Ουκρανία: Ο διορισμός-έκπληξη του Ζελένσκι και οι στρατηγικές του επιλογές
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι ανακοίνωσε σήμερα ότι επέλεξε για τη θέση του προσωπάρχη του τον αρχηγό της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών Κιρίλο Μπουντάνοφ, γνωστό για τη διενέργεια μεγάλων επιχειρήσεων εναντίον της Ρωσίας. «Είχα συνάντηση με τον Κιρίλο Μπουντάνοφ και του πρότεινα να αναλάβει επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας» έγραψε ο Ζελένσκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Βολοντίμρ Ζελένσκι διορίζει τον Κιρίλο Μπουντάνοφ ως προσωπάρχη
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι, ανακοίνωσε σήμερα την επιλογή του για τη θέση του προσωπάρχη, προτείνοντας τον Κιρίλο Μπουντάνοφ, ο οποίος είναι γνωστός για τις στρατηγικές του επιτυχίες κατά της Ρωσίας.
«Είχα συνάντηση με τον Κιρίλο Μπουντάνοφ και του πρότεινα να αναλάβει επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω των κοινωνικών δικτύων. Στους δημοσιογράφους, ο σύμβουλος του προέδρου Ντμίτρο Λίτβιν ανέφερε ότι «οι επίσημες διαδικασίες» για την τοποθέτησή του έχουν ήδη ξεκινήσει.
Ο Μπουντάνοφ επιβεβαίωσε ότι αποδέχεται την πρόταση για τη θέση αυτή. Ο προηγούμενος προσωπάρχης, Άντριι Γέρμακ, είχε υποβάλει παραίτηση στα τέλη Νοεμβρίου λόγω ενός σκανδάλου διαφθοράς που έφερε στο φως τις αδυναμίες της κυβέρνησης.
Οι ουκρανικές αρχές κατά της διαφθοράς είχαν ερευνήσει την κατοικία του Γέρμακ χωρίς ωστόσο να τον προσθέσουν προς το παρόν στη λίστα των υπόπτων.Ο 40χρονος πλέον Κιρίλο Μπουντάνοφ έχει καταστεί γνωστός λόγω των αιφνιδιαστικών επιθέσεων που έχει σχεδιάσει και εκτελέσει στην πορεία σχεδόν τεσσάρων χρόνων ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Από το 2020 ηγείται της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR) και έχει συμμετάσχει ενεργά σε πολλές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων τραυματίστηκε. Σύμφωνα με εκπροσώπους από τη GUR, έχει υπάρξει στόχος «τουλάχιστον δέκα» απόπειρες δολοφονίας εις βάρος του.
«Η τρέχουσα κατάσταση απαιτεί από την Ουκρανία να επενδύσει περισσότερη ενέργεια στα ζητήματα ασφάλειας καθώς και στη βελτίωση των Δυνάμεών μας», εξήγησε ο Ζελένσκι σχετικά με την επιλογή αυτή. «Ο Κιρίλο διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στους συγκεκριμένους τομείς και είναι αρκετά θαρραλέος ώστε να πετύχει τα απαιτούμενα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της χώρας.
Aπό τις 24 Φεβρουαρίου 2024 που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκραńία, ο Μπουντάνοφ συμμετείχε επίσης σε διαδικασίες ανταλλαγής αιχμαλώτων ενώ διηύθυνε μια ομάδα υπευθύνων για τη μεταχείριση τους. Έχει βραβευθεί με το παράσημο “Ήρωας της Ουκρανίας”.
