26/02/2026

Απειλή για Ευρωπαϊκές Εξαγωγές: Νέοι Δασμοί Τραμπ Υπερβαίνουν τα 4 Δισ. Ευρώ και το 15% του Ορίου

Το νέο δασμολογικό πρόγραμμα του Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να επιφέρει δασμούς που ξεπερνούν το ανώτατο όριο 15% που προβλέπει η εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, επηρεάζοντας εξαγωγές αξίας 4,2 δισ. ευρώ. Μεταξύ των προϊόντων που θα υποστούν αυξημένες επιβαρύνσεις περιλαμβάνονται τυρί, βούτυρο, ορισμένα αγροτικά προϊόντα, πλαστικά, υφάσματα και χημικά, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν

FT: Ο Τραμπ σχεδιάζει να μειώσει τους δασμούς σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου

Νέοι δασμοί που εισάγονται από τον Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να θίξουν τις ευρωπαϊκές εξαγωγές, υπερβαίνοντας το 15% όριο που ορίζεται από την εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αξία των εξαγωγών που κινδυνεύουν να υποστούν αυτή την αυξημένη επιβάρυνση αγγίζει τα 4,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της αξιολόγησης των συντελεστών από την ΕΕ, όπως αναφέρει το Bloomberg, μεταξύ των προϊόντων που θα αντιμετωπίσουν αυξημένους δασμούς είναι το τυρί, το βούτυρο, διάφορα αγροτικά προϊόντα, καθώς και εμπορεύματα από πλαστικά, υφάσματα και χημικά.

Αντιθέτως, ορισμένα άλλα προϊόντα, όπως συγκεκριμένοι οινοπνευματώδεις, αναμένεται να επιβαρυνθούν με δασμούς χαμηλότερους από το 15%, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που τήρησαν την ανωνυμία τους.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ακυρώσει προηγούμενους δασμούς που είχαν επιβληθεί βάσει νόμου έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Τραμπ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του για την επιβολή ενός νέου παγκόσμιου φόρου 10%, με την προοπτική αύξησης στο 15%, μία ρύθμιση που, προς το παρόν, δεν έχει τεθεί σε ισχύ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τονίσει εμφατικά την ανάγκη τα προϊόντα της ΕΕ να συνεχίσουν να επωφελούνται από το υφιστάμενο όριο δασμών. Υπολογίζεται ότι περίπου το 7% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ κινδυνεύει να υπερβεί αυτό το όριο υπό το νέο δασμολογικό καθεστώς.

Επιπλέον, οι ΗΠΑ διατηρούν σε ισχύ τους δασμούς 50% για εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρώπη, ενώ τα αυτοκίνητα θα αντιμετωπίζουν δασμό 15% βάσει ξεχωριστών ρυθμίσεων.

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ συνεχίζονται αμείωτες, με στόχο την εναρμόνιση και των δύο πλευρών με τους όρους της εμπορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε το περασμένο καλοκαίρι.