«Νετανιάχου vs ΗΠΑ: Σφοδρή αντιπαράθεση για το μέλλον της Γάζας»
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε σήμερα ότι διαφωνεί με την ανάπτυξη Τούρκων ή Καταριανών στρατιωτών στη Λωρίδα της Γάζας, εκφράζοντας και τη διαφωνία του με τις ΗΠΑ για τη μελλοντική διακυβέρνηση του θύλακα. «Δεν θα υπάρχουν ούτε Τούρκοι, ούτε Καταριανοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Νετανιάχου στο κοινοβούλιο. Πρόσθεσε ότι το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του στην παρουσία στρατευμάτων από την Τουρκία ή το Κατάρ στη Λωρίδα της Γάζας. Εκφράζοντας και τις διαφωνίες του με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με την ενδεχόμενη διακυβέρνηση της περιοχής, δήλωσε: «Δεν θα υπάρχουν ούτε Τούρκοι, ούτε Καταριανοί στρατιώτες στη Λωρίδα της Γάζας». Ο Νετανιάχου υπογράμμισε ότι το Ισραήλ διαφωνεί με τους Αμερικανούς όσον αφορά τα πρόσωπα που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το σχέδιο του πρώην προεδρου Ντόναλντ Τραμπ για τον παλαιστινιακό θύλακα.
Τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη σύσταση εκτελεστικής επιτροπής υπό την αιγίδα του «Συμβουλίου Ειρήνης», το οποίο θα προεδρεύει ο ίδιος ο Trump. Αυτή η επιτροπή θεωρείται «συμβουλευτική» και περιλαμβάνει τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν καθώς και τον Καταριανό διπλωμάτη Άλι αλ Θαουάντι.
Από το Σάββατο, η γραμματεία του Νετανιάχου εξέφρασε δημόσια την αντίθεση στο σχηματισμό αυτής της νέας επιτροπής. Σύμφωνα με δηλώσεις του Νετανιάχου, η σύνθεση αυτή δεν έγινε σε συνεργασία με το Ισραήλ και έρχεται σε αντίθεση με την πολιτική που ακολουθεί. Ανέφερε ότι έχει αναθέσει στον Υπουργό Εξωτερικών να επικοινωνήσει σχετικά με αυτό το ζήτημα με τον Αμερικανό ομόλογό του. Στην ανακοίνωση δεν δόθηκαν λεπτομέρειες για τους λόγους των αντιρρήσεων από πλευράς Ισραήλ, ωστόσο είναι γνωστό ότι η χώρα έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη δυσαρέσκεια της για μια πιθανή εμπλοκή της Τουρκίας στη μεταπολεμική κατάσταση στην Γάζα. Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών έχουν χειροτερέψει σημαντικά μετά από τη σοβαρή επίθεση που πραγματοποίησε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ενημερώσει ότι οι διαδικασίες εκεχειρίας στη Γάζα βρίσκονται πλέον σε δεύτερη φάση. Το νέο αυτό στάδιο περιλαμβάνει τον αφοπλισμό των δυνάμεων της Χαμάς και σταδιακή αποχώρηση των ισραηλινού στρατού από σχεδόν το μισό τμήμα του θύλακα, καθώς επίσης και την ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σταθεροποίησης. Για τώρα παραμένει αδιευκρίνιστο ποιες χώρες θα συμμετάσχουν σε αυτή τη δύναμη που σκοπό έχει να ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή αλλά και να εκπαιδεύσει τις παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις.
