09/10/2026

Εντυπωσιακή Άνοδος Εσόδων από Airbnb στην Ελλάδα: Τα Νέα Στοιχεία Ανατρέπουν τις Ευρωπαϊκές Τάσεις

Βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb: Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τα έσοδα - enikonomia.gr

Τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση (RevPAR) στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb στην Ελλάδα παρουσίασαν εντυπωσιακή αύξηση 16,6%, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της AirDNA. Η επίδοση αυτή ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναδεικνύοντας την ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς.

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η πορεία της Αθήνας, η οποία αναδείχθηκε σε μία από τις ευρωπαϊκές πόλεις με τον Σεπτέμβριο να αποτελεί τον πιο ισχυρό μήνα, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του υπόλοιπου καλοκαιριού.

Αναλυτικά τα Στοιχεία

Σύμφωνα με την έκθεση European Review September 2026 της AirDNA, η μέση ημερήσια τιμή (ADR) των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα σημείωσε αύξηση 13,9%, φτάνοντας τα 164,70 ευρώ. Αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με τη γενικότερη ευρωπαϊκή αγορά, όπου η αντίστοιχη αύξηση ήταν 8,9%.

<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline1 –>

Παρόλο που η συνολική ζήτηση στην ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων μειώθηκε τον Σεπτέμβριο, τα έσοδα ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση κατέγραψαν αύξηση. Συγκεκριμένα, τα διαθέσιμα καταλύματα μειώθηκαν κατά 3% και οι διανυκτερεύσεις κατά 2,7%.

Ωστόσο, η πληρότητα ενισχύθηκε κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες, φτάνοντας το 60,2%. Το RevPAR σημείωσε άνοδο 16,6%, διαμορφώνοντας στα 99 ευρώ, σε σύγκριση με την αύξηση 9,1% που καταγράφηκε στην Ευρώπη.

<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline2 –>

Τα στοιχεία υποδηλώνουν μια αγορά που διατηρεί ισχυρή τιμολογιακή δυναμική, ακόμα και παρά τη μείωση των διανυκτερεύσεων. Η μείωση της διαθέσιμης προσφοράς φαίνεται να έχει συμβάλει στη βελτίωση των πληροτήτων, επιτρέποντας στους διαχειριστές να επιτυγχάνουν υψηλότερα έσοδα ανά διανυκτέρευση.

Η Αθήνα Πρωταγωνιστεί

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Αθήνα συγκαταλέγεται στις 10 ευρωπαϊκές αγορές, όπου η μέση ημερήσια ζήτηση τον Σεπτέμβριο υπερέβη αυτήν του διαστήματος Ιουνίου–Αυγούστου, και μάλιστα διαθέτει τουλάχιστον 5.000 καταλύματα. Ειδικότερα, οι διανυκτερεύσεις στην Αθήνα αυξήθηκαν κατά 24,4% σε ημερήσια βάση σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τριών καλοκαιρινών μηνών.

Ευρωπαϊκά Στοιχεία Εσόδων και Διανυκτερεύσεων

Στο σύνολο της Ευρώπης, η αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων παρουσίασε αύξηση εσόδων ανά διαθέσιμη διανυκτέρευση τον Σεπτέμβριο, παρά την υποχώρηση της ζήτησης.

Τα διαθέσιμα καταλύματα αυξήθηκαν κατά 0,4% και ανήλθαν σε 4,04 εκατομμύρια.

Αυτή η αύξηση είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί από το 2021 για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Οι διανυκτερεύσεις περιορίστηκαν σε 46,4 εκατομμύρια, σημειώνοντας μείωση 1,2% σε ετήσια βάση. Η μέση ημερήσια τιμή ανέβηκε κατά 8,9% και έφτασε τα 141 ευρώ.

Η μέση πληρότητα παρέμεινε σταθερή στο 55,4%, ενώ το RevPAR αυξήθηκε κατά 9,1% και διαμορφώθηκε στα 78,1 ευρώ.

Η υποχώρηση της ευρωπαϊκής ζήτησης οφείλεται κυρίως στη μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 8,1% στην Ισπανία, που αντιστοιχεί σε περίπου 431.500 λιγότερες διανυκτερεύσεις.

Η Ελλάδα συνέβαλε στο 77% της συνολικής καθαρής μείωσης της ζήτησης στην Ευρώπη, ενώ η προσφορά καταλυμάτων μειώθηκε σημαντικά λόγω των αυστηρότερων περιορισμών αδειοδότησης.

Αντίθετα, στην Ιταλία οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 3,5%, ενώ θετικές επιδόσεις παρουσίασαν η Αλβανία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ευρωπαϊκές Πόλεις και Μετατόπιση Τουρισμού

Η έκθεση επισημαίνει τη μετατόπιση μέρους της τουριστικής δραστηριότητας προς τους μήνες εκτός της καλοκαιρινής αιχμής.

Η Σεβίλλη κατέγραψε αυξημένη μέση ημερήσια ζήτηση κατά 36,7% τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με το καλοκαίρι, ακολουθούμενη από το Μόναχο με 29,7%. Στην ίδια κατηγορία διακρίθηκαν επίσης το Τορίνο, η Βενετία και το Μιλάνο.

Σημειώνεται ότι την 1η Οκτωβρίου, οι καταχωρισμένες διανυκτερεύσεις ήταν αυξημένες κατά 1,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ για τον Νοέμβριο αναμένεται μείωση κατά 3,8%.