Δ. Θεσσαλονίκης: Σταθερά Δημοτικά Τέλη για το 2026 – Μηδενική Αύξηση που Κερδίζει τους Πολίτες!
Μηδενική αύξηση των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το 2026 ενέκρινε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης κατά την αποψινή συνεδρίασή του. «Δεν αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη, αντίθετα έχουμε μειώσεις 75% στους πολύτεκνους, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε μακροχρόνια ανέργους και άπορους, στους πολίτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, αλλά και 10%
Αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου για τα Ανταποδοτικά Τέλη 2026 στην Θεσσαλονίκη
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η απόφαση να μην υπάρξει αύξηση στα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για το έτος 2026.
Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης ανακοίνωσε: «Δεν αυξάνουμε τα δημοτικά τέλη, αντίθετα έχουμε μειώσεις 75% στους πολύτεκνους, σε μονογονεϊκές οικογένειες, σε μακροχρόνια ανέργους και άπορους, στους πολίτες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%, αλλά και 10% μείωση των τελών για τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς που τα έχουν στειρώσει».
Ο Γιώργος Αρβανίτης, αντιδήμαρχος Οικονομικών, επεσήμανε πως «όσο διατηρείται η δημοσιονομική σταθερότητα δεν θα αγγίζουμε τα ανταποδοτικά τέλη για κατοικίες και επιχειρήσεις. Προχωρούμε με κοινωνικό προσανατολισμό.Έχουμε μειώσεις για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες». Επιπλέον ανέφερε ότι οι επαγγελματίες στη περιοχή Καπάνι που πλήττονται από τις τρέχουσες εργασίες θα απαλλάσσονται από τα δημοτικά τέλη καθώς και από τέλη κοινών χώρων το έτος 2026. Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα μπορούν επίσης να επωφελούνται ενός τριετούς φορολογικού ακαταλόγιστου.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Κωνσταντίνος Ζέρβας εξέφρασε την αντίθεση του στην πολιτική των ανταποδοτικών τελών λέγοντας πως «η περσινή αύξηση του 30% ήταν επιβάρυνση για τους δημότες». Ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών της παράταξης Ζέρβα Μιχάλης Κούπκας αναρωτήθηκε γιατί δεν προχωρούν σε περικοπές δεδομένου ότι υπάρχουν πλεονάσματα στον προϋπολογισμό.
Ο Σπύρος Πέγκας συμφώνησε με αυτήν την κριτική καταψηφίζοντας την πρόταση διευκρινίζοντας πως «μετά τις μεγάλες αυξήσεις των προηγούμενων ετών είναι καθήκον της διοίκησης να δείξει ενσυναίσθηση προς τους πολίτες και τους επιχειρηματίες μέσω μειώσεων στα δημοτικά τέλη». Και άλλες παρατάξεις όπως η «Λαϊκή Συσπείρωση» καθώς και η «Πόλη Ανάποδα» καταψήφισαν τη σχετική πρόταση.
Τα τέλη στάθμευσης οχημάτων εγκρίθηκαν επίσης κατά πλειοψηφία χωρίς καμία μεταβολή στις τιμές τους, παραμένοντας στο ποσό των 1,70 λεπτών ανά ώρα στάθμευσης.
