«Ν. Γκόγκολ: Οι «Νεκρές ψυχές» επιστρέφουν με ανατρεπτική ματιά στο Θέατρο Θησείον για 2η χρονιά!»
Μετά την πολύ θερμή ανταπόκριση του κοινού, τις sold out παραστάσεις και τις διθυραμβικές κριτικές για την ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, τις υποκριτικές μεταμορφώσεις και την διαχρονικότητα του έργου, η παράσταση της βραβευμένης ομάδας GAFF «Νεκρές Ψυχές» του Ν. Γκόγκολ, επιστρέφει πιο αιχμηρή και πιο επίκαιρη από ποτέ, για δεύτερη χρονιά από το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στο
Η Παράσταση «Νεκρές Ψυχές» Επανέρχεται Στο Θέατρο Θησείον
Μετά από την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού, τις εξαντλημένες παραστάσεις και τις θετικές κριτικές που επικεντρώθηκαν στην ατμοσφαιρική σκηνοθεσία, τις υποκριτικές μεταμορφώσεις και την επίκαιρη αξία του έργου, η βραβευμένη ομάδα GAFF παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά την παράσταση «Νεκρές Ψυχές» του Νικολάι Γκόγκολ, ξεκινώντας από το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στο Θέατρο Θησείον Ένα Θέατρο Για Τις Τέχνες. Το εμβληματικό μυθιστόρημα του Γκόγκολ αποτελεί μια σημαντική καμπή στην παγκόσμια λογοτεχνία και αυτή η εκδοχή ανεβαίνει στη σκηνή με τη δημιουργική οπτική της ομάδας GAFF σε δραματουργική διασκευή και σκηνοθεσία της Σοφίας Καραγιάννη.
Μετά την προηγούμενη επιτυχία τους με το έργο «Καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς» του Χρόνη Μίσσιου, η ομάδα συνεχίζει τη διαδραστική εξερεύνηση της λογοτεχνίας μέσα από ένα μνημειώδες ρωσικό έργο που συνδυάζει καυστική σάτιρα και σκοτεινή ποίηση. Ο Γκόγκολ μας προσφέρει ένα ιδιοφυές σατιρικό κείμενο που αντλεί έμπνευση από μια μοναδική έννοια: ο Πάβελ Ιβάνοβιτς είναι ένας φιλόδοξος τυχοδιώκτης που ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις προκειμένου να αποκτήσει νεκρούς δουλοπάροικους για λίγα χρήματα – τους αποκαλούμενους νεκρούς ψυχούς – οι οποίοι συνεχίζουν να φορολογούνται από τους αφέντες τους.
Αυτό έχει ως στόχο να χρησιμοποιήσει τα ονόματα των νεκρών ώστε να αναρριχηθεί κοινωνικά στη ρωσική κοινωνία. Η εικόνα μιας διεφθαρμένης κοινωνίας εκτίθεται στο φως των προβλημάτων της ηθικής υποκρισίας της αστικής τάξης. Μέσα από το αστείρευτο χιούμορ και τη γελοία συμπεριφορά των γαιοκτημόνων, αποτυπώνεται ολοκάθαρα η αγωνία αυτού του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα για τη διατήρηση της συλλογικής συνείδησης καθαρής. Οι χαρακτήρες αποκτούν μια δυνατή σύνδεση με τον θεατή καθώς αναδεικνύεται ότι οι πραγματικά ‘νεκρές ψυχές’ μπορεί τελικά να είναι αυτοί που ζουν.
Σημείωμα Σκηνοθέτη
Η επιλογή μας να ανεβάσουμε τις “Νεκρές Ψυχές” ήταν μια πρόκληση μπροστά σε ένα έργο γραμμένο το 1842 αλλά τόσο σχετικό σήμερα. Η περιγραφή μιας κοινωνίας γεμάτης μικρούς απατεώνες και παραλογισμούς φαίνεται εκτός τόπου κι εποχής. Ο ήρωας Τσίτσικωφ εμπορεύεται νεκρούς εργάτες προκειμένου να συγκεντρώσει πλούτο – αυτό αποτελεί αντανακλαστήριο ενός κόσμου όπου οι ανθρώπινες αξίες πολλές φορές μένουν πίσω». Οι ‘νεκρές ψυχές’ δεν ενσωματώνουν μόνο απλές καταχωρήσεις σε χαρτιά· είναι χαμένες φωνές χωρίς δικαίωση.
Kαι ενώ περνάμε αυτές τις μνήμες μέσα μας ασυναίσθητα, αυτές επιμένουν στην κραυγή όσων θυσιάστηκαν άδικα απαιτώντας δικαιοσύνη για τον χαμό τους. Καλούμαστε λοιπόν όχι μόνο να τιμούμε αυτές τις μνήμες αλλά κυρίως να μην μένουμε σιωπηλοί απέναντι στην αδικία γύρω μας! Αυτή η σάτιρα λειτουργεί σαν καθρέφτης προς εμάς — προκαλώντας ευθύβολα ερωτήματα σχετικά με τον κόσμο στον οποίο ζούμε.
Συντελεστές
- Σκηνοθεσία: Σοφία Καραγιάννη
- Eλεύθερη Απόδοση-Διασκευή: Σοφία Καραγιάννη
- Σύμβουλος Δραματουργίας: Σβετλάνα Μαμαλούι
- Σκηνογραφικός σχεδιασμός-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα
- Pρωτότυπη μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
- Eπιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκα
- Sχεδιασμό φωτισμών : Βασιλική Γώγου
- B βοηθός Σκηνοθέτη : strong > Μαρία Χαριτοπούλου li >
…
(περισσότερο περιεχόμενο εδώ)…
- < strong >Φωτογραφίες :< / strong > Χριστίνα Φυλακτοπούλου li >
- < strong >Trailer :< / strong >
https://shorturl.at/Mhfnt
…
Pληροφορίες Παράστασης
- < strong >Παράσταση :< / strong > Από το Σάββατο 4 Οκτωβρίου
- < strong>Tιμές εισιτηρίων:< / strong > li >
- < fake-news-counts="">Κανονικό: €18
- < fake-news-counts="">Μειωμένο: €16 (Φοιτητές/Άνεργοι/ΑΜΕΑ/Άνω των 65)
- < fake-news-counts="">Ομαδικό: €14 (πάνω από 10 άτομα)
…
…
……
