Ανακοινώνεται νέο Κέντρο Φορολογικών Διαδικασιών και Ελέγχου (ΚΕΦΟΔΕ) στη Θεσσαλονίκη: Όλες οι λεπτομέρειες
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης, τονίζοντας τη σημασία της σχέσης πολίτη-φορολογικής διοίκησης.
«Η σχέση του πολίτη με τη φορολογική διοίκηση είναι από τις πιο συχνές και κρίσιμες του με το κράτος», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης. «Ο τρόπος λειτουργίας της επηρεάζει την αντίληψη του πολίτη για το Δημόσιο: αν λειτουργεί γρήγορα ή αργά, αν είναι απλό ή περίπλοκο, αν διευκολύνει ή ταλαιπωρεί.»
Το ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στην εξέλιξη της φορολογικής διοίκησης.
Το πιλοτικό μοντέλο εφαρμόστηκε πρώτα στην Αττική, με τη σύσταση του ΚΕΦΟΔΕ Αττικής τον Ιούνιο του 2024, το οποίο σταδιακά συγκέντρωσε αρμοδιότητες από επιμέρους ΔΟΥ, όπως φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ, οχήματα, ειδικές φορολογίες, μητρώο και απεικόνιση συναλλαγών.
Τώρα, η ΑΑΔΕ επεκτείνει αυτό το επιτυχημένο μοντέλο και στη Θεσσαλονίκη.
Η ουσία της αλλαγής έγκειται στην απομάκρυνση από το μοντέλο των δεκάδων εφοριών που εκτελούν ποικίλες αρμοδιότητες, προς ένα μοντέλο εξειδικευμένων κέντρων ανά λειτουργία. Έτσι, προβλέπονται ΚΕΦΟΔΕ για διαδικασίες εισοδήματος, ΦΠΑ και μητρώου, ΚΕΦΟΚ για φορολογία κεφαλαίου και ακινήτων, ΚΕΒΕΙΣ για βεβαίωση και είσπραξη, και Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης για περιπτώσεις φυσικής παρουσίας.
Αυτή η μεταβολή δεν αφορά απλώς μια διαφορετική κατανομή αρμοδιοτήτων, αλλά μια θεμελιώδη αναδιοργάνωση της φορολογικής διοίκησης. Από μια διοίκηση οργανωμένη πρωτίστως γεωγραφικά, μεταβαίνουμε σε μια διοίκηση οργανωμένη με βάση τη λειτουργία, την εξειδίκευση και την ψηφιακή εξυπηρέτηση.
Για τον πολίτη, αυτό μεταφράζεται σε απλούστευση: η έννοια της «δικής μου εφορίας» υποχωρεί. Η εξυπηρέτηση αποσυνδέεται από τη γεωγραφία. Οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να γνωρίζουν ακριβώς ποια ΔΟΥ είναι αρμόδια για τη διεύθυνσή τους, ούτε να διασχίζουν την πόλη για διαδικασίες που μπορούν να ολοκληρωθούν ψηφιακά. Επίσης, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν σε ουρές για θέματα μητρώου, έναρξης, πιστοποιητικών ή τυπικών υποθέσεων. Αυτό έχει μεγάλη αξία, καθώς η γραφειοκρατία μετριέται και σε ώρες ζωής, εργασίας, μετακινήσεων, χρόνου που θα μπορούσε να αφιερωθεί παραγωγικότερα.
Η Εξειδίκευση Φέρνει Ταχύτητα και Ομοιομορφία
«Η εξειδίκευση φέρνει ταχύτητα και ομοιομορφία», τόνισε ο υπουργός. «Ομοειδείς υποθέσεις αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένες υπηρεσίες, με κοινές διαδικασίες και ενιαίους κανόνες. Ο φορολογούμενος δικαιούται την ίδια απάντηση για την ίδια υπόθεση, ανεξάρτητα από τον τόπο κατοικίας του, κάτι που αποτελεί ζήτημα ισονομίας.»
Η νέα οργάνωση επιτρέπει στην ΑΑΔΕ να αξιοποιεί καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό της, μετατοπίζοντας το βάρος από τη διεκπεραίωση σε εργασίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, όπως ο έλεγχος, η εξειδίκευση και η ουσιαστικότερη εξυπηρέτηση.
«Αυτή την προσπάθεια της ΑΑΔΕ στηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να τη στηρίζουμε», δήλωσε ο κ. Πιερρακάκης. «Ένα σύγχρονο φορολογικό σύστημα κρίνεται από την αποτελεσματική είσπραξη των φόρων, αλλά και από το πόσο απλά, γρήγορα και δίκαια εξυπηρετεί αυτούς που τους πληρώνουν.»
«Ο πολίτης δεν χρειάζεται να γνωρίζει το οργανόγραμμα του κράτους για να εξυπηρετηθεί. Το κράτος πρέπει να είναι οργανωμένο, ώστε ο πολίτης να εξυπηρετείται χωρίς να χρειάζεται να το σκέφτεται. Αυτό είναι το σύγχρονο κράτος που θέλουμε, το κράτος του gov.gr, της ΑΑΔΕ. Ένα κράτος που αξιοποιεί την τεχνολογία και την εξειδίκευση, όχι ως αυτοσκοπό, αλλά για να κάνει τη σχέση του με τον πολίτη απλούστερη, ταχύτερη και δικαιότερη», κατέληξε.
