Μαρία Ρίτα Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): Οι Βασικές Προϋποθέσεις για την Επιτυχία του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου
Φωτογραφία: Studio Kominis Τη σημασία των υποδομών, των μακροχρόνιων συμβάσεων και της κανονιστικής σταθερότητας για την ανάπτυξη του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου που συνδέει την Ελλάδα με χώρες της Ευρώπης, υπογράμμισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος στην ΑΚΤΩΡ LNG, Μαρία Ρίτα Γκάλι, μιλώντας στο πλαίσιο του συνεδρίου «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe – Building
Φωτογραφία: Studio Kominis
Η Μαρία Ρίτα Γκάλι, Διευθύνουσα Σύμβουλος στην ΑΚΤΩΡ LNG, ανέδειξε τη σημασία των υποδομών, των μακροχρόνιων συμβάσεων και της ρυθμιστικής σταθερότητας για την επιτυχία του Κάθετου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ο διάδρομος αυτός, που συνδέει την Ελλάδα με χώρες της Ευρώπης, βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας της στο συνέδριο «Energy Transition Summit: East Med & Southeast Europe – Building an interconnected and secure regional energy system», που διοργανώθηκε στην Αθήνα από την Καθημερινή και τους Financial Times.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ετοιμότητα της Ελλάδας να λειτουργήσει ως πύλη για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η κ. Γκάλι χαρακτήρισε τον Κάθετο Διάδρομο «πολύ σημαντικό ως υποδομή», τονίζοντας ότι «χωρίς την υποδομή δεν μπορούμε να φτάσουμε στις τελικές αγορές».
Η κ. Γκάλι επεσήμανε ότι η περιοχή εξακολουθεί να παρουσιάζει ισχυρή εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναφέροντας ότι «πέρσι η περιοχή αυτή εισήγαγε 17 bcm ρωσικού αερίου». Ταυτόχρονα, η χρήση λιγνίτη και άνθρακα συνεχίζεται, γεγονός που καθιστά αναγκαία την «πολύ μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου για να υποστηρίξουμε την απανθρακοποίηση της περιοχής», όπως τόνισε.
Ανάγκη για μακροχρόνιες συμβάσεις και επενδύσεις
Σχετικά με τις προϋποθέσεις υλοποίησης του διαδρόμου, η κ. Γκάλι τόνισε την ανάγκη για «μακροχρόνιες δεσμεύσεις». Αυτές οι δεσμεύσεις κρίνονται απαραίτητες για τον περιορισμό της μεταβλητότητας των τιμών και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των υποδομών.
«Η τιμή μπορεί να είναι 3 δολάρια για κάθε εκατομμύριο BTU (MMBtu) αλλά τώρα, αυτοί που δεν έχουν σταθερά συμβόλαια, πληρώνουν πολύ ακριβά, μέχρι 9 και 10 δολάρια», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «για να χρηματοδοτήσουμε τις υποδομές πρέπει να έχουμε μακροχρόνιες συμβάσεις».
Επιπλέον, σημείωσε ότι ορισμένες χώρες, όπως η Ουκρανία, χρήζουν «οικονομικής στήριξης» για να συμμετάσχουν σε τέτοια έργα. Υπογράμμισε, δε, ότι «οι δυνάμεις της αγοράς κάνουν προσπάθειες για να συμπληρώσουν αυτό το πολύ δύσκολο παζλ».
Ρυθμιστική σταθερότητα και η κατάργηση του ρωσικού αερίου
Σχετικά με το ζήτημα των δασμών, η κ. Γκάλι επισήμανε ότι «έχουν γίνει προσπάθειες για να μειωθούν οι δασμοί». Εξήγησε ότι «όσο μεγαλύτερη είναι η ισχύς, τόσο χαμηλότεροι μπορούν να είναι οι δασμοί». Τόνισε την ανάγκη να «δεσμεύσουμε» (booking) αυτή την ισχύ για «αρκετά χρόνια», ώστε να παραμείνει σταθερή και να αυξηθεί. Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι «μακροπρόθεσμη» για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απώλειας ισχύος. «Πρέπει πολλά να γίνουν ακόμα. Έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία στην Ευρώπη για να το πετύχουμε αυτό», ανέφερε.
«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι ρυθμιστική σταθερότητα και μακροπρόθεσμη δέσμευση», κατέληξε η κ. Γκάλι.
Ερωτηθείσα για τα βήματα που απαιτούνται έως το 2027 για την επιτυχία του διαδρόμου, η κ. Γκάλι ανέφερε ως βασική προϋπόθεση την «αυστηρή εφαρμογή του κανονισμού για την εξάλειψη της προμήθειας ρωσικού αερίου», επισημαίνοντας ότι αυτός είναι «ο τελικός στόχος».
Τη συζήτηση συντόνισε η Ελένη Βαρβιτσιώτη, ανταποκρίτρια των Financial Times για την Ελλάδα και την Κύπρο. Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης οι: Βλαντιμίρ Μαλίνοφ, Διευθύνων Σύμβουλος της Bulgartransgaz, Άρτουρ Λορκόφσκι, Διευθυντής της Γραμματείας Ενεργειακής Κοινότητας, και Τζόσουα Χακ, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα.
Διαβάστε επίσης:
- Η εξάρτηση της Ευρώπης από την Κίνα για την καθαρή ενέργεια στο Energy Transition Summit
- Καρύδας (Κοπελούζος): Το έργο GREGY μπορεί να γίνει ο θεμέλιος λίθος ενός νέου ενεργειακού διαδρόμου
- Μυτιληναίος: Μοναδική ευκαιρία για ενεργειακή μετάβαση – Τι είπε για ΔΕΗ και τιμές ενέργειας
