18/02/2026

Το Βρετανικό Μουσείο Επανεξετάζει την Ορολογία για την Ιστορική Περιοχή της Μέσης Ανατολής

Υπό την πίεση φιλοϊσραηλινών οργανώσεων η  διοίκηση  του Βρετανικού Μουσείου αλλάζει την ονομασία  της περιοχής όπου βρέθηκαν πολλά από τα εκθέματα του που αφορούν την Μέση Ανατολή. Ο προσδιορισμός “Παλαιστίνη’ αφαιρέθηκε από τους χάρτες και τα εκθέματα του Μουσείου που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, τις γύρω περιοχές και την ιστορία τους. Πλέον για τις περιοχές

Το Βρετανικό Μουσείο Επανεξετάζει την Ορολογία για την Ιστορική Περιοχή της Μέσης Ανατολής

Αλλαγές στην Ονομασία Εκθεμάτων: Το Βρετανικό Μουσείο υπό Πίεση

Το Βρετανικό Μουσείο, μετά από πιέσεις από φιλοϊσραηλινές οργανώσεις, προχωρά σε αλλαγές στην ονομασία περιοχών που σχετίζονται με πολλά από τα εκθέματά του από τη Μέση Ανατολή.

Ο όρος “Παλαιστίνη” έχει αφαιρεθεί από χάρτες και εκθέματα του Μουσείου που αφορούν την ανατολική Μεσόγειο, τις γύρω περιοχές και την ιστορία τους.

Νέα Προσέγγιση στην Ορολογία
Πλέον, για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, στις περιπτώσεις που οι χάρτες απεικονίζουν σύγχρονα σύνορα (π.χ. Γάζα, Δυτική Όχθη, Ισραήλ, Ιορδανία), θα χρησιμοποιείται η ορολογία του ΟΗΕ. Οι όροι “Παλαιστίνη” και “Παλαιστίνιος” θα διατηρηθούν αποκλειστικά ως πολιτιστικοί ή εθνογραφικοί προσδιορισμοί, εφόσον συμπίπτουν με τα ιστορικά και αρχαιολογικά δεδομένα.

Μέχρι πρότινος, η ιστορία λαών προερχόμενων από αυτές τις περιοχές, καθώς και η ιστορία των κρατών τους, περιγράφονταν από την επιστήμη ως παλαιστινιακής καταγωγής.

Οι Αντιρρήσεις της Ομάδας UK Lawyers for Israel (UKLIF)
Η ομάδα UK Lawyers for Israel (UKLIF) δήλωσε ότι η έως τώρα χρησιμοποιούμενη ορολογία για την περιοχή και τους κατοίκους της στην Αρχαιότητα δεν ήταν ακριβής, καθώς έκρυβε τη συνεχή παρουσία του ισραηλινού λαού. Ένας εκπρόσωπος της UKLIF εξέφρασε “ανησυχίες” σχετικά με τις αναφορές στην “Παλαιστίνη” σε εκθέσεις που αφορούν την αρχαία Λεβαντίνη και την Αίγυπτο, υποστηρίζοντας ότι αυτές ενδέχεται να “αποκρύπτουν την ιστορία του Ισραήλ και του εβραϊκού λαού”.

Σε επιστολή προς τον διευθυντή του μουσείου, Νίκολας Κάλιναν, η UKLIF ανέφερε: “Η αναδρομική εφαρμογή μιας ενιαίας ονομασίας – Παλαιστίνη – σε ολόκληρη την περιοχή, σε βάθος χιλιάδων ετών, διαγράφει τις ιστορικές αλλαγές και δημιουργεί μια ψευδή εντύπωση συνέχειας. Έχει επίσης το αποτέλεσμα της διαγραφής των βασιλείων του Ισραήλ και της Ιουδαίας, που αναδύθηκαν περίπου από το 1000 π.Χ. Καταλήγει σε αναδιατύπωση της προέλευσης των Ισραηλιτών και του εβραϊκού λαού ως εσφαλμένα προερχόμενης από την Παλαιστίνη.”

Προτάσεις για Εναλλακτική Ορολογία
Η UKLIF τόνισε ότι η επιλεγμένη ορολογία “υπονοεί την ύπαρξη μιας αρχαίας και συνεχούς περιοχής που ονομάζεται Παλαιστίνη”. Ζήτησε από το μουσείο να επανεξετάσει τις συλλογές του και να αναθεωρήσει την ορολογία, ώστε οι σχετικές περιοχές να αναφέρονται ως “Χαναάν”, “βασίλεια του Ισραήλ” και “Ιουδαία”, ανάλογα με την ιστορική περίοδο.

Διαδικτυακό Ψήφισμα-Αντίδραση
Περισσότερα από 5.000 άτομα έχουν υπογράψει διαδικτυακό ψήφισμα στο Change.org, ζητώντας από το μουσείο να ανακαλέσει την απόφασή του. Το ψήφισμα υποστηρίζει ότι η εν λόγω κίνηση “δεν βασίζεται σε ιστορικά στοιχεία και συμβάλλει σε ένα ευρύτερο μοτίβο διαγραφής της παλαιστινιακής παρουσίας από τη δημόσια μνήμη”.