Στην Εισαγγελία ο Πρόεδρος της ΕΟΚ και ο συνεργάτης του για τους “στημένους” αγώνες μπάσκετ – Απολογούνται σήμερα
Σήμερα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ), Ευάγγελος Λιόλιος, και ο στενός του συνεργάτης, ένας επιχειρηματίας και πρώην αθλητής, θα δώσουν εξηγήσεις στον 9ο Τακτικό Ανακριτή, στο πλαίσιο της δικογραφίας για φερόμενους “στημένους αγώνες” στο μπάσκετ. Η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, ξεκινώντας από το πρωί.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ και ο συνεργάτης του, ο οποίος κατά τη δικογραφία φέρεται να εκτελούσε τις εντολές του πρώτου κατηγορούμενου στη χειραγώγηση αγώνων, καλούνται να αντικρούσουν μια σοβαρή κατηγορία για δωροδοκίες, σύμφωνα με τον αθλητικό νόμο. Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει στοιχεία για πληθώρα πράξεων σχετικών με δωροδοκίες με σκοπό τη χειραγώγηση αγώνων μπάσκετ, γεγονός που οι δικαστικές Αρχές θεώρησαν εξαιρετικά σοβαρό, οδηγώντας στην έκδοση έξι ενταλμάτων σύλληψης.
Η διαδικασία απολογιών για τους συνολικά έξι κατηγορούμενους ξεκίνησε την Παρασκευή με την απολογία ενός πρώην διαιτητή, ο οποίος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά από απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα. Οι απολογίες θα ολοκληρωθούν αύριο, Δευτέρα, με τις καταθέσεις δύο ακόμη πρώην διαιτητών και μιας εν ενεργεία διαιτητή.
Οι δύο κεντρικοί κατηγορούμενοι, ο θεσμικός επικεφαλής του μπάσκετ και ο συνεργάτης του, καλούνται σήμερα να παρουσιάσουν τη δική τους εκδοχή για όσα τους καταλογίζονται, βασιζόμενοι στο υλικό που συγκέντρωσε ο αθλητικός εισαγγελέας.
Από τη δικογραφία προκύπτει η ύπαρξη ενός μηχανισμού ελέγχου αποτελεσμάτων, διαιτητών και γενικότερα των ισορροπιών στο ελληνικό μπάσκετ. Η δημιουργία αυτού του φερόμενου μηχανισμού αποδίδεται στον Ευάγγελο Λιόλιο. Σύμφωνα με τη δικογραφία, αρχικά επιδίωξε την άνοδο της ομάδας του, Προμηθέα Πατρών, από τις τοπικές κατηγορίες στην Basket League. Με αυτό το “εισιτήριο”, φέρεται να επιδίωξε την προσωπική του ανέλιξη, την εκλογή του στην κορυφή της ΕΟΚ και τον απόλυτο έλεγχο του αθλήματος.
Στον Ευ. Λιόλιο αποδίδεται ότι ασκούσε πλήρη έλεγχο επί των αγώνων όλων των κατηγοριών, μέσω του ορισμού συγκεκριμένων διαιτητών. Αυτοί, είτε έναντι χρημάτων, είτε μέσω συνεχών ορισμών σε σημαντικούς αγώνες και επαγγελματικής ανόδου, διαμόρφωναν πλήρως τα αποτελέσματα σύμφωνα με τα συμφέροντα του.
Ο Ευάγγελος Λιόλιος, όπως έχει ήδη δηλώσει ο συνήγορός του, Παναγιώτης Παπαϊωάννου, αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Φέρεται δε, ενώπιον του ανακριτή, να σκοπεύει να αντεπιτεθεί, χαρακτηρίζοντας το κατηγορητήριο ως προϊόν “προκατασκευασμένης σκευωρίας” που εξυφάνθηκε εναντίον του. Σύμφωνα με τον κ. Παπαϊωάννου, ο εντολέας του έχει κινηθεί στο παρελθόν δικαστικά με μηνύσεις για εκβίαση και άλλα αδικήματα εναντίον προσώπων που αργότερα τον κατήγγειλαν.
Ο κατηγορούμενος θεωρεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία σε βάρος του, καθώς, σύμφωνα με τον συνήγορό του, η εμπλοκή του στην υπό έρευνα υπόθεση προκύπτει “από διηγήσεις”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, και ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας πρόκειται να τηρήσει αρνητική στάση απέναντι στο κατηγορητήριο.
Μετά την ολοκλήρωση των απολογιών, ο ανακριτής και ο εισαγγελέας θα αποφασίσουν για την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ
