«Αυθαίρετα: Ποιες δηλώσεις νομιμοποίησης αξίζουν παράταση και ποιοι είναι οι λόγοι»
Στις 31 Μαρτίου 2026 εκπνέει η προθεσμία δηλώσεων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων των κατηγοριών 1 – 4 από τους υπόχρεους. Όσοι λοιπόν από τους υπόχρεους δεν το πράξουν τότε κινδυνεύουν να δουν την περιουσία τους να ακινητοποιείται σε πολεοδομικό αδιέξοδο. Αξίζει να σημειωθεί πως τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδειξαν πως έχουν

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών κατηγοριών 1 – 4 λήγει στις 31 Μαρτίου 2026. Όσοι από τους ενδιαφερόμενους δεν έχουν προβεί σε αυτή τη διαδικασία κινδυνεύουν να δουν την περιουσία τους να παραμένει σε κατάσταση αβεβαιότητας στο πεδίο της πολεοδομίας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, πάνω από 1,7 εκατομμύρια αυθαίρετα κτίσματα έχουν ήδη διευθετηθεί, ωστόσο αρκετά ακίνητα παραμένουν εκτός οποιασδήποτε σχετικής διαδικασίας.
Όσον αφορά τις πιθανές παρατάσεις, εάν δεν ανακοινωθεί κάποια νέα προθεσμία για τις δηλώσεις τακτοποίησης, είναι πολύ πιθανό ότι χιλιάδες κτίσματα με μικρές ή μεσαίες πολεοδομικές παραβάσεις ή κατασκευές που πραγματοποιήθηκαν πριν το 1983 θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται υπό νομική αβεβαιότητα. Αυτή η κατάσταση ενδέχεται να οδηγήσει σε αναστολή πολλών μεταβιβάσεων ακινήτων, καθώς και αγοραπωλησιών ή γονικών παροχών και δωρεών.
Παράλληλα, υπάρχει το ενδεχόμενο έγκρισης κάποιων παράταση. Θα διαφανούν οι πολιτικές αποφάσεις γύρω από αυτό το ζήτημα στο μέλλον. Την ίδια στιγμή εξετάζεται η εφαρμογή νέων εργαλείων όπως η Ψηφιακή Τράπεζα Γης και η Ταυτότητα Κτιρίου, που θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία σχετικά με την ιστορία και τις τροποποιήσεις κάθε ακινήτου προκειμένου να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια και ασφάλεια στις συναλλαγές.