02/07/2025

«Τραμπ: Σαφείς προειδοποιήσεις προς Νετανιάχου για την επείγουσα ανάγκη εκεχειρίας στη Γάζα»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα είναι “πολύ αυστηρός” με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας. “Πολύ αυστηρός, πολύ αυστηρός”, απάντησε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τη στάση του προς τον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του την προσεχή Δευτέρα

Τραμπ: “Ελπιδοφόρα” αλλά “όχι πλήρης” η ανακοίνωση του Πούτιν για τον τερματισμό του πολέμου

Τραμπ: Αυστηρή στάση προς Νετανιάχου για εκεχειρία στη Γάζα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σήμερα ότι θα υιοθετήσει μια “πολύ αυστηρή” προσέγγιση απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας.

“Πολύ αυστηρός, πολύ αυστηρός”, ήταν η απάντηση του Τραμπ όταν ρωτήθηκε για τη στάση του απέναντι στον επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης εν όψει της προγραμματισμένης συνάντησής τους την επόμενη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον. “Αλλά αυτός (ο Νετανιάχου) το θέλει επίσης. Έρχεται εδώ την προσεχή εβδομάδα.Θέλει επίσης να δει αυτό να τελειώνει”, πρόσθεσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του σε ένα νέο κέντρο κράτησης μεταναστών στη Φλόριντα.

Πριν αναχωρήσει για το κέντρο που αποκαλείται “Αλκατράζ με αλιγάτορες”, ο ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις ώστε μια γρήγορη εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς να γίνει πραγματικότητα. “Ελπίζουμε ότι αυτό θα συμβεί και μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα”, είπε σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν είναι πιθανό μια τέτοια συμφωνία πριν από την άφιξη του Νετανιάχου στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σήμερα,το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει διευρύνει τις στρατιωτικές επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας,όπου νέα πλήγματα έχουν προκαλέσει τον θάνατο 17 ανθρώπων σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες διάσωσης. Ο πόλεμος ξεκίνησε μετά από μια χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.219 ατόμων στο Ισράηλ, κυρίως αμάχων σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι ισραηλινοί αντίποινοι έχουν οδηγήσει στο θάνατο περίπου 56.331 Παλαιστινίων, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι άμαχοι σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας της Χαμάς για τη Γάζα, τα οποία θεωρούνται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.