Υπουργείο Δικαιοσύνης: Απαγορεύεται από το Σύνταγμα η απεργία των δικαστών
Με αφορμή την απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να κατέλθουν οι δικαστές σε στάσεις εργασίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το υπουργείο Δικαιοσύνης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «δεν δικαιολογεί την αποχή των δικαστικών λειτουργών από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» και προσθέτει ότι το Σύνταγμα «απαγορεύει οποιαδήποτε

Διαμαρτυρία Δικαστών για τον Νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
Η απόφαση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων να προχωρήσει σε στάσεις εργασίας έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι δικαστές εκφράζουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο που αφορά τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Το υπουργείο Δικαιοσύνης αντέτεινε ότι «δεν δικαιολογεί την αποχή των δικαστικών λειτουργών από την εκτέλεση των καθηκόντων τους» και υπογράμμισε ότι το Σύνταγμα «απαγορεύει οποιαδήποτε μορφή απεργίας στους δικαστικούς λειτουργούς».
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης αποφάσισε να πραγματοποιήσει δίωρες στάσεις εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 12 μ.μ., ξεκινώντας από τη Δευτέρα 30 Ιουνίου μέχρι και την Τετάρτη 2 Ιουλίου 2025, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το επίμαχο νομοσχέδιο του υπουργείου.
Σήμερα, το υπουργείο επανήλθε με ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η διαδικασία διαμόρφωσης του νέου ΚΠολΔ «που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας και στην επιτάχυνση της αστικής δίκης δεν μπορεί να αιτιολογήσει τη στάση των δικαστικών λειτουργών». Επιπλέον, σημειώνει: «Η αντίδραση αυτή είναι πρόωρη και παραβιάζει τη δεοντολογία που διέπει τη διαδικασία διαβούλευσης, ενώ έρχεται σε αντίθεση με τις συνταγματικές προβλέψεις που απαγορεύουν κάθε μορφή απεργίας στους δικαστικούς λειτουργούς».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει: «Το σχέδιο νόμου με τίτλο: “Παρεμβάσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας – Τροποποιήσεις σχετικά με τη δημοσίευση διαθηκών – Τροποποιήσεις στο πλαίσιο των ανακοπών κατά της αναγκαστικής εκτέλεσης για ταχεία εκδίκαση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου”,έχει τεθεί σε δημόσια συζήτηση και είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς επεξεργασίας από καταξιωμένους νομικούς επιστήμονες καθώς και εκπροσώπους της “Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων”».
Καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το υπουργείο προσδοκά σχόλια και παρατηρήσεις προκειμένου να βελτιώσει τις προτεινόμενες αλλαγές. Οι διάλογοι μεταξύ των εκπροσώπων των δικαιοδοτικών αρχών συνεχίζονται καθημερινά.
Η όποια διαφοροποίηση που μπορεί να έχει η “Ένωση” σχετικά με ένα υπό εξέλιξη νομοσχέδιο που αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας αλλά και στην επιτάχυνση των διαδικασιών δεν μπορεί να οδηγήσει σε αποχή από τα καθήκοντα τους οι δικαστικοί λειτουργοί. Αυτή η κίνηση όχι μόνο θεωρείται πρόωρη αλλά επίσης παραβιάζει τις αρχές δεοντολογίας που διέπουν τέτοιες καταστάσεις.»