Χίος: Οργή και διαμαρτυρίες φορέων για το 4μηνο κλείσιμο του αεροδρομίου
Τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Βουνακίου, καλούν τους πολίτες της Χίου οι μαζικοί φορείς και η τοπική αυτοδιοίκηση σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Ο λόγος είναι η απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για τετράμηνη διακοπή λειτουργίας του αεροδρομίου της Χίου. Η ΥΠΑ, αποδεχόμενη πρόταση της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου επέκτασης του αεροδιαδρόμου, ενημέρωσε τις αεροπορικές εταιρείες ότι το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό από 15 Νοεμβρίου 2026 έως 15 Μαρτίου 2026.
Την επόμενη ημέρα της κινητοποίησης, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι των θεσμικών φορέων του νησιού θα μεταβούν στην Αθήνα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους. Παράλληλα, θα διερευνηθούν νομικά οι δυνατότητες προσβολής οποιασδήποτε μονομερούς απόφασης σχετικά με το κλείσιμο του αεροδρομίου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χίου, με ομόφωνο ψήφισμα, καταγγέλλει την τετράμηνη διακοπή της τακτικής αεροπορικής σύνδεσης του νησιού και απαιτεί την άμεση επανεξέτασή της. Επίσης, εισηγείται σε όλους τους φορείς το «καθολικό κλείσιμο της Χίου και την διοργάνωση μεγάλης συγκέντρωσης στην πλατεία Βουνακίου».
Στο ίδιο ψήφισμα τονίζεται ότι «η Χίος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως περιοχή των οποίας οι ανάγκες μετατοπίζονται στο περιθώριο, ούτε οι κάτοικοί της να καλούνται να πληρώσουν το κόστος καθυστερήσεων, αλλαγών σχεδιασμού και αποφάσεων για τις οποίες δεν φέρουν ευθύνη. Η αναβάθμιση του αεροδρομίου είναι αναγκαία και αποτελεί διαχρονικό αίτημα της Χιακής κοινωνίας. Η αναγκαιότητα του έργου, όμως, δεν αποτελεί λευκή επιταγή για οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα και οποιοδήποτε κοινωνικό κόστος».
Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητεί «από την Πολιτεία να εγγυηθεί την επαρκή, αξιόπιστη και οικονομικά προσιτή μετακίνηση των κατοίκων, με ιδιαίτερη μέριμνα για ασθενείς, φοιτητές, εργαζομένους και πολίτες με αυξημένες ανάγκες μετακίνησης». Απαιτείται η παρουσίαση συγκεκριμένου σχεδίου διασύνδεσης με την ηπειρωτική χώρα, με σαφείς συχνότητες δρομολογίων, ανταποκρίσεις, προβλέψεις για έκτακτες ανάγκες και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Επίσης, διεκδικείται η δρομολόγηση καθημερινής ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας αποκλειστικά για τη Χίο.
Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκφράζει την αλληλεγγύη της στα αιτήματα των Χιωτών, επισημαίνοντας ότι «μία νήσος των διαστάσεων και του πληθυσμού της Χίου… είναι πρακτικώς αδύνατον να στερηθεί της αεροπορικής διασυνδέσεώς της με τον εξωτερικό της νήσου γεωγραφικό χώρο για καταρχήν 4 μήνες, όπως ανακοινώθηκε απρόοπτα».
Με ανακοινώσεις για στάσεις εργασίας, σχεδόν όλοι οι φορείς της Χίου εκφράζουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση. Ανάμεσά τους, η πανεπιστημιακή κοινότητα της Χίου, η οποία σημειώνει ότι «μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στην ομαλή λειτουργία της Πανεπιστημιακής Μονάδας της Χίου, δημιουργώντας σοβαρές δυσκολίες στις μετακινήσεις από και προς τη Χίο, των φοιτητών και φοιτητριών, των οικογενειών και λοιπών συγγενών, καθώς και των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας».
Ο βουλευτής Χίου της ΝΔ, Νότης Μηταράκης, επαναλαμβάνει σε ανάρτησή του ότι «η αναβάθμιση και επέκταση του Αεροδρομίου της Χίου αποτελεί την κυρία προτεραιότητα» του.
Σχετικά με την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος, επισημαίνει ότι «οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να ενώσουν δυο φάσεις και να φέρουν νωρίτερα το κλείσιμο, εξασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία το Πάσχα και το καλοκαίρι». Ωστόσο, αναφέρει ότι «σαφώς πρέπει να εξηγηθούν οι λόγοι επιτάχυνσης και ασφάλειας που οδήγησαν τις αρμόδιες αρχές στην απόφασή τους. Όπως και πρέπει να εξασφαλιστεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό ο περιορισμός αρνητικών επιπτώσεων».
Η ΝΟΤΑΜ της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας
Σε δελτίο Τύπου, η ΥΠΑ γνωστοποιεί τους λόγους για τους οποίους «αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία (του Κρατικού Αερολιμένα Χίου «Όμηρος»), το χρονικό διάστημα από το βράδυ της Κυριακής 15 Νοεμβρίου 2026 έως 15 Μαρτίου 2027».
Όπως σημειώνεται, η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα:
«α) τη διασφάλιση της ομαλής αεροπορικής σύνδεσης κατά την τουριστική περίοδο του 2027,
β) τον μετριασμό των συνεπειών λόγω καιρικών συνθηκών χειμερινής περιόδου,
γ) τη βελτιστοποίηση της εργοταξιακής οργάνωσης και εποπτείας εκτέλεσης του έργου, και
δ) την ομαλότερη τεχνική μετάβαση».
Αναφέρεται, επίσης, ότι λήφθηκε υπόψη «και η δέσμευση της αναδόχου για προσπάθεια επιτάχυνσης ολοκλήρωσης των έργων ως την 28η Φεβρουαρίου 2027».
Κατά τη διάρκεια της αναστολής λειτουργίας του διαδρόμου, τονίζεται ότι οι πτήσεις επείγοντος χαρακτήρα (όπως αεροδιακομιδές) θα πραγματοποιούνται με ελικόπτερα.
