«Επαναστατική Μεταρρύθμιση: Μείωση 25% στο Διοικητικό Κόστος για τις Επιχειρήσεις»
Αν και τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί, με την βοήθεια της τεχνολογίας, σημαντικά η γραφειοκρατία δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν να διηγηθούν μια ιστορία όπου η γραφειοκρατία βάζει εμπόδια στην ίδρυση, στην ανάπτυξη ή στην λειτουργία των επιχειρήσεων. Η γραφειοκρατία συνεχίζει να αποτελεί εμπόδιο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως αναφέρει πάνω από

Η Γραφειοκρατία ως Εμπόδιο για τις Επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η γραφειοκρατία παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο για πολλούς επιχειρηματίες. Πολλοί από αυτούς έχουν να αφηγηθούν ιστορίες όπου οι διαδικασίες αυτές καθυστερούν την ίδρυση,ανάπτυξη ή λειτουργία των επιχειρήσεών τους. Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση Ανταγωνιστικότητας ΠΥΞΙΔΑ 2024 του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας, πάνω από το 50% των εταιρειών αναγνωρίζουν τη γραφειοκρατία ως σοβαρό πρόβλημα.
Όπως επισημαίνει ο Δημήτρης Χριστούλιας, η αργή απονομή δικαιοσύνης και η γραφειοκρατία είναι δύο από τα πιο σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην ελληνική αγορά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ως προτεραιότητα την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύεται κάθε νέος νόμος που θα αφορά τις επιχειρήσεις να συνοδεύεται από την κατάργηση δύο παλαιότερων.
Η μείωση του διοικητικού κόστους αποτελεί κεντρικό στόχο του υπουργείου Ανάπτυξης. Η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η βελτιστοποίηση του λειτουργικού κόστους για τις υφιστάμενες εταιρείες είναι κρίσιμες προτεραιότητες. Παρά τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση τα τελευταία χρόνια, απαιτούνται περαιτέρω ενέργειες ώστε οι επιχειρήσεις να λειτουργούν σε ένα πλήρως ψηφιοποιημένο περιβάλλον.
Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, μέχρι το τέλος του έτους αναμένονται πολλές ψηφιακές υπηρεσίες που θα διευκολύνουν τη διαδικασία ίδρυσης και λειτουργίας μιας επιχείρησης καθώς και τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο.Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη μείωση της γραφειοκρατίας στις επιχειρήσεις. Μέσω προηγμένων εφαρμογών οι εταιρείες θα μπορούν εύκολα να αποκτούν πληροφορίες σχετικά με νέες επενδύσεις χωρίς τον κίνδυνο σπατάλης χρόνου και χρημάτων λόγω διοικητικών διαδικασιών.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έχει δηλώσει ότι στόχος είναι μια περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών κατά τουλάχιστον 25%, διευκολύνοντας έτσι τις δραστηριότητες των εταιρειών μέσω ενιαίων ψηφιακών πύλων για όλους τους νόμους και τα χρηματοδοτικά προγράμματα.
Ψηφιακές Υπηρεσίες
Προς αυτήν τη κατεύθυνση ήδη παρέχονται πολλές υπηρεσίες από φορείς όπως η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ο e-ΕΦΚΑ καθώς και το υπουργείο Ανάπτυξης. Από τον Φεβρουάριο του 2025 έως σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 43 χιλιάδες αδειοδοτικές ενέργειας μέσω της πλατφόρμας Openbusiness.
Ο κύριος στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων ώστε να μειωθεί η γραφειοκρατία ενώ παράλληλα αυξάνεται η διαφανειακή διάσταση στις οικονομικές δραστηριότητες τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Eπιπλέον, πρόσφατα τέθηκε σε εφαρμογή το νέο ψηφιακό εργαλείο Εργάνη ΙΙ για τη διευκόλυνση των λογιστηρίων στις εταιρείες περιορίζοντας έτσι τη διοικητική επιβάρυνση στους τομείς προσλήψεων αλλά και απολύσεων.
Το Εργάνη ΙΙ στοχεύει στη σημαντική ελάττωση του διοικητικού φόρτου ειδικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Tέλος, μια ακόμη εξέλιξη αφορά στη δυνατότητα αυτόματης ενημέρωσης στο Φορολογικό Μητρώο της ΑΑΔΕ σχετικά με μεταβολές στοιχείων Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ) καθώς επίσης Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιρειών (ΙΚΕ).