09/02/2026

Τουρκία: Νέες NAVTEX αναγγέλλουν ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο – Τι σημαίνει για την περιοχή;

Δύο νέες Navtex εξέδωσε σήμερα (Παρασκευή, 19/9) η Τουρκία για ασκήσεις με πυρά στο κεντρικό Αιγαίο στις 22-23 Σεπτεμβρίου. Του Χρήστου Μαζανίτη  Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Σεπτεμβρίου έχει «κλειδώσει» η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.   Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (17/9), όπως

Τουρκία: Δύο νέες NAVTEX για ασκήσεις με πραγματικά πυρά στο Αιγαίο

Νέες Ναυτικές Ασκήσεις από την Τουρκία στο Κεντρικό Αιγαίο

Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα (19/9) δύο νέες Navtex που αφορούν στρατιωτικές ασκήσεις με πυροβολικά στο κεντρικό τμήμα του Αιγαίου, προγραμματισμένες για τις 22 και 23 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του Χρήστου Μαζανίτη, η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι στις 23 Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει το enikos.gr, την Τετάρτη (17/9), η Τουρκία εξέδωσε Navtex ζητώντας την αποστρατικοποίηση 23 ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.Αυτή η ανακοίνωση ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά από σημαντική στρατιωτική άσκηση που διέταξε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Δημήτριος Χούπης.Η NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Σμύρνης απαιτεί αποστρατικοποίηση των εξής ελληνικών νησιών: Θάσος, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Σαμοθράκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Ικαρία, Σάμος, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη، Κάρπαθος، Κάσος، Τήλος، Νίσυρος، Κάλυμνος، Λέρος، Πάτμος، Λειψοί、Σύμη、Κως και Καστελλόριζο.

Αντίστοιχα ο ελληνικός στρατός αντέτεινε την κατάσταση με δική του αντι-Navtex.