«ΣτΕ: Η κρίσιμη δίκη για τον 13ο και 14ο μισθό στο Δημόσιο – Όλα τα βλέμματα στραμμένα στην απόφαση»
Η ώρα της κρίσης για την επαναφορά ή όχι του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο έφτασε καθώς την Παρασκευή 6 Ιουνίου συνεδριάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Η Πρότυπη Δίκη που έχει ζητηθεί από την ΑΔΕΔΥ έχει μεγάλη σημασία καθώς από το αποτέλεσμά της θα κριθούν οι αποδοχές που θα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αλλά και

Η Απόφαση για την Επαναφορά των Δώρων στο Δημόσιο
Η στιγμή της αλήθειας για την επαναφορά ή όχι του 13ου και 14ου μισθού στους δημόσιους υπαλλήλους πλησιάζει,καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) θα συνεδριάσει την Παρασκευή 6 Ιουνίου.
Η πρότυπη δίκη που έχει ζητήσει η ΑΔΕΔΥ είναι κρίσιμη,καθώς το αποτέλεσμα θα καθορίσει τις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων και τη δημοσιονομική επιβάρυνση στα Δημόσια Ταμεία. Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ τόνισαν ότι από το 2012, όταν καταργήθηκαν οι δύο μισθοί στο Δημόσιο, οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν υποστεί εισοδηματικές απώλειες που κυμαίνονται από 35 έως 40 δισεκατομμύρια ευρώ.
Αν συμπεριληφθούν και οι απώλειες των συνταξιούχων λόγω της κατάργησης των Δώρων στην ίδια περίοδο, τότε οι συνολικές απώλειες ξεπερνούν τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι εκπρόσωποι των δημοσίων υπαλλήλων χαρακτήρισαν την επαναφορά αυτών των Δώρων «θέμα επιβίωσης και όχι γοητείας». Ζήτησαν πολιτική παρέμβαση από την κυβέρνηση ανεξαρτήτως του δικαστικού αποτελέσματος, χαρακτηρίζοντας τις προτεινόμενες αυξήσεις ως εμπαιγμό.
Οι προσδοκίες αναφορικά με τη δικαστική αυτή διαδικασία δεν περιορίζονται μόνο στους δημόσιους υπαλλήλους αλλά επεκτείνονται και σε χιλιάδες συνταξιούχους, καθώς η έκβαση της υπόθεσης θα έχει σημαντικές συνέπειες για αυτούς.
Η πιλοτική αυτή διαδικασία αναμένεται να δημιουργήσει νομολογιακό προηγούμενο σχετικά με την επαναφορά της 13ης σύνταξης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών,μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε ετήσιο κόστος περίπου 1.1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Κάλεσμα του ΕΝΔΙΣΥ για Νομικές Ενέργειες
Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) καλεί τους συνταξιούχους να προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες ακολουθώντας το παράδειγμα των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων ώστε να ανοίξει ξανά ο δρόμος για πιλοτική δίκη. Σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η κατάργηση των επιδομάτων έγινε χωρίς επαρκείς αιτιολόγησεις υπό τις πιέσεις μνημονίων παραβιάζοντας βασικές αρχές του Συντάγματος όπως η αναλογικότητα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Το δίκτυο υπογραμμίζει πως μόνο όσοι έχουν καταθέσει αγωγές μπορούν να ελπίζουν σε αναδρομικά χρήματα όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ένδεκα μηνών όπου δικαιώθηκαν αποκλειστικά αυτοί που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Η κυβέρνηση πάντως απορρίπτει κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο καταβολής της 13ης σύνταξης. Αντί αυτού έχει θεσπιστεί ένα μέτρο στήριξης ύψους 250 ευρώ κάθε Νοέμβριο προς τους συνταξιούχους.