10/07/2025

Τζιμ Ρις: Κρίσιμη η Στήριξή μας στους Έλληνες – Όχι στην Παράδοση F-35 στην Τουρκία

Την πρόθεσή του να συνεχίσει να είναι αντίθετος στην επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ. «Εγώ είμαι αυτός που έβαλε σε παύση τα F-35. Και θα συνεχίσω να

Τζιμ Ρις: Απαραίτητη η βοήθειά μας στους Έλληνες – Όχι στην παράδοση των F-35 στην Τουρκία

Αντίθεση στην Επανένταξη της Τουρκίας στο Πρόγραμμα F-35

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Τζιμ Ρις, επανέλαβε τη δέσμευσή του να αντιταχθεί στην επαναφορά της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35 κατά τη διάρκεια ακρόασης για την έγκριση του διορισμού της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ.

«Εγώ είμαι αυτός που έβαλε σε παύση τα F-35. Και θα συνεχίσω να διατηρώ αυτή την παύση για πολλούς διαφορετικούς λόγους», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής με έμφαση.

Αναφερόμενος στις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Ρις τόνισε ότι αυτά τα ζητήματα δεν έχουν λάβει την προσοχή που τους αξίζει στα αμερικανικά ΜΜΕ. «Οι Έλληνες ζητούν δικαιολογημένα τη βοήθειά μας εδώ και πολύ καιρό σε πολλά από αυτά (τα θέματα)»,πρόσθεσε,επισημαίνοντας ότι είναι σημαντικό να ακούσει τις απόψεις της κ. Γκίλφοϊλ σχετικά με αυτά τα θέματα.

Ο γερουσιαστής δεν παρέλειψε επίσης να δώσει συμβουλές στην υποψήφια πρέσβη: «Ο προκάτοχός σας, Γιώργος Τσούνης, είχε αναπτύξει μια στενή συνεργασία με τον πρέσβη μας στην Τουρκία. Συχνά επικοινωνούσα μαζί τους και ήταν αποτελεσματικοί στη διαχείριση των θεμάτων. Σας ενθαρρύνω να δημιουργήσετε μια αντίστοιχη σχέση με τον πρέσβη μας εκεί».

Τέλος, εξέφρασε την απογοήτευσή του σχετικά με τη στάση που κράτησε η Τουρκία όσον αφορά την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ: «Μάλωσα μαζί τους. Ήμουν επικεφαλής στις προσπάθειες για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ήταν εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε τη δύναμή της ώστε αυτές οι χώρες να παραμείνουν εκτός λόγω των απαιτήσεων ομοφωνίας στο ΝΑΤΟ».