03/07/2026

Ανδρουλάκης: «Ένα τμήμα της διαπλοκής στηρίζει τον Μητσοτάκη, ένα άλλο τον Τσίπρα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «Ενώπιος Ενωπίω», τα δημοσκοπικά αποτελέσματα που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να παραμένει σε χαμηλά διψήφια ποσοστά. Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρθηκε στις αποκλίσεις μεταξύ των μετρήσεων, ενώ υποστήριξε ότι ένα κομμάτι της διαπλοκής έχει υιοθετήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ένα άλλο τον Αλέξη

Ανδρουλάκης: «Ένα τμήμα της διαπλοκής στηρίζει τον Μητσοτάκη, ένα άλλο τον Τσίπρα»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, το βράδυ της Πέμπτης, στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του Νίκου Χατζηνικολάου, σχολίασε τα πρόσφατα δημοσκοπικά αποτελέσματα που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ να διατηρεί χαμηλά διψήφια ποσοστά. Ο πρόεδρος του κόμματος έθιξε το θέμα των αποκλίσεων στις μετρήσεις, υποστηρίζοντας ότι ένα τμήμα της διαπλοκής ταυτίζεται πλέον με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ ένα άλλο με τον Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ανδρουλάκης ερωτήθηκε για τη δυσκολία του κόμματός του να αυξήσει την επιρροή του, παρά την έντονη αντιπολιτευτική του δράση, ενώ τέθηκαν επίσης ζητήματα σχετικά με νέα πολιτικά σχήματα, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, την αντιπολιτευτική του στρατηγική, καθώς και εσωκομματικές αναφορές στο πρόσωπό του.

Η κριτική στις δημοσκοπήσεις

Απαντώντας, ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια ανακατωσούρα στο πολιτικό σκηνικό. Είναι μια πραγματικότητα. Λίγες ημέρες πριν, μας παρουσίαζαν ακόμη και τέταρτους στις δημοσκοπήσεις. Κάποιοι δημοσκόποι μας τοποθετούν ως τέταρτους.

Τη μία μέρα η διαφορά από τον κ. Τσίπρα είναι μόλις δύο τοις εκατό, την επόμενη εκτοξεύεται στο δώδεκα. Ειλικρινά, εντυπωσιάζομαι που κάποιοι φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται ότι όλα πρέπει να λειτουργούν με συνέπεια. Αναφέρομαι και στις δημοσκοπικές εταιρείες.

Συμβουλευόμαστε δημοσκοπήσεις, αλλά είναι απαραίτητο να τεθούν κάποιοι κανόνες. Δεν είναι δυνατόν να μην ενδιαφέρει κανέναν δημοσιογράφο ή ερευνητή πώς είναι δυνατόν η Νέα Δημοκρατία να διατηρεί τα ίδια ποσοστά εδώ και έναν μήνα, παρά τη δημιουργία νέων κομμάτων. Πώς εξηγείται τη μία να είμαστε τρίτοι ή τέταρτοι, την άλλη να έχουμε διαφορά 2% με τον κ. Τσίπρα και την επόμενη ημέρα να φτάνει στο 12%;».

Σχετικά με τις μεγάλες διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται στις μετρήσεις, όχι μόνο για το ΠΑΣΟΚ αλλά και για πιθανό κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε: «Έγινε μέσα σε μία ημέρα. Κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις γι’ αυτό. Τι συμβαίνει, τελικά, με κάποιες δημοσκοπικές εταιρείες; Τώρα ας πάμε στην ουσία του ζητήματος. Προφανώς, θα δώσουμε τη μάχη μας. Δεν την δίνουμε με τα ίδια μέσα όπως η Νέα Δημοκρατία. Εμείς, όπως αναφέρατε, έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα πάντα. Έχουμε καταθέσει προτάσεις στη Βουλή και έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες. Σήμερα νομοθετήθηκε η ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά, μια πρόταση που είχαμε καταθέσει 24 φορές ως τροπολογία. Την έφεραν και την ψηφίσαμε. Ήταν μια θετική πρωτοβουλία, η οποία μας είχε αρνηθεί 24 φορές. Επομένως, δεν δίνουμε τον αγώνα με τα ίδια μέσα. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά μας; Έχουμε πρόγραμμα για όλα. Διαθέτουμε πολύ σοβαρό στελεχιακό δυναμικό. Και το σημαντικότερο, δεν έχουμε εξαρτήσεις. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι το τέλος αυτής της πολιτικής διαδρομής».

Ένα κομμάτι της διαπλοκής έχει υιοθετήσει τον κ. Μητσοτάκη και ένα άλλο τον Τσίπρα

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ρωτήθηκε επίσης για την επιλογή του να χρησιμοποιεί συχνότερα τους όρους «ολιγάρχες» και «διαπλοκή», καθώς και για την ανάγκη θέσπισης ορίων στις σχέσεις της πολιτικής με οικονομικά συμφέροντα.

ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σωτηρία 87χρονης από πυρκαγιά
Αγγλία: 87χρονη διασώθηκε από πυρκαγιά χάρη στην άμεση κινητοποίηση γειτόνων, δείτε βίντεο

Σχόλιο Μητσοτάκη για φόνο
Κυριάκος Μητσοτάκης: «Έκαψαν μία γυναίκα, αυτό είναι δολοφονική ενέργεια»

Ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία
Πόλεμος στην Ουκρανία: Στους 27 οι νεκροί και πάνω από 90 οι τραυματίες από τα σφοδρά ρωσικά πλήγματα στο Κίεβο – Δείτε βίντεο

Συνέντευξη Γεννατά
Γεράσιμος Γεννατάς: «Είχα περιέλθει σε μια απόλυτη μυϊκή αδυναμία» – Ο λόγος που αποδέχθηκε τη θεατρική πρόταση για τον Μανώλη Χιώτη

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα στη
ροή ειδήσεων του webreporter

«Καταρχάς, το έλεγα πάντα, διότι είναι χαρακτηριστικό της πολιτικής μου πορείας. Αλλά, πέραν αυτού, τώρα, και είναι σωστό που το επισημαίνετε, το λέω με μεγαλύτερη έμφαση. Γιατί; Επειδή η διαπλοκή είναι πλέον τόσο έκδηλη, που την αντιλαμβάνεται ακόμη και ο τελευταίος πολίτης. Ένα τμήμα της διαπλοκής είχε και έχει υιοθετήσει τον κ. Μητσοτάκη. Ένα άλλο τμήμα, αντίστοιχα, τον κ. Τσίπρα. Αυτό είναι προφανές. Είναι ξεκάθαρο. Δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση», δήλωσε.

Σε ερώτηση για το πώς προκύπτει αυτή η θέση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Προκύπτει από τον τρόπο με τον οποίο συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης τους αντιμετωπίζουν».