03/09/2026

Ηνωμένες Πολιτείες vs. Ιράν: Αμοιβαίες Επιθέσεις και Σφοδρές Αντιδράσεις

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε απόψε ότι οι νέες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράν δεν θα συνεχιστούν «για πάρα πολύ καιρό», μετά τις σφοδρότερες ανταλλαγές πυρών μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσιγκτον από τον Ιούλιο. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι το Ιράν προσπαθούσε να κατασκευάσει έναν πύραυλο που ρίχνει νάρκες και

ΗΠΑ: Προσωρινή «πάγωμα» δασμών στο βόειο κρέας για 90 ημέρες – Στόχος η μείωση τιμών

Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι οι νέες αμερικανικές επιχειρήσεις στο Ιράν δεν θα διαρκέσουν πολύ, μετά από σφοδρές ανταλλαγές πυρών μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης, οι οποίες αποτελούν τις εντονότερες από τον Ιούλιο.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο, ο κ. Τραμπ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κατέστρεψαν έναν ιρανικό πύραυλο που προοριζόταν για την εκτόξευση ναρκών. Πρόσθεσε επίσης ότι το Ιράν επιχειρούσε να αποκαταστήσει τα πυραυλικά του συστήματα και τα ραντάρ, τα οποία επίσης στοχοποιήθηκαν από αμερικανικά πλήγματα.

“Εξουδετερώσαμε όλο τον νέο εξοπλισμό που προσπάθησαν να κατασκευάσουν κατά μήκος των Στενών του Ορμούζ – κάποιον αμυντικό, κάποιον επιθετικό… Ήταν μια πολύ σφοδρή επίθεση χθες το βράδυ, και είμαστε προετοιμασμένοι να πραγματοποιήσουμε άλλη μία όποτε θέλουμε”, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Τεχεράνη: “Θα τους συντρίψουμε”

Σε απάντηση, το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, ορκίζοντας πως θα συντρίψει τους Αμερικανούς εχθρούς. Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τα φονικά αμερικανικά πλήγματα της προηγούμενης νύχτας, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού σε γαμήλια δεξίωση, ως “έγκλημα πολέμου”.

Τα αμερικανικά πλήγματα είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 19 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων επτά μελών των ενόπλων δυνάμεων και αμάχων, καταγράφοντας έναν από τους πιο πολύνεκρους απολογισμούς των τελευταίων μηνών.

Οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέλαβαν την ευθύνη για επιθέσεις εναντίον συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή, συγκεκριμένα σε Ιορδανία, Κουβέιτ, Μπαχρέιν, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ως άμεση συνέπεια, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν νέα άνοδο, με το αργό πετρέλαιο Brent να ξεπερνά τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον του Ιράν και την Κυριακή, για πρώτη φορά μετά από έναν μήνα σχετικής ηρεμίας.

Σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (U.S. Central Command ή CENTCOM), οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν στόχους του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων εγκαταστάσεων αντιαεροπορικής άμυνας, συστημάτων ραντάρ και ναυτικών εγκαταστάσεων.

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τουλάχιστον 11 θανάτους: τέσσερις σε γαμήλιο γλέντι στο Σιρίκ (νοτιοανατολικά), όπου τραυματίστηκαν επίσης άλλοι 70 άνθρωποι, και επτά στο Χουζεστάν (δυτικά).

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν τον θάνατο τεσσάρων μελών τους, καθώς και τεσσάρων ατόμων από την παραστρατιωτική δύναμη Μπασίτζ.

Ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, χαρακτήρισε τις ΗΠΑ “Σατανά” μετά τον βομβαρδισμό της γαμήλιας δεξίωσης, υπενθυμίζοντας τον βομβαρδισμό σχολείου στη Μινάμπ, ο οποίος είχε προκαλέσει τον θάνατο 155 ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων 120 παιδιών, στις πρώτες ώρες του πολέμου.

Εκπρόσωπος της CENTCOM σχολίασε ότι “ο αμερικανικός στρατός δεν στοχοποιεί ποτέ αμάχους, σε αντίθεση με τους Φρουρούς της Επανάστασης”.

“Νέα στρατηγική”

Ιρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν βίντεο από τον τόπο της γαμήλιας δεξίωσης που βομβαρδίστηκε, όπου ένας άνδρας έδειχνε ένα λευκό σανδάλι με γκλίτερ, λέγοντας: “Άλλο ένα ζευγάρι αρβύλες σε αυτήν την στρατιωτική βάση”.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, καταδίκασε την επίθεση ως “έγκλημα πολέμου”, δηλώνοντας ότι “μια γαμήλια εκδήλωση βομβαρδίστηκε στο πλαίσιο της απεγνωσμένης προσπάθειας των ΗΠΑ να καλύψουν την αποτυχία τους”.

Αποφασισμένη να ανταποδώσει, η Τεχεράνη προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να περιμένουν μια “νέα στρατηγική” με στόχο “να γκρεμίσει τα θεμέλια” του εχθρού. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς “οποιαδήποτε χώρα συνεργάζεται με τον αμερικανό εχθρό”.

Στο Μπαχρέιν, η Γκισλάν Σαάντ αφηγήθηκε πώς ξύπνησε από τις σειρήνες του συναγερμού, μαζί με τα δύο παιδιά της. “Ελπίζω η κατάσταση να επιλυθεί γρήγορα, ιδίως επειδή μόλις ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Στην Ιορδανία, ο στρατός ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δέκα ιρανικούς πυραύλους, προσθέτοντας ότι άλλοι τρεις κατέπεσαν σε απομακρυσμένες, ακατοίκητες περιοχές, χωρίς να αναφερθούν τραυματισμοί.

Στο Κουβέιτ, ξέσπασε πυρκαγιά σε συγκρότημα κατοικιών ύστερα από επιδρομή drones, ενώ στο Ιράκ ακούστηκαν εκρήξεις στην Ερμπίλ, όπου οι Φρουροί της Επανάστασης ανέφεραν ότι εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αμερικανικής βάσης.

“Στενά Τραμπ”

Στα Στενά του Ορμούζ, τα οποία ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πρότεινε να μετονομαστούν σε “Στενά Τραμπ”, δύο πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια τυλίχθηκαν στις φλόγες, αφού έπεσαν σε νάρκες, σύμφωνα με την Τεχεράνη.

Το Ιράν έχει κλείσει αυτό το στρατηγικής σημασίας θαλάσσιο πέρασμα από την έναρξη του πολέμου, ο οποίος ξέσπασε στις 28 Φεβρουαρίου με τις αμερικανοϊσραηλινές επιθέσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιμένει ότι η Ουάσινγκτον έχει σχεδόν τον πλήρη έλεγχο των Στενών του Ορμούζ και ότι η ιρανική οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής κατάρρευσης. “Πότε θα ξεσηκωθεί και θα δώσει μάχη ο ιρανικός λαός;” διερωτήθηκε ο Τραμπ, καλώντας εμμέσως τους Ιρανούς να ανατρέψουν το καθεστώς.