Ολλανδική Κεντρική Τράπεζα Μεταφέρει 86 Τόμους Χρυσού από ΗΠΑ και Καναδά στο Λονδίνο Λόγω Γεωπολιτικής Αστάθειας
Η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας DNB ανακοίνωσε σήμερα ότι μετέφερε 86 τόνους από τα αποθέματα χρυσού της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά προς το Λονδίνο, επικαλούμενη “αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια”. “Απέναντι στην αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια, η DNB ενισχύει την προετοιμασία της στις κρίσεις. Η βελτίωση της διαπραγματευσιμότητας του ολλανδικού χρυσού και, κατά συνέπεια, της
Η Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας (DNB) ανακοίνωσε σήμερα μια σημαντική μεταφορά 86 τόνων χρυσού από τα αποθέματά της, τα οποία φυλάσσονταν στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, προς το Λονδίνο. Η απόφαση αυτή ελήφθη ως μέτρο προετοιμασίας ενόψει της “αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας”.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας, “απέναντι στην αυξανόμενη γεωπολιτική αστάθεια, η DNB ενισχύει την προετοιμασία της στις κρίσεις. Η βελτίωση της διαπραγματευσιμότητας του ολλανδικού χρυσού και, κατά συνέπεια, της ταχύτητας με την οποία μπορεί να κινητοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης, είναι μέρος αυτής”.
Η DNB διευκρίνισε περαιτέρω ότι τα αποθέματα χρυσού είναι πιο εύκολα διαπραγματεύσιμα από το Λονδίνο σε σύγκριση με τη Νέα Υόρκη ή την Οτάβα. “Αυτό επιτρέπει στην DNB να αναπτύξει τα αποθέματά της το ταχύτερο δυνατό σε περίπτωση κρίσης”, τόνισε η τράπεζα.
Ο Όλαφ Σλέιπεν, πρόεδρος της DNB, δήλωσε: “Χάρη στο μέτρο αυτό, βελτιώσαμε τη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων χρυσού μας. Ξεκινάμε από την αρχή ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να καταφύγουμε σε αυτά, αλλά είναι ωστόσο απαραίτητο να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα και την προετοιμασία μας”.
Σύμφωνα με στοιχεία της DNB, τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Ολλανδίας ανέρχονται σε 612,4 τόνους, με την αξία τους να εκτιμάται σε 72,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2025. Πριν από τη μεταφορά, η ολλανδική τράπεζα κατείχε το 31,3% του χρυσού της στη Νέα Υόρκη και το 19,7% στην Οτάβα.
Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, η Ολλανδία διατηρεί πλέον το 18,5% των αποθεμάτων χρυσού της στις ΗΠΑ και το αντίστοιχο 18,5% στον Καναδά. Το ποσοστό του χρυσού που αποθηκεύεται στο Λονδίνο αυξήθηκε σημαντικά, από 18,1% σε 32,1%. Η DNB εξακολουθεί να διατηρεί το 30,8% του χρυσού της εντός της Ολλανδίας.
Η εν λόγω μεταφορά πραγματοποιήθηκε μέσω ενός συνδυασμού αγοραπωλησιών και φυσικής μεταφοράς χρυσού, όπως διευκρίνισε η τράπεζα. Ειδικότερα, πάνω από 27 τόνοι φυσικού χρυσού μεταφέρθηκαν από τις ΗΠΑ και τον Καναδά προς το Ζάιστ, στην Ολλανδία. Στη συνέχεια, η ίδια ποσότητα χρυσού μεταφέρθηκε από το Ζάιστ στο Λονδίνο, αποφεύγοντας έτσι διαδικασίες λιώσιμου χρυσού. “Συνδυάζοντας αγορές, πωλήσεις και φυσική μεταφορά, οι κίνδυνοι που συνδέονται με τη φυσική μετακίνηση μιας μεγάλης ποσότητας διασπάρηκαν”, ανέφερε η DNB, υπογραμμίζοντας την προσεκτική διαχείριση της διαδικασίας.
