08/09/2026

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,9% στο ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2025

ΕΛΣΤΑΤ: Άνοδο 1,9% σημείωσε το ΑΕΠ το β' τρίμηνο εφέτος - enikonomia.gr

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας παρουσίασε αύξηση 1,9% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2025. Επιπλέον, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2025, καταγράφηκε άνοδος 0,3%.

Ανάλυση Μεταβολών για την Αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,9% (σε σχέση με το Β’ τρίμηνο 2025):

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη εμφάνισε άνοδο 1,3%. Ειδικότερα, η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ η αντίστοιχη της Γενικής Κυβέρνησης κατά 1%.
  • Οι ιδιωτικές επενδύσεις, ως ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου, ενισχύθηκαν σημαντικά κατά 6,1%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν αύξηση 2,2%. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 6,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών παρουσίασαν μικρή μείωση 1,7%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση 3,7%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών εμφάνισαν μεγαλύτερη άνοδο 8,3%.

Σύγκριση Μεταβολών μεταξύ α’ και β’ τριμήνου 2025:

  • Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2%. Η κατανάλωση των νοικοκυριών παρουσίασε άνοδο 0,9%, ενώ η δαπάνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε κατά 2,1%.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ενισχύθηκαν κατά 2,2%.
  • Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 0,5%. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 1,4%.
  • Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,6%. Οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν μείωση 0,4%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 3,3%.