Κουτσούμπας στο Φεστιβάλ ΚΝΕ: «Ας γίνουμε πρωταγωνιστές της ιστορίας, όχι θεατές» – «Ανεπιθύμητος ο Ρούμπιο στην Ελλάδα»
«Να γίνουμε πρωταγωνιστές του ιστορικού γίγνεσθαι, αντί να παραμένουμε απλοί θεατές» προέτρεψε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, απευθύνοντας χαιρετισμό στο κατάμεστο Πάρκο Τρίτση, όπου κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 52ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή». Η ομιλία του εστίασε στις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις, στο πλαίσιο των τρεχουσών πολεμικών συγκρούσεων.
Χαρακτηρίζοντας το Φεστιβάλ της ΚΝΕ ως «όαση και ανάσα πολιτισμού και δημιουργίας, απέναντι στη σαπίλα του συστήματος και της λεγόμενης βιομηχανίας του θεάματος», ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «η ορμή του Φεστιβάλ αντλεί δύναμη από την επαναστατική πολιτική και τα οράματα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Τη βεβαιότητα ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, ότι αυτός ο κόσμος θα μεταμορφωθεί, με τον λαό να αναλαμβάνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο».
Μήνυμα Αλληλεγγύης σε Κούβα, Παλαιστίνη και Κύπρο
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας απηύθυνε χαιρετισμό στις αντιπροσωπείες δεκάδων Κομμουνιστικών Νεολαιών, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον λαό της Κούβας, «ο οποίος αντιμετωπίζει την ιμπεριαλιστική αγριότητα και την προσπάθεια στραγγαλισμού από τις ΗΠΑ». Παράλληλα, χαιρέτισε τον Παλαιστινιακό λαό, φωνάζοντας «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «αδελφό λαό της Κύπρου», επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ για «Κύπρο ανεξάρτητη και ενιαία, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, κοινή πατρίδα Ελληνοκυπρίων-Τουρκοκυπρίων, χωρίς κατοχικά και ξένα στρατεύματα και βάσεις, χωρίς εγγυητές και προστάτες, με τον λαό της κυρίαρχο».
Αντιμετώπιση Πιθανής Πολεμικής Εμπλοκής
Σχετικά με τις διεθνείς εξελίξεις, εκτίμησε ότι «μάλλον κανείς από το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ δεν θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε περίπτωση θερμού επεισοδίου ή πολεμικής αναμέτρησης με την επίσης ΝΑΤΟϊκή Τουρκία, της οποίας οι απαράδεκτες αμφισβητήσεις και διεκδικήσεις γίνονται με την υποστήριξη αυτών των ισχυρών συμμάχων». Υποστήριξε ότι «η συμμαχία με το Ισραήλ μπλέκει τον ελληνικό λαό στο κουβάρι των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών Ισραήλ – Τουρκίας, που αφορούν την ηγεμονία στην περιοχή, και δεν αποτελεί ασπίδα, αλλά απειλή».
Τόνισε ότι οι λαοί της περιοχής δεν έχουν πραγματικά τίποτα να χωρίσουν μεταξύ τους και υπογράμμισε ότι «τον δρόμο της κοινής πάλης των λαών απέναντι στα επικίνδυνα σχέδια των εκμεταλλευτών τους, απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, τον δείχνουν, όπως πάντα, οι κομμουνιστές σε Ελλάδα και Τουρκία, όπως αποτυπώνεται και στην πρόσφατη κοινή ανακοίνωση του ΚΚΕ με το αδελφό ΚΚ Τουρκίας για τις τελευταίες εξελίξεις».
«Ανεπιθύμητος ο Ρούμπιο στην Ελλάδα»
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «η υπεράσπιση των συνόρων μας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας του ελληνικού λαού αποκτά πραγματικό νόημα μόνο όταν συμβαδίζει με την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας από τα σχέδια των ΗΠΑ, της ΕΕ, του Ισραήλ, για το διώξιμο των βάσεων, την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ, και την επικράτηση του λαού. «Γι’ αυτό ο λαός και η νεολαία θεωρούν ανεπιθύμητο στην Ελλάδα τον μακελάρη Αμερικάνο Υπουργό Εξωτερικών Ρούμπιο!», δήλωσε κατηγορηματικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
Περαιτέρω, ανέφερε: «Σε συνθήκες πολεμικής προετοιμασίας, «οι θυσίες που ζητούν από τον λαό δεν είναι προσωρινές, μέχρι να περάσει μια δήθεν έκτακτη κατάσταση». «Κάθε φορά που ο λαός τους πίστεψε, μέτρησε βήματα πίσω. Απώλεσε κατακτήσεις για τις οποίες είχε χυθεί αίμα. Έχασε πολύτιμο χρόνο και γεύτηκε απογοητεύσεις», επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Το ζήτημα δεν είναι αν θα γίνουν θυσίες, αλλά οι θυσίες που θα γίνουν, να γίνουν για τα δικά μας ταξικά συμφέροντα, για το δίκιο μας, την ισότητα, για να μην είμαστε κάτω από καμία ξένη σημαία. Για να ανοίξει ένας άλλος, ελπιδοφόρος δρόμος, για να χάσει οριστικά το αδηφάγο και ληστρικό κεφάλαιο και να κερδίσει η πραγματική πατρίδα του λαού μας», υπογράμμισε.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Εντυπωσιακή ανακάλυψη στην έρημο: Πυραμίδα 1.700 ετών έκρυβε ένα ελληνικό ποίημα και ένα νόμισμα του Κωνσταντίνου
Άννα Βίσση: «Προσγειώθηκα σε μία τεράστια, ζεστή αγκαλιά» – Τα πρώτα λόγια της τραγουδίστριας στη σκηνή
Θάνατος Μαζωνάκη: Δεύτερη συνάντηση των δύο γιατρών στις φυλακές Κορυδαλλού
Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ 82-84: Στον τελικό ο «Δικέφαλος» με buzzer beater τρίποντο του Όσμαν
Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα στη ροή ειδήσεων του enikos.gr
«Το Κόστος του Καπιταλισμού Είναι Υψηλό»
Αναφερόμενος στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκανε λόγο για τα «κοστολογημένα» προγράμματα της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του συστήματος, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, «το ζήτημα δεν είναι γενικώς η “κοστολόγηση“, αλλά τα κριτήρια με τα οποία αυτή γίνεται. Για εμάς κριτήριο είναι μόνο ένα: Το πώς θα εναρμονιστεί το επίπεδο κάλυψης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών με τις δυνατότητες που αντικειμενικά προσφέρει η εποχή μας».
«Σε τελική ανάλυση, μας κοστίζει πάρα πολύ ο καπιταλισμός, μας κοστίζουν πολύ τα κέρδη του κεφαλαίου και η πολιτική των κομμάτων που τα υπηρετεί. Και αυτό το κόστος δεν μπορούμε και δεν πρέπει να το ανεχτούμε άλλο», υπογράμμισε.
«Τα αδιέξοδα αυτού του συστήματος, γίνονται όλο και βαθύτερα και, όσο αυτό δεν αλλάζει ριζικά, δεν ανατρέπεται, θα μετατρέπονται διαρκώς σε βάσανα για τους λαούς», τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας. «Γι’ αυτό και το δίλημμα “σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα” δεν αφορά ούτε μονάχα τις μεγάλες στιγμές του παρελθόντος, ούτε κάποιες άλλες μεγάλες στιγμές, που θα έρθουν σε ένα ακαθόριστο μέλλον. Αφορά το σήμερα, το τώρα, τη ζωή όλων μας» επεσήμανε.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στις μεγάλες παρακαταθήκες των αγώνων του ΕΑΜ, των 200 εκτελεσμένων κομμουνιστών της Καισαριανής και του ΔΣΕ, τονίζοντας «σ’ αυτούς τους δρόμους που μας άνοιξαν οι προηγούμενες γενιές συνεχίζουμε να βαδίζουμε». «Κρατάμε σφιχτά τη σκυτάλη που έχουμε παραλάβει, μέχρι την οριστική νίκη του λαού μας, που θα κάνει πράξη ‘το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό’», κατέληξε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, κλείνοντας με το κάλεσμα: «ΚΚΕ πιο δυνατό, με αντοχή σε κάθε δοκιμασία, έτοιμο στο κάλεσμα της ιστορίας!».
