10/09/2026

«Πώς κοιμόμαστε ενώ καίγεται ο κόσμος μας;»: Μια συγκλονιστική εικαστική έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

How do we sleep while we are burning?: Εικαστική έκθεση στην Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

«How do we sleep while we are burning;»
Μια συγκλονιστική εικαστική έκθεση από την ομάδα Horror Vacui

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων
18 Σεπτεμβρίου – 18 Οκτωβρίου 2026

Η Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων εγκαινιάζει μια σημαντική συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα Horror Vacui, παρουσιάζοντας την εικαστική έκθεση με τίτλο «How do we sleep while we are burning;». Η έκθεση, σε επιμέλεια του Στρατή Πανταζή, θα είναι διαθέσιμη στο κοινό από 18 Σεπτεμβρίου έως 18 Οκτωβρίου 2026, με την αμέριστη υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ).

Ο δυναμικός τίτλος της έκθεσης αντλεί έμπνευση από τον εμβληματικό στίχο «How do we sleep while our beds are burnin’?» του συγκροτήματος Midnight Oil. Το αρχικό τραγούδι εστίαζε στον επώδυνο αναγκαστικό εκτοπισμό και την αδικία που υπέστησαν οι Αβορίγινες της Αυστραλίας, εκφράζοντας το δίκαιο αίτημα για επιστροφή της γης τους. Σαράντα χρόνια μετά, το κεντρικό μήνυμα του τραγουδιού παραμένει αδιαμφισβήτητα επίκαιρο, καθώς η σύγχρονη εποχή μας χαρακτηρίζεται από ένα αλλεπάλληλο χάος κρίσεων σε οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και οικολογικό επίπεδο.

Ο συγκεκριμένος στίχος, η έννοια της φωτιάς και οι πολλαπλές της εκφάνσεις, καθώς και ο θετικός ή αρνητικός της αντίκτυπος, τόσο σε κυριολεκτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο, συνθέτουν τον κεντρικό άξονα της έκθεσης. Τα στοιχεία αυτά διαπερνούν τα έργα των καλλιτεχνών/ιδων της ομάδας Horror Vacui, η οποία αποτελείται από τους Αννίτα Αργυροηλιοπούλου, Ανδρέα Βούσουρα, Χαράλαμπο Δερμάτη, Αντιγόνη Καββαθά, Ανδρέα Λυμπεράτο, Ευσεβία Μιχαηλίδου, Βαρβάρα Σπυρούλη και Μάρθα Τσιάρα. Η φωτιά, με την εγγενή της διττότητα, συνδέεται άλλοτε με τη θαλπωρή, τον έρωτα και τη ζωή, και άλλοτε με την τιμωρία, την καταστροφή και τον θάνατο. Είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιθυμία, το κίνητρο και την ορμή που ωθεί στην δημιουργία, την έρευνα και την πρόοδο. Παράλληλα, η γοητεία του ανθρώπου προς αυτήν μπορεί να οδηγήσει στην έκσταση, σε μια συνειδητή επιλογή αυτοκαταστροφής και θανάτου.

Μέσα από την καλλιτεχνική τους διαδικασία και έκφραση, οι οκτώ δημιουργοί προσκαλούν τον καθένα από εμάς να αναστοχαστεί τη δική του στάση και ευθύνη απέναντι σε έναν κόσμο που «καίγεται». Μας καλούν να «ξυπνήσουμε» από τον «λήθαργο», να υπερβούμε τη ζώνη ασφάλειας και άνεσής μας, ώστε τελικά να οδηγηθούμε στην κάθαρση και την «αναγέννηση» μέσα από τις δικές μας «στάχτες».

Επιμέλεια έκθεσης: Στρατής Πανταζής

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου στις 18:00.

Πληροφορίες:

Διάρκεια έκθεσης: 18 Σεπτεμβρίου – 18 Οκτωβρίου 2026
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων (Κτήριο Β): Λεωνίδου και Μυλλέρου, Μεταξουργείο
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο 11:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00,

Δευτέρα κλειστά