12/10/2025

«Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Στο Επίκεντρο της Παγκόσμιας Διάσκεψης MONDIACULT 2025»

Η Παγκόσμια Διάσκεψη Πολιτιστικών Πολιτικών και Βιώσιμης Ανάπτυξης – MONDIACULT 2025 άνοιξε τις εργασίες της, στις 29 Σεπτεμβρίου, στη Βαρκελώνη, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από περισσότερα από 160 κράτη-μέλη της UNESCO, Διεθνείς Οργανισμούς και φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπίας, συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Διάσκεψης, παρεμβαίνοντας

Η MONDIACULT 2025 ξεκινά στη Βαρκελώνη

Η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις Πολιτιστικές Πολιτικές και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη – MONDIACULT 2025, άνοιξε τις πύλες της στις 29 Σεπτεμβρίου, στην πόλη της Βαρκελώνης. Η εκδήλωση συγκέντρωσε αντιπροσωπείες από πάνω από 160 κράτη-μέλη της UNESCO, καθώς και διεθνείς οργανισμούς και εκπροσώπους φορέων της κοινωνίας των πολιτών.

Στην κορυφαία αυτή διάσκεψη συμμετείχε ενεργά η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία παρενέβη σε δύο βασικές θεματικές ενότητες: «Πολιτισμός, Κληρονομιά και Κρίσεις» καθώς και «Πολιτισμός και Κλιματική Αλλαγή». Σε μία από τις ομιλίες της τόνισε ότι «ο Πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά είναι, σχεδόν πάντα, τα πρώτα θύματα μιας κρίσης, ενώ συγχρόνως είναι και τα τελευταία που επανέρχονται σε κανονικότητα στο στάδιο της ανάκαμψης. Οι ένοπλες συγκρούσεις καθώς επίσης οι ακραίες κλιματικές συνθήκες πλήττουν όχι μόνο ανθρώπινες ζωές αλλά τον πυρήνα της μνήμης μας, την ταυτότητα μας και την κοινωνική συνοχή».

Η Υπουργός συνεργάστηκε με άλλους αξιώτες όπως ο Υπουργός Τουρισμού Γκάμπιας Abdulie Jobe, η Υφυπουργός Εξωτερικών Γερμανίας Serap Güler καθώς επίσης οι υπουργοί πολιτισμού Σλοβακίας Mário Maruška και ΗΑΕ Sheikh sal.

Η ελληνική εμπειρία μέσω των καταστροφικών πυρκαγιών αλλά κι άλλων φυσικών φαινομένων ανέδειξε τόσο την ευαλωτότητα όσο κι τη δύναμη του πολιτιστικού μας τομέα. Με τα εθνικά σχέδια προετοιμασίας που περιλαμβάνουν χαρτογράφηση κινδύνου κλιμάκωσης του κλίματος αλλά κι ψηφιακή τεκμηρίωση έχει προχωρήσει στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου πλάνου προστασίας για την πολιτιστική μας κληρονομιά. Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανθεκτικότητας απέναντι στις αλλαγές του κλίματος καλύπτει περισσότερους από 50 κύριους αρχαιολογικούς χώρους μαζί με σημαντικά μνημεία που αποτελούν παράδειγμα διεπιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων.

«Ο Πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη», υπογράμμισε η Λίνα Μενδώνη προσθέτοντας ότι αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα καθώς κι έναν παγκόσμιο δημόσιο πόρο που λειτουργεί ως θεμέλιο για ανάκαμψη και ειρηνικές διαδικασίες. Προστατεύοντας τους θησαυρούς του παρελθόντος διασφαλίζουμε τη δίκαια αξιοπρέπεια των κοινωνιών μας.»

Aκόμη αναφέρθηκε στη μάχη κατά της παράνομης εμπορίας πολιτικών αγαθών—μία πανδημία του σύγχρονου κόσμου που επιδεινώνεται σε περιόδους αστάθειας—και επεσήμανε πως μέσα από ένα πιο ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο με διεθνείς συνεργασίες προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο που σχετίζεται με οργανωμένο έγκλημα.

Στην κοινή διακήρυξη που εγκρίθηκε στη διάρκεια αυτής της διάσκεψης τονίζεται ότι ο πολιτικός χώρος πρέπει να αναγνωριστεί ως παγκόσμιο δημόσιο αγαθό ενισχύοντας έτσι δίκαιες κοινωνίες μέσω στρατηγικών πρόληψης καταστροφών στο μέλλον.

Tέλος το μήνυμα ήταν σαφές: Η Ελλάδα όπως όλα τα κράτη-μέλη υπογράμμισαν στην εκδήλωση τη δέσμευσή τους να κάνουν τον πολιτισμό θεμέλιο ανθεκτικότητας απέναντι στις κρίσεις βοηθώντας στην ανάρρωση χωρών χωρίς να πλήξουν τους αρχαίους θησαυρούς τους.