16/06/2024

Η νέα τάση για τους κήπους: Οι αυλές των σπιτιών ξανά στα χέρια της φύσης

Οι σχολαστικά σχεδιασμένοι κήποι και τα άψογα παρτέρια θεωρούνται ξεπερασμένα. Η νέα τάση στην κηπουρική είναι το «τέλος» της κηπουρικής, σύμφωνα με ένα άρθρο της Guardian: αυλές που ενθαρρύνουν την επιστροφή των γηγενών ειδών της χλωρίδας και της πανίδας, που μοιάζουν βγαλμένες κατευθείαν από την καρδιά της άγριας φύσης.

Στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ ενώ οι ακτιβιστές του περιβάλλοντος ζητούν τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και των εντομοκτόνων και οι καταναλωτές στρέφονται στα προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, οι ειδικοί στον σχεδιασμό κήπων μας παρακινούν, αν έχουμε την τύχη να διαθέτουμε αυλή στην κυρίως κατοικία ή το εξοχικό μας, να αφήσουμε τη φύση να τη διαμορφώσει. Να υποδεχτούμε, ξανά, τα έντομα και τα αγριολούλουδα. Ποιες συμβουλές δίνει στη βρετανική εφημερίδα η Jenny Steel, ειδικός στο λεγόμενο wildlife gardening, όπως αποκαλείται αυτό το νέο -αρχαίο- κίνημα;

1. Απορρίψτε τα εντομοκτόνα και τα φυτοφάρμακα. Αφήνοντας τα έντομα να επιστρέψουν στον κήπο σας ενθαρρύνετε και την επιστροφή των πτηνών που τρέφονται με αυτά. Και φυσικά δεν επιβαρύνετε το περιβάλλον.

2. Δημιουργήστε μια μικρή λιμνούλα, αν το επιτρέπει ο χώρος.Διαφορετικά, ιδιαίτερα αν έχετε μικρά παιδιά, μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε στην αυλή μια εξωτερική μπανιέρα πουλιών.

3. Συμφιλιωθείτε με τα έντομα. Είναι βασικός παράγοντας της ισορροπίας ενός φυσικού οικοσυστήματος.

4. Ακόμα και τα γηγενή είδη χρειάζονται ένα «μανατζάρισμα». Είναι μύθος ότι ένας «άγριος» κήπος πρέπει να αφήνεται εντελώς στη μοίρα του. Για παράδειγμα, μπορείτε να φυτέψετε μεσογειακά βότανα και να τα αφήσετε να αναπτυχθούν αλλά να τον καθαρίσετε από τις τσουκνίδες, που έχουν την τάση να φυτρώνουν παντού.

5. Φυτέψτε είδη με τα οποία τρέφονται έντομα και πτηνά. Η Steel συμβουλεύει ματζουράνα, που τρώνε τα έντομα και χρησιμοποιούμε κι εμείς στη μαγειρική μας. Προτείνει επίσης τον θάμνο βουδλέια, που με τα άνθη του προσελκύει τις πεταλούδες.

5. Ενημερωθείτε. Η Steels συνιστά να διαβάσετε ένα βιβλίο κηπουρικής, ώστε να πληροφορηθείτε για τα είδη που ευδοκιμούν στην περιοχή σας, τους «εισβολείς», εκείνα που προσελκύουν πτηνά και πεταλούδες κ.λπ.

Δείτε πώς μπορείτε να διαμορφώσετε έναν κήπο σύμφωνα με το φυσικό περιβάλλον: