05/10/2026

Γιατί οι Έλληνες Ρευστοποιούν τις Χρυσές Λίρες: Ανάλυση Μελέτης του ΔΝΤ για τη Συμπεριφορά των Επενδυτών

Χρυσές λίρες: Γιατί τις ρευστοποιούν οι Έλληνες - Τι αναφέρει μελέτη του ΔΝΤ για χρυσό - enikonomia.gr

Κατά το εννεάμηνο του 2026, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, οι Έλληνες πολίτες επέλεξαν να ρευστοποιήσουν τις χρυσές λίρες που κατείχαν, γεγονός που αποδίδεται στην αβεβαιότητα που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας:

  • Συνολικά 21.014 χρυσές λίρες ρευστοποιήθηκαν κατά το συγκεκριμένο εννεάμηνο, ενώ αντίθετα, οι αγορές ανήλθαν σε 2.706 λίρες.
  • Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι ρευστοποιήσεις έφτασαν τις 7.064 χρυσές λίρες, με τις αγορές να ανέρχονται σε 611.
  • Στο δεύτερο τρίμηνο, ρευστοποιήθηκαν 6.772 χρυσές λίρες και αγοράστηκαν 714, ενώ για το πρώτο τρίμηνο, οι ρευστοποιήσεις ανήλθαν σε 7.178 χρυσές λίρες και οι αγορές σε 1.381 λίρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δελτίο τιμών χρυσού, η Τράπεζα της Ελλάδας αγόραζε την χρυσή λίρα έναντι 844,52 ευρώ και την πωλούσε στα 989,45 ευρώ.

<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline1 –>

Παρόλα αυτά, πολλοί εξακολουθούν να βλέπουν τις χρυσές λίρες όχι μόνο ως ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να πωληθεί όταν η τιμή του ανεβαίνει, αλλά κυρίως ως ένα ασφαλές αποθεματικό σε περιόδους οικονομικής αβεβαιότητας.

Η Ανάλυση του ΔΝΤ για την Αγορά του Χρυσού

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει μια πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με τον χρυσό. Όπως τονίζεται στην έρευνα, ο χρυσός θεωρείται ένα περιουσιακό στοιχείο με υψηλή μεταβλητότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να προσφέρει στον επενδυτή προστασία και διαφοροποίηση, αλλά μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ταυτόχρονα, οι συντάκτες της μελέτης εξέφρασαν την προειδοποίησή τους ότι ο χρυσός δεν πρέπει να αγοράζεται αποκλειστικά για λόγους ρευστότητας. Ωστόσο, η Morgan Stanley εξέφρασε την άποψη ότι η πρόσφατη πτώση της τιμής του χρυσού δεν είναι επαρκής για να ανατρέψει μακροπρόθεσμα την επενδυτική του αξία.

<!– /118338042/Enikonomia.gr300×250Inline2 –>

Πάντως, η επικεφαλής στρατηγικής για τα μέταλλα και την εξορυκτική βιομηχανία στη Morgan Stanley, Έιμι Γκάουερ, εκτίμησε, σύμφωνα με το CNBC, ότι ο χρυσός μπορεί να λάβει στήριξη τους επόμενους μήνες λόγω των παρακάτω παραγόντων:

  • Η διαρκής ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες.
  • Οι ανησυχίες σχετικά με τη δημοσιονομική κατάσταση μεγάλων οικονομιών.
  • Το ενδεχόμενο αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.