«Τραμπ: Επείγουσα Παράκληση στη FED για Μείωση Επιτοκίων κατά 1%!»
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κατά μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επιτιθέμενος εκ νέου στον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι κινείται με μεγάλη καθυστέρηση για τη μείωση του κόστους δανεισμού. «Η Ευρώπη έχει κάνει 10 μειώσεις επιτοκίων, εμείς καμία. Παρά τον (Πάουελ)

Πρόταση Μείωσης Επιτοκίων από τον Πρόεδρο Τραμπ
Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα πρέπει να εξετάσει τη δυνατότητα μείωσης των επιτοκίων κατά μία ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα. Στην ανακοίνωσή του, επανέλαβε τις επικρίσεις του προς τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ, υποστηρίζοντας ότι καθυστερεί υπερβολικά στη μείωση του κόστους δανεισμού.
«Η Ευρώπη έχει προχωρήσει σε 10 μειώσεις επιτοκίων, ενώ εμείς δεν έχουμε κάνει καμία. Παρά την κατάσταση (Πάουελ), η οικονομία μας πηγαίνει εξαιρετικά. Προχώρησε για μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα», ανέφερε ο Τραμπ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Truth social.
Συνήθως οι κεντρικές τράπεζες περιορίζουν τις αλλαγές στα επιτόκια σε μικρότερες μεταβολές της τάξης του ενός τέταρτου της μονάδας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η Fed έχει τη δυνατότητα να αυξήσει ξανά τα επιτόκια εάν οι μειώσεις προκαλέσουν πληθωριστικές πιέσεις. Έχει εκφράσει πολλές φορές την απογοήτευσή του προς τον Πάουελ για την έλλειψη δράσης σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων σύμφωνα με τις προσδοκίες του.
Ο Τραμπ συχνά ασκεί σφοδρή κριτική στον επικεφαλής της FED και έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να δει τον Πάουελ να αποχωρεί από τη θέση αυτή,αν και δεν σκοπεύει να προσπαθήσει να τον απολύσει. Οι δύο άνδρες είχαν την πρώτη τους προσωπική συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όπου ο Τραμπ είπε στον Πάουλ ότι «λάθος κάνει» που δεν προχωρά στη μείωση των επιτοκίων.
Η Fed διατήρησε τα επιτόκια στο εύρος 4,25%-4,50% από τον Δεκέμβριο και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν αναφέρει πως ενδέχεται να παραμείνουν εκεί για αρκετούς μήνες ακόμη καθώς περιμένουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις εμπορικές πολιτικές που ακολουθεί ο πρόεδρος Τραμπ.