14/06/2026

Πανελλαδικές 2026: Πότε ξεκινούν τα Ειδικά Μαθήματα και πότε αναμένονται οι βαθμολογίες

Με τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων και τις Πρακτικές Δοκιμασίες θα συνεχιστούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αύριο, Δευτέρα, ολοκληρώνουν τις εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας οι υποψήφιοι των ΕΠΑΛ. Επιπλέον, αύριο, θα ολοκληρωθούν οι εξετάσεις στα γυμνάσια, ενώ θα είναι και η τελευταία ημέρα λειτουργίας των δημοτικών και νηπιαγωγείων. Έναρξη εξετάσεων για τα

Πανελλαδικές 2026 για ΕΠΑΛ: Το «Κυνήγι των Ονείρων» στα Νέα Ελληνικά – Ανάλυση Θεμάτων

Με την εξέταση των Ειδικών Μαθημάτων και τις Πρακτικές Δοκιμασίες θα συνεχιστεί ο κύκλος των Πανελλαδικών Εξετάσεων την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, τη Δευτέρα ολοκληρώνονται οι εξετάσεις στα μαθήματα ειδικότητας για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, ενώ την ίδια ημέρα πραγματοποιείται η τελευταία ημέρα λειτουργίας των δημοτικών και νηπιαγωγείων.

Έναρξη Εξετάσεων για τα Ειδικά Μαθήματα

Οι εξετάσεις για τα Ειδικά Μαθήματα έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν από τις 16 έως τις 25 Ιουνίου 2026. Ομοίως, από τις 15 έως τις 26 Ιουνίου 2026 θα διεξαχθούν οι Υγειονομικές Εξετάσεις και Πρακτικές Δοκιμασίες για τους υποψήφιους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) που στοχεύουν στην εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ).

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων αφορούν τόσο τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) όσο και των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Αυτοί οι υποψήφιοι έχουν δηλώσει εξέταση σε ένα ή περισσότερα Ειδικά Μαθήματα, προκειμένου να διεκδικήσουν μια θέση σε Σχολή ή Τμήμα που απαιτεί ειδικές δεξιότητες για την εισαγωγή.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Ειδικών Μαθημάτων 2026:

  • Τρίτη, 16 Ιουνίου 2026: Αγγλικά
  • Τετάρτη, 17 Ιουνίου: Ελεύθερο Σχέδιο
  • Πέμπτη, 18 Ιουνίου: Γραμμικό Σχέδιο
  • Παρασκευή, 19 Ιουνίου: Γερμανικά
  • Σάββατο, 20 Ιουνίου: Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία
  • Δευτέρα, 22 Ιουνίου: Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία
  • Τρίτη, 23 Ιουνίου: Γαλλικά
  • Τετάρτη, 24 Ιουνίου: Ιταλικά
  • Πέμπτη, 25 Ιουνίου: Ισπανικά

Προσέλευση στις Αίθουσες Εξέτασης:

  • Για τα μαθήματα Ελεύθερο Σχέδιο, Γραμμικό Σχέδιο, Γερμανικά, Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά (ώρα έναρξης 08:30), οι υποψήφιοι πρέπει να βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00.
  • Για τα μαθήματα Αγγλικά και Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία (ώρα έναρξης 10:00), η προσέλευση στις αίθουσες εξέτασης πρέπει να γίνεται μέχρι τις 09:30.

Διάρκεια Εξετάσεων:

  • Ξένες Γλώσσες: Τρεις (3) ώρες.
  • Σχέδια (Ελεύθερο και Γραμμικό): Έξι (6) ώρες.
  • Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία: Η εξέταση φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 4 έως 6 λεπτά ανά υποψήφιο.
  • Μουσική Αντίληψη, Θεωρία και Αρμονία: Τρεις (3) ώρες και τριάντα (30) λεπτά.

Ολοκλήρωση Πανελλαδικών για τους Υποψηφίους των ΕΠΑΛ

Αύριο, Δευτέρα 15 Ιουνίου 2026, ολοκληρώνεται η διαδικασία των εξετάσεων στα μαθήματα ειδικότητας για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ. Συγκεκριμένα, θα εξεταστούν στα μαθήματα: Στοιχεία Ψύξης-Κλιματισμού, Κινητήρες Αεροσκαφών και Στοιχεία Σχεδιασμού Κεντρικών Θερμάνσεων.

Τέλος Εξετάσεων και στα Γυμνάσια

Την ίδια ημέρα, Δευτέρα 15 Ιουνίου, ολοκληρώνονται και οι εξετάσεις για τους μαθητές και τις μαθήτριες των γυμνασίων, σηματοδοτώντας τη λήξη των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων. Η ημέρα αυτή αποτελεί επίσης την τελευταία ημέρα λειτουργίας για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία.

Εν Αναμονή των Βαθμολογιών

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι βαθμολογίες των μαθημάτων Γενικής Παιδείας και Προσανατολισμού αναμένεται να ανακοινωθούν προς τα τέλη Ιουνίου, ακολουθώντας την καθιερωμένη πρακτική των προηγούμενων ετών.

Είναι πιθανό οι βαθμολογίες να συνοδεύονται από επίσημα στατιστικά στοιχεία για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026. Αυτό θα βοηθήσει στην εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων σχετικά με την πορεία των βάσεων εισαγωγής στις σχολές και τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για την τρέχουσα ακαδημαϊκή χρονιά.

Κατόπιν, και σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου από τους υποψηφίους. Η πλατφόρμα αναμένεται να παραμείνει ανοιχτή κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, με στόχο την ανακοίνωση των τελικών βάσεων εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έως το τέλος του ίδιου μήνα.