«Δικογραφία για τα επεισόδια στο μπλόκο των αγροτών κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»: Οι παραγωγοί ανυποχώρητοι»
Δικογραφία σχηματίστηκε από την αστυνομία για τα επεισόδια που έγιναν νωρίτερα κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όταν αγρότες κινήθηκαν εναντίον αστυνομικών δυνάμενων. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από πηγές της ΕΛ.ΑΣ. , στη δικογραφία περιλαμβάνεται ένα άτομο με τις περιγραφόμενες πράξεις να αφορούν διατάραξη κοινής ειρήνης, σωματική βλάβη (τετελεσμένη και σε απόπειρα) όπως επίσης
Δικογραφία για Επεισόδια κοντά στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία»
Η αστυνομία έχει προχωρήσει στη σύνταξη δικογραφίας σχετικά με τα επεισόδια που σημειώθηκαν νωρίτερα κοντά στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη,όταν αγρότες επιτέθηκαν σε δυνάμεις της αστυνομίας.
Από πληροφορίες της ΕΛ.ΑΣ., διαπιστώθηκε ότι η δικογραφία περιλαμβάνει ένα άτομο, το οποίο κατηγορείται για διατάραξη της δημόσιας τάξης και σωματική βλάβη (τόσο τετελεσμένη όσο και σε απόπειρα), καθώς και παραβάσεις του κώδικα οδήγησης. Ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από ρίψη πέτρας κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
Οι αγρότες συνεχίζουν να στέλνουν μηνύματα κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους,απαντώντας έμμεσα στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη,ο οποίος ανέφερε ότι «με εικόνες όπως αυτές των επεισοδίων στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος που θα οδηγήσει σε λύσεις». Η κυβέρνηση πιστεύει ότι τέτοιες αναταραχές εμποδίζουν τις ουσιαστικές συζητήσεις, ενώ οι αγρότες φαίνονται αποφασισμένοι να κρατήσουν την πίεση.
Διάλογος ή Κλιμάκωση;
Αργότερα,ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο,υπογραμμίζοντας πως οι ανησυχίες που εκφράζουν οι αγρότες είναι «πραγματικές». Αυτό καθιστά τον διάλογο «αναγκαίο», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.
Kινήσεις Αγροτών
Οι αγρότες έχουν επιλέξει μια στρατηγική για να κάνουν αισθητή τη διαμαρτυρία τους: κλείνουν κομμάτια του εθνικού δικτύου για λίγες ώρες πριν τα ανοίξουν ξανά. Αυτή η τακτική έχει εφαρμοστεί στα διόδια Μαλγάρων στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Ε65 στη Θεσσαλία καθώς επίσης και στο τελωνείο Προμαχώνα.
Kλειστή παραμένει η Εθνική Οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στον κόμβο Νίκαιας.
Στη Βοιωτία, οι αγρότες έχουν προχωρήσει με τρακτέρ στην ΠΑΘΕ κοντά στη Θήβα. Στη Θεσσαλία περισσότερα από 4.000 τρακτέρ βρίσκονται συγκεντρωμένα στον κόμβο Νίκαιας αλλά και κατά μήκος του αυτοκινητοδρομου Ε65 κοντά στις Καρδίτσας καθώς επίσης στα διόδια Λόγγου στα Τρίκαλα. Παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω βροχής στους χώρους κινητοποίησης οι ομάδες περιφρούρησης παραμένουν δίπλα στα τρακτέρ τους.
Tην Κυριακή αναμένεται συνεδρίαση ώστε να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις επόμενες κινήσεις τους.
Η Δευτέρα φέρνει περισσότερες δραστηριότητες πιθανώς συμπεριλαμβανομένων συμβολικών αποκλεισμών δρόμων.
Οι αγρότες ξεκαθαρίζουν την πρόθεσή τους να μην εμπλακούν σε διάλογο χωρίς σαφή προϋποθέσεις κι οριστικές λύσεις στα κύρια αιτήματα τους, τονίζοντας μάλιστα πως κάθε πρώιμη διαπραγμάτευση μπορεί να υπονομεύσει τον αγώνα τους.
Το Σαββατοκύριακο αναμένονται μπλόκα σε περιοχές της Στερεάς Ελλάδας ενώ την επόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση για πανελλαδικό συντονισμό διαφορετικών δράσεων.
Στην πανθεσσαλική σύσκεψη αποφασίστηκε αυστηρή στάση από τη Δευτέρα με αποκλεισμό τελωνείων καθώς επίσης μεγάλες κινητοποιήσεις γύρω από το λιμάνι του Βόλου πιθανώς μέσα στην εβδομάδα.
Aνησυχίες της Κυβέρνησης
Mέσα στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί ανησυχία σχετικά με τις εξελίξεις στις κινητοποιήσεις – διερευνούνται πρόσθετα μέτρα στήριξης προς τους γεωργούς.
The κυβέρνηση προσπαθεί ενεργά να βρει τρόπους εκτόνωσης της κατάστασης ωστόσο πηγές εντός της κυβέρνησης σημειώνουν πως ακόμα κι αν πιεστεί το χρονοδιάγραμμα δεν μπορούν όλες οι πληρωμές προς δικαιούχους να ολοκληρωθούν πριν την αλλαγή του χρόνου.
Ο Δεκέμβρης θεωρείται κρίσιμος μήνας δεδομένου ότι στόχος είναι όχι μόνο η αποφυγή αποκλεισμένων δρόμων αλλά ούτε παράταση έντασης μέχρι τις γιορτές.
Προς αυτή την κατεύθυνση εξετάζονται περαιτέρω μέτρα όπως η επέκταση ενός έτους των ευεργετικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προς γεωργούς ή επιστροφή ΦΠΑ πετρελαίου – μέτρων δηλαδή που ενισχύσουν άμεσα το εισόδημα των παραγωγών.
Παράλληλα όμως υπογραμμίζεται πως υπάρχουν όρια στους πόρους ώστε απαραίτητοι πρέπει να είναι ρεαλιστικοί στόχοι χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις.
