27/07/2025

«Αγνοείται η Αμερικανική Πρόταση για Εκεχειρία στη Συγκρουσιακή Σκηνή Ταϊλάνδης-Καμπότζης»

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης ανταλλάσσουν πυρά πυροβολικού για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα σήμερα, παρότι οι κυβερνήσεις των δυο κρατών δηλώνουν έτοιμες να συζητήσουν τη σύναψη κατάπαυσης του πυρός σε διαπραγματεύσεις με μεσολάβηση των ΗΠΑ. Τα δυο βασίλεια της νοτιοανατολικής Ασίας έχουν εμπλακεί στην πιο αιματηρή σύγκρουση με αφορμή τη διένεξη για τη

Συνεχίζεται η σύγκρουση Ταϊλάνδης-Καμπότζης, παρά την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός

Διαρκής Αντιπαράθεση Μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ταϊλάνδης και της Καμπότζης συνεχίζουν να ανταλλάσσουν πυρά, παρά τις δηλώσεις των κυβερνήσεων που εκφράζουν την επιθυμία τους για διαπραγματεύσεις σχετικά με μια κατάπαυση του πυρός με τη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτή η διένεξη έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο αιματηρές συγκρούσεις στην ιστορία των δύο γειτονικών κρατών στη νοτιοανατολική Ασία, προερχόμενη από μακροχρόνιες διαφορές στα σύνορά τους. Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 33 ατόμων και έχουν αναγκάσει περίπου 200.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στη Σαμρόνγκ, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, κατέγραψαν ήχους από βολές πυροβολικού νωρίς το πρωί. Η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της Καμπότζης, Μαλί Σοτσετά, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Ταϊλάνδης εξαπέλυσαν επίθεση στις 04:50 (τοπική ώρα) κοντά σε δύο χώρους λατρείας στην αμφισβητούμενη περιοχή όπου ξεκίνησαν οι πρώτες ανταλλαγές πυρών την Πέμπτη το πρωί.

Οι συγκρούσεις έχουν επεκταθεί σε πολλές περιοχές που απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα μεταξύ τους — από την επαρχία Τρατ στην Ταϊλάνδη μέχρι το λεγόμενο «Σμαραγδένιο Τρίγωνο», λόγω της εγγύτητας στο Λάος.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ταϊλανδικών ενόπλων δυνάμεων Ριτσά Σουκσουουανόν ανέφερε ότι η Καμπότζη πραγματοποίησε επιθέσεις γύρω στις 04:00 (τοπική ώρα). Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι μετά από τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ηγέτες των δύο χωρών υπάρχει διάθεση για συναντήσεις και διαπραγματεύσεις σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο κ. Τραμπ εξέφρασε τη χαρά του για τις «πολύ καλές συζητήσεις» που είχε και ελπίδα ότι οι γειτονικές χώρες θα μπορέσουν να συνεργαστούν ειρηνικά στο μέλλον μέσω ανάρτησής του στο Truth Social. Η Μπανγκόκ δήλωσε πως αποδέχεται αρχικά τη δυνατότητα εφαρμογής μιας κατάπαυσης του πυρός αλλά υπογράμμισε πως απαιτεί ειλικρίνεια από πλευράς Πνομ Πενh.

Ο πρωθυπουργός Χουν Μανέτ χαρακτήρισε θετική είδηση την πρόταση Τραμπ για τον στρατό και τους πολίτες των δύο κρατών και ανέθεσε στον υπουργό Εξωτερικών Πρακ Σοκχόν να επικοινωνήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο εν όψει τερματισμού της σύγκρουσης. Προηγούμενη προσπάθεια παρέμβασης από τη Μαλαισία δεν είχε αποτέλεσμα.

Aπό κοινού η Ταϊλάνδη και η Καμπότζη βρίσκονται επίσης σε συνομιλίες με τον Λευκό Οίκο σχετικά με σοβαρούς τελωνειακούς δασμούς που απειλείται να πλήξουν τις οικονομίες τους εξαρτώμενες κυρίως από εξαγωγές μετά την 1η Αυγούστου. Ο κ.Τραμπ σημείωσε πως είναι «ανάρμοστο» να συνεχιστούν οι εμπορικές διαβουλεύσεις όσο συνεχίζονται οι μάχες.

Ο ΟΗΕ κάλεσε χθες τις δυο χώρες να συνάψουν άμεσα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός ενώ ο Γενικός Γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες προσφέρθηκε να συμβάλει στις προσπάθειες ειρηνικής επίλυσης σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπό του Φαρχάν Χακ.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ αυτών των κρατών είναι στα χαμηλά επίπεδα εδώ και χρόνια ενώ η στρατιωτική ένταση έχει κοστίσει τη ζωή σε 20 ανθρώπους στην πλευρά της Ταϊλάνδης — ανάμεσα στους οποίους επτά στρατιώτες — καθώς επίσης σε 13 στην καμποτιανή πλευρά περιλαμβανομένων πέντε στρατιωτικών σύμφωνα με επίσημες πηγές μέχρι χθες.
Περισσότεροι από 138.000 πολίτες έχουν απομακρυνθεί επειγόντως στη Θέατρο υψηλού κινδύνου στην Ταϊλάνδη ενώ πάνω από 80.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν αντίστοιχα περιοχές στην Καμπούργια.
Η αντιπαράθεση αυτή αφορά τα σύνοριακά ζητήματα μεταξύ αυτών εδώ και δεκαετίες – μήκος άνω των 800 χιλιομέτρων – καθορισμένα κατά τη διάρκεια της γαλλικής αποικιακής περιόδου.
Προγενέστερες σημαντικές συγκρούσεις συνέβησαν μεταξύ αυτών στα σύνολα γύρω στο χώρο λατρειας ΠΡΑ ΒΙΧΑΝ μεταξύ το διάστημα αυτό ήταν περίοδο έως το2011 προκαλώντας θανάτους περίπου28 ατόμων καθώς επίσης δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.
Αποφάσεις Διεθνούς Δικαστηρίου (ΔΔ) Χάγη το1962και2013 θεωρητικά είχαν λύσει αυτό το ζήτημα δίνοντας δικαιώματα προςΚαμβόγιαδύο φορές όσον αφορά κυριαρχία στον χώρο όπου βρίσκεται ο ΝαόςΠΡΑΒΙΧΑΝ μέρος παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά UNESCO ωστόσο δεν κράτησαν περισσότερο παρά μόνο μια δωδεκαετία.