ΟΠΕΚΕΠΕ: 13 Καταδικασθέντες για Παράνομες Επιδοτήσεις στις Σέρρες – Ποινές Φυλάκισης με Αναστολή
Καταδικαστική απόφαση για 13 εκ των 25 κατηγορουμένων σε υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την περίοδο 2016-2018, εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης με αναστολή. Μετά από πολυήμερη διαδικασία οι δικαστές κήρυξαν ενόχους 13 κατηγορούμενους για την υπόθεση, μία από τις πρώτες που έφερε στο ακροατήριο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, που αφορούσε επιδοτήσεις
Καταδικαστική απόφαση για 13 εκ των 25 κατηγορουμένων στην υπόθεση παράνομων επιδοτήσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούσε την περίοδο 2016-2018, εξέδωσε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης με αναστολή.
Μετά από πολυήμερη δικαστική διαδικασία, οι δικαστές κήρυξαν ενόχους 13 κατηγορούμενους για την υπόθεση, μία από τις πρώτες που έφερε στο ακροατήριο η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Η υπόθεση αφορούσε επιδοτήσεις συνολικού ύψους περίπου 250 χιλιάδων ευρώ στην περιοχή των Σερρών.
Το δικαστήριο κήρυξε ομόφωνα ενόχους τους 13 κατηγορούμενους για, κατά περίπτωση, αδικήματα που σχετίζονται με απάτη, συνέργεια σε απάτη, ψευδή βεβαίωση και ηθική αυτουργία σε ψευδή βεβαίωση. Στους καταδικασθέντες αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου και τους επιβλήθηκαν ποινές που κυμαίνονται από 5 μήνες έως 26 μήνες φυλάκισης, με τριετή αναστολή. Η μείωση της κατηγορίας σε πλημμέλημα προέκυψε από τη μεταβολή του ποσού της ζημίας.
Η απόφαση των δικαστών ακολούθησε κατά το μεγαλύτερο μέρος της την πρόταση της εντεταλμένης Ευρωπαίας Εισαγγελέως Ευγενίας Κυβέλου, η οποία είχε ζητήσει την ενοχή των περισσότερων εκ των συνολικά 25 κατηγορουμένων. Με την απόφαση αυτή, επιβλήθηκε στον κάθε καταδικασθέντα η δαπάνη για έξοδα ύψους 1.200 ευρώ.
Η δίκη είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο με 32 άτομα να κάθονται στο εδώλιο. Κατά την έναρξη της δίκης, επτά από τους κατηγορούμενους είχαν προχωρήσει σε ποινική διαπραγμάτευση, δηλώνοντας ένοχοι και επιστρέφοντας περίπου 165 χιλιάδες ευρώ που είχαν λάβει ως επιδότηση την επίδικη περίοδο. Οι ποινές που τους επιβλήθηκαν τότε ήταν δύο έως τρία έτη με 3ετή αναστολή.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ
