21/05/2026

Διαφωνία Τραμπ-Νετανιάχου για το Ιράν: Τεταμένη Συνδιάλεξη και Διαφορετικές Προσεγγίσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχαν τεταμένη συνδιάλεξη προχθές Τρίτη όσον αφορά το Ιράν, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιστοτόπου Axios και της εφημερίδας Wall Street Journal χθες Τετάρτη. Διαφώνησαν κυρίως για αναθεωρημένη πρόταση όσον αφορά τον τερματισμό του πολέμου, κατά τα δημοσιεύματα των δυο ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές τους

Το Ισραήλ επιδιώκει νέα συμφωνία ασφαλείας με τις ΗΠΑ

Τεταμένη συνδιάλεξη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Τρίτη, με επίκεντρο τις εξελίξεις σχετικά με το Ιράν. Η συνάντηση, όπως αποκαλύφθηκε χθες Τετάρτη από δημοσιεύματα των ιστοτόπων Axios και της εφημερίδας Wall Street Journal, ανέδειξε σημαντικές διαφωνίες, κυρίως γύρω από μια αναθεωρημένη πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου.

Σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές που επικαλέστηκαν τα δύο μέσα ενημέρωσης, ο κ. Νετανιάχου έδειξε εμφανώς εξαγριωμένος μετά τη συζήτηση.

Στο μεταξύ, το Πακιστάν και το Κατάρ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, φέρονται να έχουν επεξεργαστεί και παρουσιάσει στα εμπλεκόμενα μέρη μια αναθεωρημένη πρόταση με στόχο την γεφύρωση των διαφορών μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο κ. Τραμπ είχε δηλώσει πως ο κ. Νετανιάχου «θα κάνει ό,τι θέλω να κάνει».

Ωστόσο, ο κ. Νετανιάχου φέρεται να αντιτάχθηκε σθεναρά στην προοπτική μιας τέτοιας συμφωνίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal. Ο Αμερικανός πρόεδρος, κινούμενος σε ένα διπλωματικό πεδίο που χαρακτηρίζεται από απειλές αλλά και διαβεβαιώσεις για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις, αποκάλυψε ότι έδωσε εντολή αναστολής της προγραμματισμένης για την Τρίτη επανέναρξης στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του Ιράν, προκειμένου να δοθεί χρόνος στη διπλωματική διαδικασία.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου εκφράζει δυσπιστία απέναντι στην πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ζήτησε την επανέναρξη του πολέμου που ξεκίνησαν από κοινού οι ΗΠΑ και το Ισραήλ στις 28 Φεβρουαρίου, με σκοπό την περαιτέρω αποδυνάμωση του Ιράν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ