15/10/2026

Επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στην Αττική: Drone κατέγραψε δράση σπείρας που αποκόμισε 350.000 ευρώ – Έξι συλλήψεις

Αττική: Drone κατέγραψε την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για σπείρα που άρπαξε 350.000 ευρώ – Έξι συλλήψεις - Lawandorder.gr

Βίντεο που καταγράφηκε από drone αποτυπώνει την ευρεία αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψη μελών εγκληματικής οργάνωσης, η οποία κατηγορείται για απάτες, διαρρήξεις κατοικιών και κλοπές καταλυτών στην Αττική. Το παράνομο όφελος από τις παράνομες δραστηριότητες της σπείρας εκτιμάται ότι έφτασε τις 350.000 ευρώ.

Την εγκληματική οργάνωση εξάρθρωσε το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Μεγαρέων, εξιχνιάζοντας συνολικά 78 υποθέσεις που αφορούν απάτες, κλοπές και ληστείες.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (10/10), προχώρησαν σε έξι συλλήψεις ατόμων ηλικίας 38, 36, 35, 27, 25 και 24 ετών. Στη δικογραφία που σχηματίστηκε, περιλαμβάνονται επίσης οκτώ ακόμη άτομα τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα εμπλεκόμενα άτομα, ανάλογα με τη συμμετοχή τους, περιλαμβάνουν σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διαπράττει διακεκριμένες κλοπές και απάτες, ληστεία, καθώς και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν και παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Από τις έρευνες προέκυψε ότι η οργάνωση ήταν ενεργή τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2026, με τα μέλη της να έχουν διακριτούς ρόλους και να δραστηριοποιούνται σε τρεις κύριους τομείς.

Το «τηλεφωνικό κέντρο» στα Άνω Λιόσια και οι απάτες

Ως κέντρο συντονισμού των τηλεφωνικών απατών λειτουργούσαν τα Άνω Λιόσια, όπου είχε εγκατασταθεί το τηλεφωνικό κέντρο της οργάνωσης. Η εγκληματική αυτή δραστηριότητα επεκτεινόταν τόσο εντός της Αττικής όσο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Μέλη της οργάνωσης πραγματοποιούσαν τις αρχικές κλήσεις προς πιθανά θύματα. Ανάλογα με την ανταπόκριση, προωθούσαν την επικοινωνία σε έναν κεντρικό τηλεφωνητή, ενώ άλλα μέλη αναλάμβαναν την παραλαβή χρημάτων και αντικειμένων αξίας.

Οι δράστες προσποιούνταν υπαλλήλους εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας, λογιστές, φοροτεχνικούς ή ακόμα και αστυνομικούς, χρησιμοποιώντας ποικίλα προσχήματα για να εξαπατήσουν τους πολίτες.

Στην περίπτωση των προσποιητών υπαλλήλων ηλεκτρικής ενέργειας, επικαλλούνταν λόγους όπως διαρροές, αυξημένη κατανάλωση ή πιθανή ρευματοκλοπή.

Με αναφορές σε επικείμενη διακοπή ρεύματος ή επιβολή προστίμου, ασκούσαν πίεση στα θύματα ώστε να ακολουθήσουν τις οδηγίες τους.

Χρησιμοποιούσαν ακόμη και ηχογραφημένα μηνύματα που παραπέμπαν σε τηλεφωνική εξυπηρέτηση εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια, με το πρόσχημα της αποτροπής πυρκαγιάς ή βλάβης από ηλεκτρική υπερφόρτωση, ζητούσαν από τα θύματα να συγκεντρώσουν χρήματα και κοσμήματα σε συγκεκριμένο σημείο της κατοικίας τους.

Ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία συνεχιζόταν, συνεργοί τους μετέβαιναν στο σπίτι και αφαιρούσαν τα αντικείμενα. Ακολούθως, ένα άλλο μέλος εμφανιζόταν ως αστυνομικός, ζητώντας πληροφορίες για όσα είχαν αφαιρεθεί και τις συνθήκες του περιστατικού.

Στο δεύτερο σενάριο, οι τηλεφωνητές προσποιούνταν βοηθούς λογιστών και επικαλλούνταν φορολογικά πρόστιμα για αδήλωτα περιουσιακά στοιχεία. Έπειθαν τους πολίτες να παραδώσουν χρήματα, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να φωτογραφηθούν, να εκτιμηθούν και να καταχωριστούν σε σχετικό σύστημα.

Διαρρήξεις σε κατοικίες και κλοπές καταλυτών

Η δεύτερη κύρια δραστηριότητα της οργάνωσης αφορούσε διαρρήξεις κατοικιών, με κύριες περιοχές δράσης την Ελευσίνα, τη Μαγούλα, τη Μάνδρα, τη Νίκαια, το Κερατσίνι και το Χαϊδάρι.

Οι δράστες επέλεγαν τους στόχους τους τις μεσημβριανές ή βραδινές ώρες, αφού προηγουμένως διαπίστωναν ότι οι ένοικοι απουσίαζαν. Χρησιμοποιούσαν οχήματα, σε ορισμένες περιπτώσεις με κλεμμένες πινακίδες, καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά τους και απενεργοποιώντας τους συναγερμούς.

Συνεργοί τους παρέμεναν στον εξωτερικό χώρο ως οδηγοί και παρατηρητές, ενημερώνοντας τα άτομα που βρίσκονταν μέσα στα σπίτια για τυχόν εμφάνιση ενοίκων ή αστυνομικών. Για την επικοινωνία τους χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις καταχωρισμένες σε στοιχεία τρίτων προσώπων.

Σε περιπτώσεις που συναντούσαν ενοίκους, χρησιμοποιούσαν απειλές προκειμένου να διαφύγουν με τα κλοπιμαία.

Παράλληλα, μέλη της οργάνωσης αφαιρούσαν καταλύτες από σταθμευμένα αυτοκίνητα, κυρίως παλαιότερων μοντέλων, στα Μέγαρα. Στη δράση τους περιλαμβάνεται και ληστεία σε βάρος άνδρα, από τον οποίο αφαίρεσαν με τη χρήση βίας 2.000 ευρώ.

Αντικείμενα που κατασχέθηκαν

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις κατοικίες και στην κατοχή των κατηγορουμένων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα ακόλουθα:

  • Κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM που χρησιμοποιούνταν για τον συντονισμό των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων.
  • Πλήθος κοσμημάτων και χρυσαφικών.
  • Σελίδες τηλεφωνικών καταλόγων.
  • Μία θρησκευτική εικόνα.
  • Ρούχα που χρησιμοποιήθηκαν κατά την τέλεση των πράξεων.
  • Δύο πιεσόμετρα, λεπίδες σπαθοσέγας και μία παιχνιδομηχανή.
  • Ακατέργαστη κάνναβη βάρους 26 γραμμαρίων.
  • Το χρηματικό ποσό των 2.915 ευρώ.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν επτά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνταν για τις εγκληματικές τους δραστηριότητες.

Οι έξι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.