16/09/2026

Στοχευμένοι Έλεγχοι στην Αγορά: Νέο Ψηφιακό Εργαλείο για την Αντιμετώπιση της Κερδοσκοπίας

Ποια προϊόντα μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτών – Έρχεται νέο ψηφιακό «εργαλείο» για τον έλεγχο της αγοράς - enikonomia.gr

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά με στόχο τον εντοπισμό φαινομένων κερδοσκοπίας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χριστούλιας

Η Ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή, όπως έχει επισημάνει και η διοικήτρια της Αρχής Δέσποινα Τσαγγάρη σε πρόσφατη συνέντευξή της στη Realnews, εστιάζει την προσοχή της σε κατηγορίες προϊόντων που επιβαρύνουν σημαντικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό ή παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα. Αυτές περιλαμβάνουν βασικά τρόφιμα, καφέ, γαλακτοκομικά, κρέας, καύσιμα, ασφάλειες και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η κα. Τσαγγάρη τόνισε ότι όπου τα δεδομένα υποδεικνύουν απόκλιση που χρήζει διερεύνησης, η Αρχή προχωρά σε στοχευμένους ελέγχους.

Στοχευμένοι έλεγχοι με βάση τα δεδομένα

Για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των ελέγχων, η προσέγγιση βασίζεται όλο και περισσότερο στην αξιοποίηση δεδομένων. Λαμβάνονται υπόψη μεταβολές τιμών, καταγγελίες, προηγούμενα ευρήματα και γενικότερα στοιχεία της αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελεγκτές επικεντρώνονται σε τομείς όπου υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα παράβασης και, κατά συνέπεια, μεγαλύτερη επίπτωση για τον καταναλωτή.

Επισημαίνεται ότι οι έλεγχοι πραγματοποιούνται τόσο σε φυσικά καταστήματα όσο και σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Η εστίαση δίνεται στις τιμές, στις προσφορές και τις εκπτώσεις, στις εμπορικές πρακτικές, στην προστασία του καταναλωτή, αλλά και σε ειδικές αγορές όπως τα καύσιμα, οι ασφάλειες και οι τράπεζες.

Επιπλέον, για τους περίπου 1.740 κωδικούς προϊόντων που εντάσσονται στην Εθνική Πρωτοβουλία, υπάρχει η δυνατότητα ψηφιακής παρακολούθησης της εξέλιξης των τιμών τους.

Το «MyKataggelies»: Νέο ψηφιακό εργαλείο για τους καταναλωτές

Το επόμενο σημαντικό βήμα, όπως ανέφερε η Δ. Τσαγγάρη, είναι η ανάπτυξη του MyKataggelies. Πρόκειται για ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον, μέσω του οποίου οι καταναλωτές θα μπορούν να υποβάλλουν και να παρακολουθούν την εξέλιξη των καταγγελιών τους.

Παράλληλα, η Ανεξάρτητη Αρχή επενδύει στην ανάλυση δεδομένων και κινδύνου, στην ενοποίηση δεδομένων, σε ψηφιακά εργαλεία και στην τεχνητή νοημοσύνη. Στόχος είναι ο ταχύτερος εντοπισμός προβληματικών συμπεριφορών και η αποτελεσματικότερη κατεύθυνση των ελέγχων σε τομείς υψηλής αξίας.

Έντονη ανησυχία για ανατιμήσεις

Με δεδομένο το εκτοξευμένο ενεργειακό κόστος, εκτιμάται ότι το επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να υπάρξουν ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στα κρέατα. Συγκεκριμένα, σε ετήσια βάση, το μοσχάρι πωλείται 14,3% ακριβότερα, το αρνί και το κατσίκι 12,4%, το χοιρινό 3,4%, τα πουλερικά 2,2% και τα αλίπαστα ψάρια 9,6%. Οι τιμές στα γαλακτοκομικά και τα αβγά αυξήθηκαν κατά 2,9% ετησίως, στο ψωμί και άλλα προϊόντα αρτοποιίας κατά 1,2%, και στη μαργαρίνη και άλλα φυτικά λίπη κατά 8,6%. Αντίθετα, σημειώθηκε μείωση τιμών στα φρούτα (-9,4%), στα παγωτά (-8,8%) και στο ελαιόλαδο (-21,7%).