«Βουλή: Το «μοντέλο Τριαντόπουλου» και οι ταχείες διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική Επιτροπή»
«Οργανωμένη επιχείρηση συγκάλυψη των ευθυνών» από την κυβερνητική πλειοψηφία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν κατά πλειοψηφία μόνο από την ΝΔ για τον τρόπο εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση της ενδεχόμενης τέλεσης του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, σχετικά με την σιδηροδρομική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών από την κυβερνητική πλειοψηφία, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποκλειστικά από τη ΝΔ σχετικά με τη λειτουργία της Προανακριτικής Επιτροπής. Αυτή η επιτροπή έχει συσταθεί για να εξετάσει την πιθανή τέλεση του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος από τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Αχ. Καραμανλή, σε σχέση με την τραγωδία των Τεμπών. Σε άτυπη ενημέρωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση,ο ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το “μοντέλο Τριαντόπουλου” επαναλαμβάνεται: η Προανακριτική Επιτροπή δημιουργήθηκε για να προστατεύσει τον Κ. Καραμανλή με ένα πλημμέλημα και να αποτρέψει την ουσιαστική διερεύνηση ευθυνών για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα -ιδιαίτερα για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως υποστήριζε εξ αρχής ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ- προχωρά με τις γνωστές διαδικασίες “fast track”, οι οποίες παραβιάζουν θεσμικές αρχές.
Η κυβερνητική πλειοψηφία παραβιάζει εκ νέου το Σύνταγμα (άρθρο 86), το Νόμο περί Ευθύνης Υπουργών (ν. 3126/03), τον Κανονισμό της Βουλής (άρθρο 156) και βασικές αρχές της Ποινικής Δικονομίας, θάβοντας ξανά την αλήθεια γύρω από το έγκλημα των Τεμπών. Ένα ακόμα επεισόδιο συγκάλυψης των ευθυνών κυβερνητικών στελεχών εκτυλίσσεται.Εξαιτίας της ΝΔ, η Επιτροπή δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά της στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης βάσει πραγματικών στοιχείων, καθώς η πλειοψηφία αρνείται να καλέσει μάρτυρες. Επίσης, απορρίπτει την προσκόμιση του υλικού της δικογραφίας στα μέλη της Επιτροπής, εμποδίζοντας τους βουλευτές στο έργο τους. Αυτή είναι μια οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών σχετικά με το έγκλημα στα Τέμπη και μια προκλητική επιχείρηση προστασίας του πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών. Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης φέρει πλήρη ευθύνη γι’ αυτή τη μεθόδευση.»