Η τέχνη και ο πολιτισμός στο μικροσκόπιο: Ανατρεπτικές συζητήσεις στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, διοργανώνουν την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025, στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης (ώρα έναρξης 17:30), ημερίδα με θέμα «Η τέχνη και ο πολιτισμός υπό επιτήρηση: μορφές και μηχανισμοί χειραγώγησης στον 21ο αιώνα». Ερευνητές και καλλιτέχνες αναζητούν τις μορφές που παίρνουν οι απαγορεύσεις και οι χειραγωγήσεις
Ημερίδα με Θέμα την Τέχνη και τον Πολιτισμό υπό Επιτήρηση
Το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ, διοργανώνει μια ημερίδα την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025 στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης, ξεκινώντας στις 17:30. Το θέμα της ημερίδας είναι «Η τέχνη και ο πολιτισμός υπό επιτήρηση: μορφές και μηχανισμοί χειραγώγησης στον 21ο αιώνα». Καλλιτέχνες και ερευνητές θα εμβαθύνουν στις διάφορες εκφάνσεις των απαγορεύσεων που πλήττουν τη δημιουργική έκφραση στην τέχνη.
Θα αναλύσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η καλλιτεχνική δημιουργία σήμερα, καθώς επίσης θα ανταλλάξουν απόψεις με το κοινό σχετικά με τρόπους αντίστασης απέναντι στις ποικιλόμορφες πρακτικές χειραγώγησης και περιορισμού της καλλιτεχνικής ελευθερίας.
Δύο Θεματικά Πάνελ
Πρώτο Πάνελ (17:30): Απειλές στην Σύγχρονη Τέχνη
Στην πρώτη συνεδρία θα εξεταστούν οι σύγχρονες μορφές χειραγώγησης του πολιτισμού που δεν απαιτούν λογοκρισία ή απαγόρευση για να ασκήσουν έλεγχο στην καλλιτεχνική παραγωγή. Θα συζητηθούν ο παράγοντας αγοράς της τέχνης, η χρήση της ως μέσο «ήπιας ισχύος» για την υποστήριξη συγκεκριμένων θεμάτων εις βάρος άλλων, καθώς επίσης οι ψηφιακές πλατφόρμες και η εργαλειοποίηση πολιτιστικών στοιχείων προς όφελος εθνικών ή θρησκευτικών ταυτοτήτων.
{Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν τους Γεωργία Λαλέ (Εικαστικός-Ακτιβίστρια), Μήτσο Μπιλάλη (Ιστορικός), Θούλη Μισιρλόγλου (Καλλιτεχνική Διευθύντρια του ΜΟΜus), Μάρθα Μπουζιούρη (Σκηνοθέτρια), Δημήτρη Πλάντζο (Καθηγητής Αρχαιολογίας). Συντονιστής είναι ο Αντώνης Λιάκος (Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας).}
Δεύτερο Πάνελ (20:00): Η Λογοκρισία στην Καλλιτεχνική Δημιουργία
Sτην δεύτερη συνεδρία θα παρουσιαστούν συγκεκριμένες περιπτώσεις λογοκρισίας στον τομέα των εικαστικών τεχνών,του κινηματογράφου,της μουσικής καθώς και του θεάτρου. Σε αυτή τη συζήτηση ακαδημαϊκοί και καλλιεργητές από διάφορους χώρους θα μοιραστούν προσωπικές ιστορίες αλλά ακόμη κι ιστορικά παραδείγματα λογοκριμένων έργων.
{Στους συμμετέχοντες περιλαμβάνονται οι Άκης Έβενης (Ραδιοφωνικός Παραγωγός), Θανάσης Ζερίτης (Σκηνοθέτης-Ηθοποιός), Νεφέλη Μαϊστράλη (Ηθοποιός-Δραματουργός) κλπ., ενώ συντονίζει η Μαριλένα Κατσίμη.}
Παράλληλες δράσεις:
Κατά τη διάρκεια των πάνελ θα ακουστούν τραγούδια που έχουν υποστεί λογο censorship λόγω πολιτικού ή κοινωνικού περιεχομένου ενώ εξελίσσεται έκθεση περιστατικών λογικής καταπίεσης μέσω ντοκουμέντων σχετικά με έργα τέχνης στην Ελλάδα.
Είσοδος Ελεύθερη!
Pληροφορίες:
- Ημερομηνία: Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2025
- Ώρες: 17:30 – 22:00
- Tόπος: Δημοτική Αγορά Κυψέλης
- Sυνδιοργάνωση: Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς – Ινστιτούτο Εναλλακτικών Πολιτικών ΕΝΑ
