20/07/2024

Θρίαμβος των Εργατικών στις βρετανικές εκλογές – Κιρ Στάρμερ ο επόμενος πρωθυπουργός

Οι εκλογές της 4ης Ιουλίου σηματοδοτούν το τέλος μίας εποχής και την αρχή μίας άλλης. Έπειτα από 14 χρόνια κυριαρχίας των Συντηρητικών, η οποία σηματοδοτήθηκε τα τελευταία χρόνια από μια σειρά κρίσεων -το Brexit, η κάθετη άνοδος των τιμών ή ακόμη η εναλλαγή πρωθυπουργών-, μια σελίδα γυρίζει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μέσα σε πέντε χρόνια οι πολιτικοί συσχετισμοί έχουν αλλάξει άρδην, αφού η τεράστια πλειοψηφία των Τόρις το 2019 αυτή τη στιγμή θα φαινόταν αδιανόητη. Ο Στάρμερ κατάφερε να επαναφέρει τους Εργατικούς στο προσκήνιο, με τους Συντηρητικούς να καταρρέουν, αλλάζοντας τον έναν πίσω από τον άλλον τους αρχηγούς τους μέσα σε αυτή την πενταετία.

O Κιρ Στάρμερ θα μεταβεί στο Μπάκιγχαμ για να αναλάβει επίσημα τον έλεγχο της χώρας.

Λίγο μετά τις 4 τα ξημερώματα, ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, έφτασε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκλογικά κέντρα του Λονδίνου. «Απόψε οι ψηφοφόροι μίλησαν και είναι έτοιμοι για αλλαγή. Όλα αρχίζουν με εσάς. Η αλλαγή αρχίζει σε αυτή την κοινότητα. Ψηφίσατε και είναι ώρα για εμάς να κάνουμε πράξεις», είπε.

Χωρίς να περιμένει τα αποτελέσματα και από τις 650 εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ο απερχόμενος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε την ήττα της παράταξής του, ανακοινώνοντας ότι τηλεφώνησε στον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, τον Κιρ Στάρμερ, για να τον συγχαρεί αναλαμβάνοντας την ευθύνη μιας αποτυχίας που μοιάζει πλέον ιστορικών διαστάσεων.

Σήμερα το πρωί, ο Κιρ Στάρμερ, ο 61χρονος πρώην δικηγόρος με ειδίκευση στα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πάρει από τον βασιλιά Κάρολο Γ’ εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση. Έτσι ένας μετριοπαθής ηγέτης της κεντροαριστεράς θα εγκατασταθεί στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ σε μια περίοδο που η άκρα δεξιά έχει πιθανότητες να φθάσει στην εξουσία στη Γαλλία και που ο Ντόναλντ Τραμπ μοιάζει να έχει καλές προοπτικές για να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», υπογράμμισε ο μελλοντικός πρωθυπουργός, ευχαριστώντας τους οπαδούς του και ανανεώοντας την υπόσχεσή του για μια «εθνική ανανέωση». «Δεν σας υπόσχομαι ότι θα είναι εύκολο. Δεν αρκεί να πατήσεις ένα κουμπί για να αλλάξει μια χώρα. Αυτό απαιτεί δύσκολη δουλειά, υπομονετική δουλειά, δουλειά με αποφασιστικότητα».

Oι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες φαίνεται να κερδίζουν 71 έδρες, η καλύτερη επίδοση του κόμματος στην ιστορία τους, αποσπώντας πολλές έδρες από τους Τόρις.

Επίσης:

  • 8 το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP)
  • 7 το Σιν Φέιν
  • 5 οι ανεξάρτητοι (ένας εκ των οποίων ο πρώην επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν)
  • 4 το Μεταρρυθμιστικό Κόμμα του Φάρατζ
  • 4 οι Πράσινοι
  • 4 το Plaid Cymru
  • 4 το κόμμα DUP
  • 2 το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
  • και από 1 έδρα το κόμμα Alliance, το κόμμα Ulster Unionist και το κόμμα Traditional Unionist Voice