Ο θρυλικός Χάρβεϊ Καϊτέλ στην Αθήνα για την επίσημη έναρξη του 16ου Athens Open Air Film Festival
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026 20:30 | Θέατρο Κολωνού Tο 16ο Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, με τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), κηρύσσει την επίσημη έναρξη της φετινής διοργάνωσης με τον πιο λαμπερό και επιβλητικό καλεσμένο, τον Χάρβεϊ ΚαΪτέλ ο οποίος θα μας τιμήσει με την
Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026
Ώρα: 20:30
Τοποθεσία: Θέατρο Κολωνού
Το 16ο Athens Open Air Film Festival, με την υποστήριξη της ΔΕΗ και τη συνδιοργάνωση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), εγκαινιάζει τη φετινή του διοργάνωση με έναν καλεσμένο παγκόσμιας κλάσης: τον σπουδαίο ηθοποιό Χάρβεϊ Καϊτέλ. Ο διεθνούς φήμης ηθοποιός θα μας τιμήσει με την παρουσία του την Πέμπτη, 18 Ιουνίου, στο Θέατρο Κολωνού, για να παρουσιάσει το αριστούργημα του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Το Βλέμμα του Οδυσσέα», στο οποίο πρωταγωνιστεί.
Ο Χάρβεϊ Καϊτέλ αποτελεί ένα από τα πιο εμβληματικά πρόσωπα του σύγχρονου αμερικανικού κινηματογράφου. Η πλούσια καριέρα του, που εκτείνεται σε πάνω από πέντε δεκαετίες, περιλαμβάνει ερμηνείες σε εμβληματικές ταινίες όπως οι «Κακόφημους Δρόμους» και «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε, «Μαθήματα Πιάνου» της Τζέιν Κάμπιον, «Θέλμα και Λουίζ» του Ρίντλεϊ Σκοτ, «Ξενοδοχείο Grand Budapest» και «Moonrise Kingdom» του Γουές Αντερσον, καθώς και τα θρυλικά «Reservoir Dogs» και «Pulp Fiction» του Κουέντιν Ταραντίνο. Η πορεία του χαρακτηρίζεται από τόλμη, αφοπλιστική ερμηνευτική αλήθεια, μία υποψηφιότητα για Όσκαρ, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βενετίας και αμέτρητες άλλες διακρίσεις. Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους method actors στην ιστορία του σινεμά και, μαζί με τον Αλ Πατσίνο και την Έλεν Μπέρστιν, είναι πρόεδρος του θρυλικού Actors Studio.
Πέρα από τις μεγάλες αμερικανικές παραγωγές, ο Καϊτέλ διακρίνεται για τη διαρκή του αναζήτηση στον χώρο του διεθνούς, ανεξάρτητου κινηματογράφου. Η συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο στο «Βλέμμα του Οδυσσέα» (1995) αποτελεί την πιο χαρακτηριστική έκφραση αυτής της αναζήτησης. Τριάντα χρόνια μετά, η προβολή της ταινίας στην Αθήνα, ως ελάχιστος φόρος τιμής σε έναν σπουδαίο δημιουργό του ελληνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, και μάλιστα με την παρουσία του πρωταγωνιστή της, προσφέρει μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία.
ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ | ULYSSES’ GAZE (1995, 179’)
Σκηνοθεσία: Θόδωρος Αγγελόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Χάρβεϊ Καϊτέλ, Μάγια Μόργκενστερν, Έρλαντ Γιόσεφσον, Θανάσης Βέγγος, Εύα Κοταμανίδου, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, Μάνια Παπαδημητρίου
Βραβευμένη με το Μέγα Βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών.
Ο ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης επιστρέφει στην πατρίδα του μετά από πολλά χρόνια, αναζητώντας τρεις μπομπίνες φιλμ των αδελφών Μανάκη, πρωτοπόρων του κινηματογράφου στα Βαλκάνια. Η αναζήτηση του φιλμ που κατέγραψε το πρώτο βλέμμα στην περιοχή, μετατρέπεται παράλληλα στην προσωπική αναζήτηση του σκηνοθέτη για έναν νέο τρόπο να αντιληφθεί τον κόσμο. Η οδύσσεια του χαρακτήρα δεν είναι μια αυτούσια ομηρική περιπέτεια, αλλά η χρήση των ομηρικών στοιχείων ως δομικών σκελετών στο μακρύ ταξίδι της σύνθεσής της. Σε μια εποχή κατάρρευσης των ιδεολογιών και μετά το τέλος του σοσιαλιστικού ονείρου, η περιπέτεια του βλέμματος αναδεικνύεται στην πρωταρχική αφήγηση.
Ευχαριστούμε θερμά την Φοίβη Οικονομοπούλου – Αγγελοπούλου, σύντροφο του Θόδωρου Αγγελόπουλου, και τις κόρες τους Άννα, Κατερίνα και Ελένη για την πολύτιμη συνεργασία και υποστήριξή τους.
INFO
- Ημερομηνία: Πέμπτη 18 Ιουνίου 2026
- Ώρα προσέλευσης: 20:00
- Ώρα έναρξης: 20:30
- Τοποθεσία: Θέατρο Κολωνού (Λόφος Ιππίου, οδ. Ιωαννίνων & Καπανέως, Αθήνα)
- Είσοδος: ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Μέσω της συνεργασίας της με το Athens Open Air Film Festival powered by ΔΕΗ, η ΔΕΗ συνεχίζει για τρίτη χρονιά να προσφέρει μοναδικές πολιτιστικές εμπειρίες, φέρνοντας τον κινηματογράφο σε εμβληματικά σημεία της Αθήνας και μετατρέποντας τις καλοκαιρινές βραδιές σε στιγμές τέχνης, φαντασίας και φωτός.
