28/04/2026

Η Ενεργειακή Δημοκρατία στα Μπαλκόνια: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Εξηγεί Τι Σημαίνει η Νέα Νομοθεσία για τα Φωτοβολταϊκά

«Ανοίγουμε τον δρόμο για τα φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι και δημιουργούμε τη δυνατότητα για τον κάθε πολίτη να μειώσει το κόστος της ενέργειας, πραγματώνοντας την ενεργειακή Δημοκρατία» τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στο πλαίσιο της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου  «Εκσυγχρονισμός

Η Ενεργειακή Δημοκρατία στα Μπαλκόνια: Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Εξηγεί Τι Σημαίνει η Νέα Νομοθεσία για τα Φωτοβολταϊκά

«Ανοίγουμε τον δρόμο για τα φωτοβολταϊκά στα μπαλκόνια, προσφέροντας σε κάθε πολίτη τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος της ενέργειας και να πραγματώσει την ενεργειακή δημοκρατία» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, κατά την ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η τοποθέτηση του αφορούσε την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου, με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – Ενσωμάτωση Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413, Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1405 και μερική ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1788 – Ρυθμίσεις για την αγορά ενέργειας – Πολεοδομικές ρυθμίσεις – Διατάξεις περιβαλλοντικής και δασικής προστασίας – Ρυθμίσεις για την οργάνωση και την επαρκή στελέχωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και λοιπών φορέων εποπτείας του».

Ο κ. Παπασταύρου υπογράμμισε με έμφαση ότι «ο ήλιος και ο άνεμος ανήκουν σε όλους». «Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 18 GW των ΑΠΕ που ενσωματώνονται σήμερα στο ενεργειακό μας μείγμα, τα 9,2 GW αφορούν τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή εγκαταστάσεις χαμηλής και μεσαίας τάσης. Από αυτές, οι μικρές μονάδες ανέρχονται σε τουλάχιστον 80.000, αριθμός που καταδεικνύει μία από τις μεγαλύτερες διεισδύσεις στην Ευρώπη. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι η ενέργεια στην Ελλάδα αφορά όλους, και όχι μόνο τους μεγάλους παίκτες», πρόσθεσε.

Η Ενσωμάτωση της Οδηγίας

Ο κ. Παπασταύρου τόνισε ότι «η Οδηγία για τις ΑΠΕ που ενσωματώνουμε θέτει συγκεκριμένους στόχους, θεσπίζει κανόνες, εξειδικεύει, παρέχει ορισμούς και κριτήρια, και επικαιροποιεί το ισχύον νομικό πλαίσιο». «Πρόκειται για ένα νομοθέτημα που ενισχύει την ενεργειακή δημοκρατία, απλοποιώντας τις διαδικασίες και επιταχύνοντας τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση. Επίσης, ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στην αγορά ενέργειας με διαφάνεια, και συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα», συμπλήρωσε.

Διευκρίνισε, δε, ότι η Οδηγία αυτή απευθύνεται σε όλα τα κράτη-μέλη, ανεξαρτήτως του βαθμού προόδου τους στις ΑΠΕ: «Ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, έχουν ήδη επιτύχει τους στόχους τους και μάλιστα πρωτοπορούν στο ποσοστό ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Στη δική μας περίπτωση, οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες, αλλά απαραίτητες για την περαιτέρω ανάπτυξη και επιτάχυνση των έργων ΑΠΕ».

«Στόχος μας είναι η παροχή προσιτής, άφθονης ενέργειας, μέσω ενός διαφοροποιημένου ενεργειακού μίγματος, η μείωση της εξάρτησης από εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, και η διασφάλιση ενεργειακής ανθεκτικότητας και ασφάλειας για πολίτες και επιχειρήσεις», επέμεινε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ρυθμίσεις για τις Περιοχές Natura

Αναφερόμενος στις ρυθμίσεις για τις περιοχές Natura, ο κ. Παπασταύρου επεσήμανε ότι με αυτές «επιχειρούμε να επιβάλουμε τάξη, προστατεύοντας παράλληλα τη βιοποικιλότητα κάθε περιοχής». «Μέσα στο δίκτυο Natura 2000 περιλαμβάνονται ολόκληρες πόλεις, όπως τα Ιωάννινα και η Καστοριά, νησιά, όπως η Χάλκη και η Σκόπελος, καθώς και σημαντικές δημόσιες υποδομές, όπως αεροδρόμια και μεγάλα ή μικρότερα λιμάνια. Στόχος μας είναι η εξάλειψη της αλόγιστης και άναρχης επέκτασης των οικισμών και η αποτροπή της δόμησης αυθαιρέτων».

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω «της δυνατότητας περιορισμένης επέκτασης του σχεδίου πόλης, εφόσον υπάρχει σχεδιασμός, Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες και πάντα εντός του πλαισίου του Τοπικού ή Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου της περιοχής. Πρόθετα, υπάρχει η ασφαλιστική δικλείδα της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (μέσω νέας δημόσιας διαβούλευσης), η οποία εξετάζει λεπτομερώς τις επιπτώσεις οποιασδήποτε προτεινόμενης επέκτασης του σχεδίου πόλης στο προστατευόμενο αντικείμενο της συγκεκριμένης περιοχής».

«Και τέλος, το ΤΠΣ/ΕΠΣ εγκρίνεται από το ΣτΕ. Ο προληπτικός έλεγχος νομιμότητας από το ΣτΕ αποτελεί ένα ισχυρότατο πρόσθετο εχέγγυο που διασφαλίζει τη συμβατότητα των προτεινόμενων χρήσεων με την ανάγκη προστασίας της περιοχής», δήλωσε ο Υπουργός, καταλήγοντας: «Αντί μίας κακώς εννοούμενης πολιτικής ορθότητας που αδιαφορεί για την ουσιαστική προστασία της φύσης, επιλέγουμε να δούμε τα πραγματικά δεδομένα και να αναγνωρίσουμε την ανάγκη για μια ισορροπημένη ανάπτυξη, με τάξη και κανόνες. Μια ανάπτυξη που ικανοποιεί ορθολογικά τις ανάγκες του τοπικού πληθυσμού, διατηρεί την ποιότητα ζωής και διαφυλάσσει το φυσικό κεφάλαιο και τη βιοποικιλότητα.»