05/12/2025

«Δασμοί Τραμπ: Πώς θα πλήξουν τις ελληνικές εξαγωγές και ποια προϊόντα κινδυνεύουν»

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει από την 1η Αυγούστου 30% δασμούς στις εισαγωγές προϊόντων που πραγματοποιούν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας Σύμφωνα με ανάλυση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.) οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ

ΕΣΠΑ: Έρχεται πρόγραμμα για τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις – Όλες οι πληροφορίες – enikonomia.gr

Ανησυχία για τις ελληνικές εξαγωγές λόγω δασμών

Σημαντική ανησυχία επικρατεί στις ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαγωγών, μετά την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει από την 1η Αυγούστου 30% δασμούς σε προϊόντα που εισάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρει ανάλυση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π.), οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ το 2024 εκτιμάται ότι θα φτάσουν περίπου τα 2,6 δισ. ευρώ,ενώ οι εισαγωγές θα κυμανθούν γύρω στα 2,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διατηρεί πλεόνασμα ύψους 200 εκατ. ευρώ στο εμπόριο αγαθών. Από αυτές τις εξαγωγές, πάνω από 700 εκατ. ευρώ προέρχονται από αγροδιατροφικά προϊόντα όπως ελιές, ελαιόλαδο και κρασί.

Αυξημένο κόστος και μειωμένη ανταγωνιστικότητα

Η επιβολή των νέων δασμών κατά 30% αναμένεται να αυξήσει το κόστος για τα ελληνικά τρόφιμα, ποτά και βιομηχανικά προϊόντα στην αμερικανική αγορά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των εξαγωγών κατά 20-25%, προκαλώντας απώλειες τουλάχιστον μισού δις ευρώ. Αυτό ενδέχεται να μετατρέψει το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας σε έλλειμμα και να πλήξει σοβαρά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη ως ιδιαίτερα αρνητική για τους Έλληνες εξ exporters καθώς τα προϊόντα τους θα γίνουν πιο ακριβά στην Αμερική και λιγότερο ανταγωνιστικά συγκριτικά με άλλα παρόμοια προϊόντα που εισάγει η Αμερική από χώρες όπου οι δασμοί είναι χαμηλότεροι.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «Η τρέχουσα κατάσταση δείχνει πως τα περιθώρια στενεύουν… Όλοι θέλουμε και ελπίζουμε πως η ΕΕ θα καταφέρει τελικά μια επωφελή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ».

Aπό την άλλη πλευρά ο Γιάννης Μπρατάκος πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών τόνισε ότι «η ανακοίνωση της κυβέρνησης των ΗΠΑ προκαλεί εύλογη ανησυχία στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα… Δημιουργεί σοβαρές προκλήσεις για την ευρωπαϊκή οικονομία συνολικά». Στην συνέχεια πρόσθεσε: «Ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες – χωρίς αντίστοιχους δασμούς – αναμένεται να εντείνεται».

Καταλήγοντας ο Γιάννης Μπρατάκος υπογράμμισε ότι «έχουν απομείνει δύο εβδομάδες μέχρι την εφαρμογή των νέων μέτρων», καλώντας τη ΕΕ να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή.