01/09/2026

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Επισκέφθηκε Αρχαιολογικούς Χώρους στη Φλώρινα: Εστίαση σε Κρίσιμα Μνημεία και Σχέδια Αναστήλωσης

Με αυτοψία στα Αρχαιολογικά μνημεία της πόλης της Φλώρινας ολοκλήρωσε την διήμερη επίσκεψή της η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη στην ΠΕ Φλώρινας. Η κ. Μενδώνη συνοδευόμενη από τον Τμηματάρχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Φλώρινας, κ. Ανδρέα Τσώκα, περιηγήθηκε στον Οθωμανικό πύργο (Κουλές), στα Οθωμανικά λουτρά, στον μιναρέ, μοναδικό στοιχείο που έχει διασωθεί από το Τζαμί

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη Επισκέφθηκε Αρχαιολογικούς Χώρους στη Φλώρινα: Εστίαση σε Κρίσιμα Μνημεία και Σχέδια Αναστήλωσης

Η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή της στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας με αυτοψία σε σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία της πόλης. Συνοδευόμενη από τον κ. Ανδρέα Τσώκα, Τμηματάρχη της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Φλώρινας, η Υπουργός ξεναγήθηκε σε εμβληματικά σημεία, όπως ο Οθωμανικός πύργος (Κουλές), τα Οθωμανικά λουτρά και ο μοναδικός μιναρές που σώζεται από το Τζαμί.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο ιστορικό ξενοδοχείο «Διεθνές», ένα ξεχωριστό νεοκλασικό συγκρότημα που σήμερα φιλοξενεί στο ισόγειό του ένα παραδοσιακό καφέ, γνωστό από τις ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Η κ. Μενδώνη δεσμεύτηκε να ζητήσει άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες την επιτάχυνση των διαδικασιών εξαγοράς του κτιρίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο την ταχεία αποκατάσταση και ανάδειξη αυτού του κτιρίου-σύμβολο, συνυφασμένου με τη σύγχρονη ιστορία της Φλώρινας.

Αντικρίζοντας την κατάσταση του κτιρίου των Οθωμανικών λουτρών, η Υπουργός ζήτησε να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποστολές στοιχείων και οι σχετικές μελέτες από το Τμήμα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων της ΕΦΑ Φλώρινας προς το Υπουργείο εντός του Σεπτεμβρίου. Αυτό θα επιτρέψει την άμεση δρομολόγηση των εργασιών αποκατάστασης, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με καθεστώς αυτεπιστασίας. Σύμφωνα με την ΕΦΑ Φλώρινας, το ακίνητο του Οθωμανικού λουτρού φέρεται στο Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Στόχος του Υπουργείου είναι η άμεση τακτοποίηση αυτού του ζητήματος, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης να ξεκινήσουν την Άνοιξη του 2027.

Όσον αφορά τον μιναρέ, το μοναδικό διασωθέν στοιχείο του «ταρσί Τζαμί» που βρισκόταν στην παλιά πόλη, η κ. Μενδώνη έδωσε οδηγίες για την άμεση ολοκλήρωση των επαφών με τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, ο οποίος έχει εκφράσει την πρόθεσή του να το παραχωρήσει δωρεάν στο ελληνικό Δημόσιο.

Νωρίτερα, η Υπουργός είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Αρχαιολογικού Μουσείου Φλώρινας, όπου η κα Χριστίνα Ζιώτα, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Φλώρινας, την ενημέρωσε για τις συλλογές του μουσείου και τις δραστηριότητές του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ