04/07/2026

Νέο Νομοσχέδιο για τις Πολυκατοικίες: Ρυθμίσεις για τα Απλήρωτα Κοινόχρηστα και την Ασφάλιση

Μεγάλες αλλαγές στις πολυκατοικίες φέρνει το νομοσχέδιο για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ιδιωτικών περιουσιών (πολυκατοικιών, Airbnb, κλπ) το οποίο θα συνταχθεί από ειδική 13μελή επιτροπή. Μεταξύ άλλων, υπάρχει πρόβλεψη και ένα συνηθισμένο πρόβλημα στις πολυκατοικίες, αυτό των απλήρωτων κοινοχρήστων. Πλέον θα υπάρχει ειδική διαδικασία είσπραξης των κοινόχρηστων δαπανών (ακόμη και με έκδοση διαταγής πληρωμής), θα

Πολυκατοικίες: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι διαχειριστές, οι ιδιοκτήτες και οι ένοικοι – enikonomia.gr

Μεγάλες αλλαγές αναμένονται στο νομικό καθεστώς των πολυκατοικιών, μετά τη σύνταξη νέου νομοσχεδίου από ειδική 13μελή επιτροπή, που θα αφορά την ιδιοκτησία ιδιωτικών ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων των πολυκατοικιών και των καταλυμάτων τύπου Airbnb. Ανάμεσα στις καινοτομίες, περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του συχνού προβλήματος των απλήρωτων κοινοχρήστων. Συγκεκριμένα, θα εισαχθεί μία ειδική διαδικασία για την είσπραξη των κοινόχρηστων δαπανών, η οποία θα μπορεί να περιλαμβάνει και την έκδοση διαταγής πληρωμής. Επιπλέον, θα καθίσταται υποχρεωτική η δημιουργία αποθεματικού για κάθε πολυκατοικία, καθώς και η ασφάλισή της. Για την ταχύτερη είσπραξη οφειλόμενων κοινοχρήστων, οι διαδικασίες θα είναι συντομότερες, ενώ οι διαχειριστές των πολυκατοικιών θα αποκτήσουν διευρυμένες αρμοδιότητες και αυξημένες ευθύνες.

Ο Απόστολος Τσίλης, Αντιπρόεδρος του Σωματείου Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι ο ισχύων νόμος 3741/1929, που συμπληρώνει 100 χρόνια, κρίνεται πλέον παρωχημένος. Όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, «έχουμε ζητήσει εμείς ως Σωματείο Επιχειρήσεων Κοινοχρήστων να συμμετέχουμε σε όλη αυτή τη συζήτηση. Η θέση μας είναι η εξής: Είμαστε σίγουροι ότι το νομικό πλαίσιο το οποίο θα μπει πρέπει να φτιαχτεί με ένα τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε να προλαμβάνει τα προβλήματα. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, ζει ο κόσμος μια καθημερινότητα η οποία έχει να κάνει με το εάν θέλει κάποιος να συμμετέχει στις υποχρεώσεις του, μπορεί δηλαδή να συμμετέχει. Αν όμως, δεν θέλει όλοι οι υπόλοιποι προσπαθούν να τον μεταπείσουν ή να λουστούν την δική του κακή συμπεριφορά. Για αυτό βλέπουμε προβλήματα σε πολυκατοικίες, δικαστικές διαμάχες ή απαξιωμένα κτίρια. Αυτό είναι το χειρότερο όλων».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τσίλης επεσήμανε: «(…) Για να λειτουργεί λοιπόν, η πολυκατοικία χρειάζεται καθαριότητα, ρεύμα, ένα σωρό μικρά πραγματάκια για να μπορεί να υπάρχει ένα επίπεδο διαβίωσης. Ο κάθε ιδιοκτήτης είτε επιλέγει να κατοικεί, είτε επιλέγει να μην κατοικεί, δική του επιλογή, θα πρέπει να συμβάλλει στις κοινόχρηστες υποχρεώσεις του ανάλογα του ποσοστού συνιδιοκτησίας του. Αυτή είναι και η λογική. Αυτό τώρα μεταφράζεται στην κοινωνία, στην αγορά κατά το δοκούν, όπως θέλει ο καθένας».

Σχετικά με τις αλλαγές στα απλήρωτα κοινόχρηστα, ο κ. Τσίλης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αλλάζουν πάρα πολλά πράγματα, ότι παίρνει διευρυμένες αρμοδιότητες και ο διαχειριστής, ο οποίος θα μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής». Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη θέσπισης σαφών κανόνων που θα προλαμβάνουν τέτοιου είδους προβλήματα, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία των πολυκατοικιών.