10/02/2026

«Αθήνα: Επείγουσα παρέμβαση ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος για την προστασία των επαγγελματικών στεγών»

Να υπάρξει άμεση παρέμβαση για την προστασία της επαγγελματικής στέγης που αποτελεί έναν από τους βασικότερους παράγοντες κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητεί  με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Τάκη Θοεδωρικάκο και τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Ζητεί άμεση παρέμβαση για την προστασία της επαγγελματικής στέγης – Η επιστολή σε

Άμεσες Ενέργειες για την Προστασία της Επαγγελματικής Στέγης

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών απευθύνθηκε με επιστολή στους υπουργούς Ανάπτυξης, Τάκη Θεοδωρικάκο, και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκο Πιερρακάκη, ζητώντας άμεσες παρεμβάσεις προκειμένου να προστατευτεί η επαγγελματική στέγη. Αυτή αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες κόστους για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Δεδομένα από την ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι κατά το πρώτο μισό του έτους οι μικρές εμπορικές μονάδες υπέστησαν πτώση στον τζίρο τους.Επιπλέον, οι θερινές εκπτώσεις παρουσίασαν δραματική μείωση που κυμαίνεται μεταξύ 20% και 50%. Αυτές οι πιέσεις καθιστούν επιτακτική τη λήψη αμέσων μέτρων ικανών να διασφαλίσουν τη σταθερότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

Προτάσεις του Συλλόγου

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών προτείνει τα εξής:

  • Να καθοριστεί ελάχιστη διάρκεια 9 ετών στα επαγγελματικά μισθωτήρια ή σε 6 έτη με δυνατότητα μονομερούς ανανέωσης.
  • Παράταση 3 ετών στις τρέχουσες συμβάσεις μίσθωσης με ανώτατη αύξηση ύψους 3% ανά έτος.
  • Επέκταση του ανώτατου ορίου αύξησης στο 3% έως το 2026 με πιθανότητα επανεξέτασης ανάλογα με τις οικονομικές συνθήκες.
  • Φορολογικά κίνητρα για ιδιοκτήτες ακινήτων όπως μειώσεις στον φόρο ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ) και περιορισμένα φορολογικά βάρη για ακίνητα που ανήκουν σε εταιρείες.

Ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θάνος Τσαγγάρης δήλωσε χαρακτηριστικά: «η επαγγελματική στέγη είναι ζωτικής σημασίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κατάσταση στην αγορά είναι ασφυκτική και οποιαδήποτε αναγκαστική μεταφορά λόγω λήξης συμβολαίων μπορεί να οδηγήσει σε κλείσιμο καταστημάτων. Ζητάμε πρακτικά μέτρα που θα εξασφαλίσουν διάρκεια και σταθερότητα καθώς επίσης την παράταση του πλαφόν στο ποσοστό αύξησης των ενοικίων ώστε να δοθεί η απαραίτητη υποστήριξη.»

The Emprokikos Syllogos Athinon καλεί την Πολιτεία να κινητοποιηθεί άμεσα προκειμένου να προστατευθούν οι επιχειρήσεις, οι θέσεις εργασίας καθώς επίσης η ζωντάνια των εμπορικών περιοχών στις πόλεις μας.