Αποκλειστικές εικόνες: Δείτε πότε θα παραληφθούν τα δύο P-3 ORION του Πολεμικού Ναυτικού!
Έντεκα χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος, έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και προβλήματα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει στα χέρια του οριστικές ημερομηνίες για την παραλαβή των πρώτων δύο κατασκοπευτικών αεροσκαφών P-3 ORION, που θα κάνουν «διάφανο» τον βυθό του Αιγαίου. Του Χρήστου Μαζανίτη Η 1η Σεπτεμβρίου 2025 καταγράφηκε ως ημερομηνία ορόσημο για το πρόγραμμα αναβάθμισης
Σημαντικές Εξελίξεις στην Αναβάθμιση των Αεροσκαφών P-3 Orion του Πολεμικού Ναυτικού
Έντεκα χρόνια από την εκκίνηση αυτού του προγράμματος και μετά από πολλές καθυστερήσεις και προκλήσεις, το Πολεμικό Ναυτικό έχει πλέον σαφείς ημερομηνίες για την παραλαβή των πρώτων δύο κατασκοπευτικών αεροσκαφών P-3 ORION, οι οποίες θα δώσουν νέα διάσταση στη ναυτική επιτήρηση στο Αιγαίο.
Η 1η Σεπτεμβρίου 2025 αποτελεί κομβική ημερομηνία αναφορικά με το πρόγραμμα αναβάθμισης των Αεροπλάνων Ναυτικής Συνεργασίας (ΑΝΣ) του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), καθώς το πρώτο πλήρως αναβαθμισμένο μοντέλο P-3 Orion ή αλλιώς «Papa Tria» ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση.
Η πρώτη πτήση αυτού του αεροσκάφους σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αναβάθμισης Μέσης Ζωής (MLU). Έχουν ήδη γίνει περισσότερες από 10 δοκιμαστικές πτήσεις και σε κάθε περίπτωση γίνονται διορθωτικές ενέργειες. Παρά ταύτα, απομένουν δύο κρίσιμα συστήματα που πρέπει να εγκατασταθούν πριν την ολοκλήρωση της παράδοσης.
Όπως αποκάλυψε ο Θεόδωρος Ρίζος, Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΕΑΒ, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, το πρώτο αεροσκάφος (αριθμός 415) έχει ολοκληρώσει τις δοκιμές και οι ηλεκτρονικές συσκευές Mission & Flight Control πρόκειται να εγκατασταθούν σύντομα. Η παράδοση στο ΠΝ είναι προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, ενώ η παραλαβή ενός δεύτερου αεροσκάφους προβλέπεται γύρω στον Ιούνιο.
Οι μέχρι τώρα πτήσεις έχουν επιβεβαιώσει τη λειτουργικότητα όλων των συστημάτων του αέρα συμπεριλαμβανομένου ενός υπερμοντέρνου ψηφιακού πιλοτηρίου (glass cockpit) καθώς και των διασυνδέσεων δεδομένων αποστολής. Αυτές οι εξελίξεις θα ενισχύσουν δραστικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πολεμικού Ναυτικού στις αποστολές ναυτικής επιτήρησης κι ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Όπως είχε δημοσιευθεί πρόσφατα σε σχετικό άρθρο μας, ένα από τα κυριότερα προβλήματα που φαίνεται πως έχει αντιμετωπιστεί σχετίζεται με τα ηλεκτρονικά στοιχεία του νέου Glass Cockpit. Οι αισθητήρες δεν συνεργάζονταν αρχικά με τους πλήρως ανακαινισμένους κινητήρες αλλά μετά από στενή συνεργασία μεταξύ της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας — εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο ύψους 500 εκατ. ευρώ — και της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ/HAI), κατέστη εφικτό να ληφθούν λύσεις στα θέματα συμβατότητας ανάμεσα στα νέα ψηφιακά συστήματα και τα παλαιότερα υποδομών.
Aυτό επέτρεψε τελικά τη διεξαγωγή μιας επιτυχημένης δοκιμαστικής πτήσης έπειτα από πολλές καθυστέρησεις που συνέβησαν αφότου ξεκίνησαν οι διαδικασίες τον περασμένο Ιούνιο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον αρχικό χρονοδιάγραμμα αυτά τα α/φη έπρεπε ήδη να έχουν παραληφθεί από το 2022. Ωστόσο πολλά ζητήματα εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας δημιουργώντας συγκριτικά νέο υλικό για το πρόγραμμα αυτό καθεαυτό.”
