22/02/2026

«Τραγωδία στην Ισπανία: 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από σύγκρουση τρένων υψηλής ταχύτητας»

Σιδηροδρομικό δυστύχημα στη νότια Ισπανία, στο οποίο ενεπλάκησαν δυο συρμοί υψηλής ταχύτητας, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 21 ανθρώπους και τραυμάτισε δεκάδες άλλους χθες Κυριακή, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποίησαν η χωροφυλακή και το υπουργείο Εσωτερικών. Ο ισπανός υπουργός Μεταφορών Όσκαρ Πουέντε προειδοποίησε μέσω X ότι «η σύγκρουση ήταν τρομερή»

Ισπανία: Τουλάχιστον 21 νεκροί, δεκάδες τραυματίες σε δυστύχημα με δυο τρένα υψηλής ταχύτητας

Απόλυτη Τραγωδία από Σιδηροδρομικό Ατύχημα στη Νότια Ισπανία

Ένα σοβαρό σιδηροδρομικό ατύχημα συνέβη χθες Κυριακή στη νότια Ισπανία, όταν δύο συρμοί υψηλής ταχύτητας συγκρούστηκαν, προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 21 ατόμων και τραυματίζοντας δεκάδες άλλους. Η τελευταίας ενημέρωσης απολογισμός προήλθε από τις αρχές και το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός Μεταφορών της Ισπανίας, Όσκαρ Πουέντε, δήλωσε μέσω X ότι «η σύγκρουση ήταν εξαιρετικά σοβαρή» και υπογράμμισε την πιθανότητα να αυξηθεί ο αριθμός των θυμάτων καθώς υπάρχουν «πολύ ανησυχητικές πληροφορίες» σχετικά με την κατάσταση. Ανέφερε επίσης ότι 30 από τους τραυματίες που μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Οι εικόνες που έφεραν στο φως οι ειδήσεις απεικονίζουν τα δύο τρένα περικυκλωμένα από πλήθος ανθρώπων και ασθενοφόρα, καθώς οι σωστικές ομάδες εργάζονταν σκληρά για να παρέχουν βοήθεια στους παθόντες. Σύμφωνα με τον κ. Πουέντε, «τα τελευταία βαγόνια» του τρένου της Iryo που είχε ξεκινήσει από τη Μάλαγα για τη Μαδρίτη εκτροχιάστηκαν κοντά στην Αδαμούθ, περίπου 200 χιλιόμετρα βόρεια της Μάλαγα. Ένας άλλος συρμός της Renfe συγκρούστηκε μαζί τους κατά τη διάρκεια του συμβάντος.

Η ισχυρή σύγκρουση ανάμεσα στους δύο τρένους είχε ως αποτέλεσμα την εκτροχίαση των πρώτων βαγονιών του Renfe σύμφωνα με τον ίδιο υπουργό. Ο κ. Πουέντε σημείωσε ότι η άμεση προτεραιότητα είναι η διάσωση των επιβατών και οι αρχές ανέφεραν πως ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε τουλάχιστον 21 άτομα ενώ έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 73 τραυματίες.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ παρακολουθεί τις εξελίξεις στενά διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνηση συνεργάζεται με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες επί τόπου για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Παράλληλα, η βασιλική οικογένεια εξέφρασε τη βαθιά τους ανησυχία για το «σοβαρό ατύχημα», προσφέροντας τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των θυμάτων.

Είναι πολύ πιθανό ο τελικός απολογισμός να είναι ακόμη πιο σοβαρός: νωρίτερα είχαν γίνει αναφορές για επιβάτες που ήταν παγιδευμένοι στα βαγόνια λόγω της ζημιάς που υπέστησαν κατά την πρόσκρουση. Ωστόσο ο υπουργός επεσήμανε ότι όλοι όσοι χρειάζονται βοήθεια έχουν απομακρυνθεί ασφαλώς.

“Το μέταλλο έχει παραμορφωθεί”, είπε ο επικεφαλής πυροσβεστικής υπηρεσίας Κάρμονα αναφορικά με τις δραματικές συνθήκες εντός των συρμών προσθέτοντας: “Χρειάστηκε να μετακινήσουμε πτώματα προκειμένου να φτάσουμε στους επιζώντες”.

“Μια ταινία τρόμου”

Επιβάτης στον συρμό της Iryo περιέγραψε τη σκηνή λέγοντας: “Θα νόμιζε κανείς πως ζει μια ταινία τρόμου”. Δήλωσε πως υπήρξε μια εξαιρετικά ισχυρή πρόσκρουση στο πίσω μέρος του τρένου κι ένιωθε ότι θα διαλυθεί εντελώς το όχημά τους ενώ πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από θραύσματα γυαλιών.

Aλλος δημοσιογράφος ανέφερε ότι ένιωσε σαν σεισμό όταν έγινε η σύγκρουση ενώ επιβάτες χρησιμοποίησαν εργαλεία έκτακτης ανάγκης ώστε να σπάσουν τα παράθυρα και να μπορέσουν να φύγουν μέσα από το τρένο μετά το περιστατικό.