«Βουλή: Θερμή υποδοχή για το νομοσχέδιο που προστατεύει τους ανηλίκους από καπνό και αλκοόλ»
Θετικά υποδέχθηκαν το νομοσχέδιο για την «προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ», οι φορείς που τοποθετήθηκαν κατά τη σημερινή, δεύτερη συνεδρίαση της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή. Βουλή – Προανακριτική: Κοινή δήλωση Αποστολάκη, Λιακούλη, Μουλκιώτη – «Ντράπηκε και η ντροπή» Κοινή συνισταμένη των τοποθετήσεων ήταν ότι το νομοσχέδιο κινείται σε σωστή κατεύθυνση, ότι

Θετική Αντίδραση στο Νομοσχέδιο για την Προστασία των Νέων από Καπνό και Αλκοόλ
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίασης της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή, οι φορείς που συμμετείχαν εξέφρασαν θετικές απόψεις σχετικά με το νομοσχέδιο που αφορά την «προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ». Η κοινή διαπίστωση ήταν ότι το νομοσχέδιο προχωρά σε σωστή κατεύθυνση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης και ενημέρωσης από νεαρή ηλικία.Ειδικότερα, εκπρόσωποι επιστημονικών οργανισμών τόνισαν την ανάγκη απαγόρευσης γεύσεων και αρωμάτων στα καπνικά προϊόντα.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ανέφερε ότι ο στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιορίσει την πρόσβαση των ανηλίκων σε καπνό και αλκοόλ.«Αυτό είναι ένα πολυδιάστατο πρόβλημα που απαιτεί αλλαγές στα πρότυπα», δήλωσε χαρακτηριστικά. Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο στέλνει ένα σαφές μήνυμα στην ελληνική κοινωνία: «Έχουμε πρόβλημα με την κατανάλωση αλκοόλ στους νέους καθώς και με το κάπνισμα». Πρότεινε μια υγιεινή ζωή χωρίς κάπνισμα ή αλκοόλ.
Ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Υγείας, σημείωσε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις ενδυναμώνουν το νομικό πλαίσιο μέσω μιας σειράς δράσεων του ΕΟΥ για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεκριμένα προγράμματα ενημέρωσης για παιδιά και εφήβους καθώς επίσης ιατρεία διακοπής καπνίσματος.
«Χαιρετίζουμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία», δήλωσε ο Αθανάσιος Θεοχάρης από τον ΕΟΠΑΕ, αναφέροντας τα ανησυχητικά ποσοστά χρήσης κάνναβης, αλκοόλης και τσιγάρου μεταξύ των νέων στην Ελλάδα σε σύγκριση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Με αυτό το νομοθέτημα περιορίζεται η έκθεση των ανηλίκων σε τέτοιες ουσίες ενώ εισάγεται έλεγχος συμμόρφωσης.
Η Παρασκευή Κατσαούνη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας εστίασε στις γεύσεις που προστίθενται στα προϊόντα καπνού ώστε να προσεγγίζουν τους νέους καταναλωτές.
Θετική στάση εξέφρασε ο Αθανάσιoς Εξαδάκτυλος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου τονίζοντας πως τέτοιες πολιτικές έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της συμβουλευτικής στα σχολεία ως μέσο ενίσχυσης καλών συνηθειών υγείας στους μαθητές.
Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας υπογράμμισε την ανάγκη απαγόρευσης χρήσης αρωμάτων όπως η μενθόλη στα ηλεκτρονικά τσιγάρα που προσελκύουν τους ανήλικους καταναλωτές.Ζήτησε επίσης αυστηρούς κανόνες κατά του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους όπως σχολεία και παραλίες.
Από πλευράς Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ο Αναστάσιος Σαουλίδης χαρακτήρισε τις ρυθμίσεις θετικές ενώ ζήτησε περαιτέρω δράσεις πρόληψης στις σχολικές μονάδες.
Η Σοφία Παπανικολάου από την Ένωση Επιχειρήσεων Αlcohoλούχων Ποτών συμφώνησε πως η πρωτοβουλία θέτει σαφή πλαίσια για τον περιορισμό πρόσβασης στο αλκοόλι στους ανήλικους.
Επιβεβαιώνοντας τη στήριξή τους προς τα μέτρα αυτά ήταν όλοι οι παριστάμενοι εκπρόσωποι φορέων κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
Σχολιασμό Υπουργού Υγείας
“Διαπιστώσαμε μεγάλη αντίσταση”, είπε ο υπουργός αναφερόμενος στην απαγόρευση γεύσεων στα προϊόντα καπνού.
Προγραμματίζει μάλιστα νέα βήματα σχετικά με τις πολιτικές αυτές ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν στην εφαρμογή τους στον πραγματικό κόσμο.
Τόνισε τέλος πως θα εξετάσει περαιτέρω ζητήματα γύρω από τη χρήση κάνναβης μέσω σχετικών ερευνών προς τα αρμόδια νομικά όργανα ώστε να υπάρξει ξεκάθαρη εικόνα γύρω από αυτή τη διαδικασία νόμιμη ή μη.