14/07/2026

Μουντιάλ 2026: Ο Σλάβεν Μπίλιτς Επιστρέφει Στον Πάγκο Της Κροατίας Ως Νέος Ομοσπονδιακός Τεχνικός

Μουντιάλ 2026: Μεγάλη επιστροφή στον πάγκο της Κροατίας – Νέος ομοσπονδιακός τεχνικός ο Σλάβεν Μπίλιτς Ο Μπίλιτς επιστρέφει στον πάγκο της Κροατίας Ο Σλάβεν Μπίλιτς αναλαμβάνει τα ηνία στην Εθνική ομάδα της Κροατίας μετά την αποχώρηση του Ζλάτκο Ντάλιτς , Ο Σλάβεν Μπίλιτς επιστρέφει στην τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της Κροατίας , αναλαμβάνοντας τα

Μουντιάλ 2026: Ο Σλάβεν Μπίλιτς Επιστρέφει Στον Πάγκο Της Κροατίας Ως Νέος Ομοσπονδιακός Τεχνικός

Ο Σλάβεν Μπίλιτς αναλαμβάνει τα ηνία στην Εθνική ομάδα της Κροατίας, διαδεχόμενος τον Ζλάτκο Ντάλιτς. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της χώρας ανακοίνωσε επίσημα την πρόσληψη του 57χρονου τεχνικού, ο οποίος υπέγραψε νέο συμβόλαιο και ετοιμάζεται για τη δεύτερη θητεία του στον πάγκο της εθνικής ομάδας.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την παραίτηση του Ντάλιτς, του πιο επιτυχημένου προπονητή στην ιστορία της χώρας, ο οποίος αποφάσισε να αποσυρθεί μετά από εννέα χρόνια, ακολουθώντας τον πρόωρο αποκλεισμό της Κροατίας από την Πορτογαλία στη φάση των “32” του Μουντιάλ 2026.

Μπίλιτς: “Πιο ώριμος και έμπειρος από το 2006”

Ο Μπίλιτς, ο οποίος είχε ήδη εργαστεί στην εθνική ομάδα για έξι χρόνια (2006-2012) οδηγώντας την σε 65 αγώνες, εξέφρασε τη μεγάλη του ικανοποίηση για την επιστροφή του:

“Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους παίκτες μας και είναι δική μου ευθύνη να φέρω την ενέργεια, τη φιλοδοξία και την αποφασιστικότητα που απαιτούνται, ώστε η Κροατία να παραμείνει στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Είμαι πραγματικά ευτυχισμένος που ξεκινώ αυτή την πρόκληση και νιώθω απόλυτα έτοιμος. Επιστρέφω ως ένας πιο ώριμος και έμπειρος προπονητής σε σχέση με το 2006, αλλά με το ίδιο κίνητρο και την ίδια επιθυμία να βλέπω την Κροατία δυνατή, τολμηρή και πετυχημένη”.

Η διαδρομή και οι άμεσοι στόχοι

Ο έμπειρος τεχνικός βρισκόταν εκτός πάγκων από το 2024, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στην Αλ Φατέχ της Σαουδικής Αραβίας. Στο παρελθόν, έχει διαγράψει αξιοσημείωτη πορεία στα αγγλικά γήπεδα, έχοντας αναλάβει τη Γουέστ Χαμ, τη Γουέστ Μπρομ και τη Γουότφορντ. Τα πρώτα του προπονητικά βήματα έγιναν το 2001 στην αγαπημένη του Χάιντουκ Σπλιτ.

Ως ποδοσφαιριστής, ο Μπίλιτς φόρεσε 44 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, αποτελώντας βασικό στέλεχος της θρυλικής ομάδας που κατέκτησε την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στη Γαλλία. Η άμεση αποστολή του είναι να οδηγήσει την Κροατία στα τελικά του Euro 2028, προτού εστιάσει στο μακροπρόθεσμο πλάνο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030.