«Σκάνδαλο στην κυβέρνηση: Παραιτήθηκε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελος Τουρνάς»
Δήλωση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη για την αποχώρηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά. «Με βαθύ σεβασμό και ειλικρινή συγκίνηση θέλω να εκφράσω τις θερμότερες ευχαριστίες μου προς τον Υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά, έναν πολύτιμο συνεργάτη μου, για την εξαιρετική και πολυδιάστατη προσφορά του στο Υπουργείο
Δήλωση Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.Γιάννη Κεφαλογιάννη σχετικά με την αποχώρηση του Υφυπουργού Ευάγγελου Τουρνά
«Με ειλικρινή συγκίνηση και βαθύ σεβασμό επιθυμώ να εκφράσω τις πιο θερμές ευχαριστίες μου προς τον Υφυπουργό κ. Ευάγγελο Τουρνά, έναν εξαιρετικά αξιαγάπητο συνεργάτη, για τη σπουδαία και πολυδιάστατη συμβολή του στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Ο κ. Τουρνάς είχε μια εντυπωσιακή πορεία στις Ένοπλες Δυνάμεις, φτάνοντας μέχρι το κορυφαίο αξίωμα του Αρχηγού ΓΕΑ. Από το 2021 ανέλαβε με αφοσίωση την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας,αφήνοντας πίσω ένα έργο που αντικατοπτρίζει την εμπειρία,τη μέθοδο και το ήθος του. Η εκτενή γνώση του καθώς και η επιχειρησιακή του αντίληψη συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη ενός νέου ισχυρού Πυροσβεστικού Σώματος, που αποτελεί τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας μας.
Θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς για τη συνεργασία μας, την υποστήριξή του και να του ευχηθώ κάθε επιτυχία στη μελλοντική πορεία του. Η παρακαταθήκη που αφήνει στο υπουργείο θα είναι πάντα ζωντανή.»
Δήλωση Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Ευάγγελου Τουρνά
«Στον Σεπτέμβριο των 2021 είχα τη μεγάλη τιμή από τον κ. Πρωθυπουργό να αναλάβω τη θέση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, υπεύθυνου για τις υποθέσεις σχετικές με το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η βασική εντολή ήταν η δημιουργία ενός αποτελεσματικού Μηχανισμού ανταπόκρισης στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης μέσα από νέο δυναμικό προσωπικό αλλά κι ενίσχυση των υφιστάμενων δυνάμεων μέσω σχεδίου δράσεων ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην καταπολέμηση φυσικών καταστροφών να συντονίζονται άψογα.
Sτην κατεύθυνση αυτή συνεργαστήκαμε στενά με τα αρμόδια υπουργεία καθώς επίσης με υπηρεσίες δασών, ένοπλες δυνάμεις, αστυνομικές αρχές αλλά κι εθελοντικές οργανώσεις σε όλα τα στάδια αντιμετώπισης αυτών των φυσικών καταστροφών – από πρόληψη έως αποκατάσταση.
Bασικός στόχος ήταν η σύσταση ενός νέου Πυροσβεστικού Σώματος ως κύριου επιχειρησιακού βραχίονα της πολιτισμένης προστασίας με ανανεωμένες δυνάμεις और σύγχρονα εργαλεία προσαρμοσμένα στις σημερινές προκλήσεις.
Mέσα σε αυτό το πλαίσιο ιδρύσαμε 21 μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων ανά την επικράτεια ενώ προγραμματίσαμε προσλήψεις πυροσβεστών επταετούς θητείας ώστε να καλύψουμε τις ανάγκες στα πυροσβεστικά τμήματα χαρίζοντας νέα πνοή στο προσωπικό τους.
Pαρ’ όλα αυτά έχουμε διπλασιάσει σχεδόν τους εισακτέους στις παραγωγικές σχολές πυρόσβεσης ενώ προχωρήσαμε σε προσλήψεις ειδικευμένου προσωπικού για τη μετάβαση στην ψηφιοποιημένη εποχή.
Aξιοποιούμε επίσης το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» που παρέχει σημαντικά μέσα όπως σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης και έγκαιρης ειδοποίησης αλλά κι άλλους τύπους εξοπλισμού απαραίτητους στην προσπάθειας μας κατά των φυσικών καταστροφών.»
