«10 Χρόνια Χωρίς τον Νίκο Χουλιαρά: Αναδρομή στην Καλλιτεχνική Κληρονομιά Μέσα από τη Συνάντηση με τον Αδελφό του Γιώργο στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων»
Άηχοι διάλογοι Νίκος Χουλιαράς, Ζωγραφική – Γιώργος Χουλιαράς, Γλυπτική Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων 03 Φεβρουαρίου – 29 Απριλίου 2026 Μια ιδιαίτερη έκθεση με τίτλο «Άηχοι διάλογοι» , αφιερωμένη σε δύο σημαντικούς δημιουργούς με ισχυρό αποτύπωμα στην σύγχρονη ελληνική τέχνη: το ζωγράφο και λογοτέχνη Νίκο Χουλιαρά , (1940 – 2015) και τον γλύπτη Γιώργο
Άηχοι διάλογοι
Νίκος Χουλιαράς, Ζωγραφική – Γιώργος Χουλιαράς, Γλυπτική
Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
Διάρκεια: 03 Φεβρουαρίου – 29 Απριλίου 2026
Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων θα φιλοξενήσει μια μοναδική έκθεση με τίτλο «Άηχοι διάλογοι», αφιερωμένη σε δύο εξέχοντες καλλιτέχνες που έχουν αφήσει το στίγμα τους στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: τον ζωγράφο και λογοτέχνη Νίκο Χουλιαρά (1940 – 2015) και τον γλύπτη Γιώργο Χουλιαρά (1947). Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 3 Φεβρουαρίου έως τις 29 Μαρτίου 2026, με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).
Σύμφωνα με τη Μ. Σφενδουράκη, ιστορικό τέχνης και επιμελήτρια της έκθεσης, «Η περίπτωση των Νίκου και Γιώργου Χουλιαρά συνιστά ένα σπάνιο, ίσως μοναδικό παράδειγμα στην ελληνική τέχνη. Πρόκειται για δύο σπουδαίους καλλιτέχνες με κοινές οικογενειακές και πολιτισμικές καταβολές, παράλληλες πορείες και ισχυρό δια βίου αδελφικό δεσμό. Παρότι αποκλίνουν καλλιτεχνικά, ένα κοινό ρεύμα μοιάζει να υφέρπει στο έργο τους υποδηλώνοντας ένα άηχο διάλογο ανάμεσα τους. Έναν διάλογο που εκτυλίσσεται ανεξαρτήτως της φυσικής τους παρουσίας. Αποδίδοντας το ρεύμα αυτό σε ένα βαθύτερο βιωματικό και πνευματικό συντονισμό παρά σε μια άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ τους η έκθεση αφορμάται από το κοινό πολιτισμικό, γενεαλογικό και συγκινησιακό υπόστρωμα της σχέσης τους για να φωτίσει με την επιλογή των έργων έναν κοινό, ενδεχομένως τόπο: έναν εσωτερικό χώρο σύγκλισης που υπερβαίνει τις αισθητικές τους αποκλίσεις».
Με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Χουλιαρά ο γνωστός ιστορικός τέχνης Γιώργος Μυλωνάς σημειώνει: «Ο Γιαννιώτης δεν κινήθηκε απλώς ανάμεσα σε διαφορετικά εκφραστικά πεδία· επιχείρησε κάτι πιο ριζικό: να εγγράψει ποίηση και ζωγραφική μέσα στο ίδιο σώμα, σαν να πρόκειται για δύο μορφές της ίδιας ενιαίας χειρονομίας. Η εικόνα δεν έρχεται μετά το κείμενο· ούτε κι το κείμενο μετά την εικόνα. Οι δύο εκφράσεις λειτουργούν ταυτόχρονα σχεδόν συγχρονισμένα όπως αν σχεδιάζονταν από το ίδιο χέρι τη στιγμή εκείνη. Συγγενής του Κόντογλου στον τρόπο αντίληψης παραδόσεων ο N. Χουλιαρά διαφοροποιείται απ’ τον Αϊβαλιώτη καθώς συνεχίζει να πειραματίζεται… Το υλικό του συχνά εύθραυστο αναδεικνύει την ταπεινή προέλευση των μορφών του καθώς επιδιώκει να αποτυπώσει όχι αυτό που είναι εξαιρετικό αλλά τα υπολείμματα μνήμης».
Πληροφορίες Έκθεσης:
- Εγκαίνια: Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2026 στις 18:00.
- Διάρκεια Έκθεσης: Από τις 03 Φεβρουαρίου έως τις29 Μαρτίou του 2026.
- Pινaκοθήκη ΔHμου Aθnωνα:
- (Λεωνίδου & Μυλλέρου)
- (στάση μετρό Μεταξουργείο)
- (Τηλέφωνo: 210 -5202420)
- ώρα λειτουργίας: strong > Τρίτη – Σάββατο 11:00-19:00; Κυριακή 10 :00 -16 :00; Δευτέρα κλειστά. li >
- < strong > Ε είσοδος ελεύθερη . strong > li >
- < strong > Ε είσοδος ελεύθερη . strong > li >
